Ti szoktatok halszószt használni nem csak ázsiai, hanem magyar, vagy más európai ételekben is?
Olvastam róla, hogy az ókori rómaiaknak volt egy Garum nevű halszószuk, hasonló ahhoz, amit manapság használnak egyes ázsiai konyhákban.
Régen a Római Birodalomban is általában ezt használták só helyett, abban különbözik a sótól, hogy nem csak sózza az ételt, hanem megvan benne az "ötödik íz" az umami is, ami úgy általánosan jobban előhozza más ételek ízét, illetve nem von el nedvességet az ételtől, mint a só, hanem épp ellenkezőleg, nedvességet ad hozzá.
Én sokféle ételre szoktam tenni, akár sonkás melegszendvicsre, és marhapörköltbe is. Mértékkel használva egyáltalán nem ad az ételnek halízt, de valahogy finomabb lesz tőle az étel, jobban kihozza a hús, a fűszerek stb. zamatát. Így használták Rómában is, szinte minden sós ételbe tettek egy kicsit, sőt pár desszertjükben is szerepelt.
Ti próbáltátok már a halszósz? Szoktatok főzni vele?
Én igen. Imádom, és gyakorlatilag szerintem bármihez jó, amihez a balzsamecet is passzol. Salátára, sültekre stb.
Egy időben lehetett kapni vargányával töltött burgonyapogácsát, amit csak ki kellett sütni olajban. Imádtam, és valamiért jött egy sugallat, hogy meglocsolom balzsamecettel kicsit. Aztán tovább merészkedtem, rájöttem a halszósz is ugyanúgy jó rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!