Hogyan kell tökéletes madártejet csinálni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
az igazi madártej nem pudinggal készül.
a sárgákat cukorral, vaniliascukorral, kevės liszttel (1-2teasanâlnyi - de ez attol függ hany liter tejjel fogod csinálni a madartejet) hideg tejjel kikeverd. annyival amennyivel ki tudod keverni. A maradek tejet fel teszed főni es amikor majdnem felforrt akkor beleöntõd a tojasos kevereket. elkevered es nem kell hogy forrjon. csak lassu tüzön főjjōn. amikor sürüsödik akkor jo
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Olyan régen csináltam hogy hirtelen gondolkoznom kell. Én még soha se lisztet, se pudingot nem raktam belem. A tojásnak arányosnak kell lennie a tejhez, 1liter tejhez kb. 6 tojássárga kell.
Vanília cukros tejbe ami langyos, beleöntöm a pici tejjel elkevert tojássárgát. Ne legyen forró a tej. Kevergesd ebben a fázisban, míg felforr. Fahéjat is rakhatsz bele picit.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Egy Fél liter tejet, egy fél felhasított vaníliarúddal és 2 evőkanál porcukorral, egy nagyobb edényben felteszem forrni.
Közben 4 tojás sárgáját habosra keverek 2 evőkanál porcukorral, majd állandó keverés mellett belecsorgatom a tejbe, kis lángon folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg besűrűsödik.
A 4 tojásfehérjéből és 2 evőkanál porcukorból kemény habot verek, majd egy mikrózható lapostányérra teszem és 750 W-on 1,5 percig főzöm. Jó kemény hab lesz, egy kicsit meg is emelkedik.
Végül a madártej tetejére galuskákat szaggatok.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Az eredeti madártejhez angolkrémet főznek. Az angolkrémben nincs se liszt, se keményítő (pudingpor). Az tojássárgája, cukor, vanília és tej.
A francia cukrászkönyvem szerint 700 g angolkrémhez
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Elnézést, hamarabb küldtem el a kommentet.
Tehát 700 g angolkrémhez
- 500 g teljes tej (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb, én 3,5%-osból főzöm)
- 1 vaníliarúd
- 100 g kristálycukor
- 120 g tojássárgája (egy M-es tojás kb. 55 g, ebből 18-20 g a sárgája, tehát 6 db tojássárgája)
A tejet a cukor felével és a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk egy lábosban.
A maradék cukorral habosra keverjük a tojássárgáját.
A felforralt tejből fokozatosan hozzáadunk egy kicsit a tojássárgájához, hőkiegyenlítést végzünk, majd ezt a tojásos keveréket öntjük a lábosba.
Addig főzzük, amíg eléri a 83-85 °C-os hőmérsékletet, vagy amíg elég sűrű. Akkor elég sűrű, ha a fakanál hátulján csíkot tudsz húzni az ujjaddal, és az láthatóan megmarad.
Ezután leszűrjük.
Madártejhez a tojásfehérjéket egy csipet sóval keményre felverjük, majd ízlés szerint vízben vagy tejben kifőzzük a galuskákat.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!