Hogyan kell tökéletes madártejet csinálni?
az igazi madártej nem pudinggal készül.
a sárgákat cukorral, vaniliascukorral, kevės liszttel (1-2teasanâlnyi - de ez attol függ hany liter tejjel fogod csinálni a madartejet) hideg tejjel kikeverd. annyival amennyivel ki tudod keverni. A maradek tejet fel teszed főni es amikor majdnem felforrt akkor beleöntõd a tojasos kevereket. elkevered es nem kell hogy forrjon. csak lassu tüzön főjjōn. amikor sürüsödik akkor jo
Olyan régen csináltam hogy hirtelen gondolkoznom kell. Én még soha se lisztet, se pudingot nem raktam belem. A tojásnak arányosnak kell lennie a tejhez, 1liter tejhez kb. 6 tojássárga kell.
Vanília cukros tejbe ami langyos, beleöntöm a pici tejjel elkevert tojássárgát. Ne legyen forró a tej. Kevergesd ebben a fázisban, míg felforr. Fahéjat is rakhatsz bele picit.
Egy Fél liter tejet, egy fél felhasított vaníliarúddal és 2 evőkanál porcukorral, egy nagyobb edényben felteszem forrni.
Közben 4 tojás sárgáját habosra keverek 2 evőkanál porcukorral, majd állandó keverés mellett belecsorgatom a tejbe, kis lángon folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg besűrűsödik.
A 4 tojásfehérjéből és 2 evőkanál porcukorból kemény habot verek, majd egy mikrózható lapostányérra teszem és 750 W-on 1,5 percig főzöm. Jó kemény hab lesz, egy kicsit meg is emelkedik.
Végül a madártej tetejére galuskákat szaggatok.
Az eredeti madártejhez angolkrémet főznek. Az angolkrémben nincs se liszt, se keményítő (pudingpor). Az tojássárgája, cukor, vanília és tej.
A francia cukrászkönyvem szerint 700 g angolkrémhez
Elnézést, hamarabb küldtem el a kommentet.
Tehát 700 g angolkrémhez
- 500 g teljes tej (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb, én 3,5%-osból főzöm)
- 1 vaníliarúd
- 100 g kristálycukor
- 120 g tojássárgája (egy M-es tojás kb. 55 g, ebből 18-20 g a sárgája, tehát 6 db tojássárgája)
A tejet a cukor felével és a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk egy lábosban.
A maradék cukorral habosra keverjük a tojássárgáját.
A felforralt tejből fokozatosan hozzáadunk egy kicsit a tojássárgájához, hőkiegyenlítést végzünk, majd ezt a tojásos keveréket öntjük a lábosba.
Addig főzzük, amíg eléri a 83-85 °C-os hőmérsékletet, vagy amíg elég sűrű. Akkor elég sűrű, ha a fakanál hátulján csíkot tudsz húzni az ujjaddal, és az láthatóan megmarad.
Ezután leszűrjük.
Madártejhez a tojásfehérjéket egy csipet sóval keményre felverjük, majd ízlés szerint vízben vagy tejben kifőzzük a galuskákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!