Öreganyáink miért vessződtek annyit a kenyértészta gyúrásával, amikor alig kell kicsit gyúrni, és mégis tökéletes lesz a kenyér?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ha "alig gyúrod" (mellesleg a kenyeret nem gyúrják, hanem dagasztják), akkor nem lesz tökéletes, legfeljebb meg lehet enni, de nem jó.
Régen egy héten egyszer sütöttek kenyeret egész hétre, és ha nem volt a tésztája rendesen kidolgozva, akkor nem állt el, vagy túl hamat megszáradt.
Ma a legtöbben úgy próbálják a kenyeret készíteni, hogy sok élesztövel gyorsan kelesztik, régen - és az sokkal jobb meg egészségesebb volt - házi kovásszal (amiben lsizt meg víz volt csak, élesztö nem) kelesztették, amivel alaposabban kellett dagaszani is a tésztát, meg jobban oda kellett figyelni, hogy megkeljen, viszont símán elállt egy hétig-tíz napig is, anélkül, hogy rosszabb lett volna.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ha egy kelt tésztát nem dolgozol ki alaposan, akkor az ehető lesz ugyan, de nem lesz jó.
Ha neked gyúrás nélkül is tökéletes, akkor még nem ettél tökéletes kenyeret.
A kenyérsütőgépek is sokáig dagasztják a tésztát, és nem csak néhány percig.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
sőt, apám és nagymamám testvére mesélték, hogy akár két-három hétre is sütöttek. és elállt. nem penészedett meg, nem lett gumiszerű, nem morzsolódott stb.
eleve nagy mennyiségben készítették a tésztát. egy fél vagy egy kilós kis bucit nem olyan nehézkes gyúrni, főleg, ha egy gép elvégzi helyetted. viszont annak idején több adag készült egyszerre. képzeld el egy tekenőt sok-sok kiló tésztával. ahhoz izomerő kell, nem kevés. még szép, hogy vesződtek vele. :D
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Öreganyáink hetente sütöttek néhány kilót, amit kézzel dagasztottak, és eltelt legalább félóráig. (ha finomat és jót akartak sütni)
Majd ha ezt megteszed te is, modjuk olyan 3-4 évig, utána beszélgethetz a veszödésröl.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!