Hogyan készül a tökéletes steak?
Az üzenet küldője: ********
Az üzenet címzettje: Harkonnen
Az elküldés időpontja: ma 18:44
Az üzenet oka: A kérdésre írt válasz: Hogyan készül a tökéletes steak?
"Melyik, a T-bone vagy az Angus?"
Az üzenet témája: szia
Az üzenet szövege: mi az az angus?
:D
A T-Bone vagy az Angus?
Akkor most itt álljunk meg.
A T-Bone egy steak fajta, az Angus meg egy marha. A "A T-bone vagy az Angus" kérdés pedig marhaság.
Az Angus az egyik legjobb steak alapanyag, mivel szépen erezett, szép márványos húsa van.
Aztán ezen belül lehet a Steak Entrecote, T-Bone, Filet, Porterhouse, Rib Eye,Rumpsteak és nagyjából még 15 féle, a marha bontásától függően. A Rumpsteak a fartőből készül, A T-Bone steakben egy csont választja el a kis rész bélszínt, a nagyobb rész hátszíntől, míg a Porterhouse a T-Bone nagytestvére, ahol fele-fele a bélszín és hátszín aránya.
Az elkészítési technikája, a legtöbbnek megegyeztő, a sütési idő változik csak a szelettől függően. (egy filetsteak 250 gramm és 4-5 cm vastag, míg egy porterhouse steak 80 dkg is lehet de csak 2-3 centi vastag). A steaknek mindig szobahőmérsékletűnek kell lennie sütés előtt, tehát elkészítés előtt egy órával érdemes kivenni a hűtőből. Egy serpenyőt felforrósítunk kevés olajjal, annyira, hogy majdhogynem füstöljön az olaj, majd a steak mindkét oldalát 4-4 percig pirítjuk a serpenyőben, és csak sütés közben sózzuk, borsozzuk.
Ezekután dönthetünk hogy hogyan szeretnénk fogyasztani
blue (a belseje még hideg) - pirítás után pihentetjük 1 percet, és már ehetjük is.
rare (a belseje már langyos, de még véres) - pirítás után 180 fokos előmelegített sütőben 3 percet sütjük
medium rare (belül még nyers, de már átmelegedett) - pirítás után 180 fokos előmelegített sütőben 5 percet sütjük
medium - (már nem nyers a hús, csak "rozé" és szaftos) pirítás után 7 percig sütjük a 180 fokos előmelegített sütőben
medium well - (a hús már majdnem átsült, még nedves, és csak egy egész vékony rózsaszín csík van a belsejében) pirítás után 9-10 percig sütjük 180 fokos sütőben
well done (teljesen átsütve) - pirítás után 12-13 percig sütjük 180 fokos sütőben.
A percek csak nagyjából irányadók, ezeket eg 250 grammos filet-nél használom, ami 4-5 cm vastag, míg egy T-Bone steaknél(ami jóval vékonyabb) ezek az idők változnak.
A kezdő steak evőknek a medium well-t ajánlom kezdésnek, de igazából a legfinomabb számomra a medium és medium rare közt van. :) Steaket well done-ra sütni igazából pazarlás, mert akkor nem fogod érteni, miért is olyan nagy mánia a steakevés. Steaket blue-ra sütni megint csak nem értem, akkor az ember már inkább egyen egy carpacciot, vagy tatár beefsteaket..: )
bumbi02
Csak beugratós volt, ez jutott először az eszembe.
Hisz láthatod, ő se tudja mit akar...
Bumbi:
Azért azokkal a percekkel tudnék vitatkozni :)
Egy 4 centis 8 perc forró serpenyő után már sokkal közelebb van a mediumhoz, mint ahhoz, hogy blue legyen.
Én a blue steakemet kb. 1,5-1,5 percig sütöm öntöttvas serpenyőben és ágyesz bogyesz.
Próbáld ki egyszer ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=GZ4xl7XJM08
Nem könnyű eltalálni, de ha megvan a technika zseniális a végeredmény :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!