Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Burgonya főzés héjában?

Burgonya főzés héjában?

Figyelt kérdés

Kisebb tűzön tovább, vagy nagyobb hőfokon rövidebb ideig ?

Melyik miért ?


2019. márc. 4. 23:46
 1/4 anonim ***** válasza:
89%

Ha felforr, én kisebb lángra szoktam venni, különben kifut. A forrásban lévő víz így is úgy is 100 fokos.

Tovább főzöm, hogy a közepe se maradjon nyers.

2019. márc. 5. 00:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
35%
Süssed inkább.
2019. márc. 5. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Mint az 1-es. És persze villával beleszúrva lehet figyelni, mikor puha már a közepe is. Ha túlfőzöd, szétmegy az egész.
2019. márc. 5. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 waltgab válasza:

A pontos válaszhoz a fizikát is ismerni kell.

A víz forráspontja erősen nyomás függő.

1 bar (légköri) nyomáson 100 fokon forr a víz, de ha kuktában készíted akkor abban 2 bar nyomás is lehet, ahol 120 fokon forr a víz. Ezzel lecsökken 60 százalékára a főzési idő és nagyjából 50 százalék energiát is megtakarítasz.

A nagy könyv azt írja, hogy gyorsabban főzni kedvezőbb az ízek , tápanyagok megmaradása miatt.


Egy kis érdekesség a főzéssel kapcsolatban.

A föld legmagasabb pontján, a hegy tetején már annyira alacsony a nyomás, hogy 70 fokon forr a víz. Ez azt jelenti, hogy hagyományos edényben ott húst nem lehet főzni, mivel a húshoz kell a 100 fokos főzési hőmérséklet.

Ha a légköri nyomás kb 3 százalékára le tudnánk menni, akkor 20 fokon már bugyogna a víz és gőzzé alakulna.

Ha öreg állat, vagy egyéb nehezebben főzhető dolgot készítünk, akkor érdemes a kuktát választani, mert a nagyobb nyomáson ezek könnyebben készülnek.


Bocsi a hölgyektől, ha untattam volna őket a technikai magyarázattal.


50F

2019. márc. 6. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!