Heti "mi legyen az ebéd" listát ír valaki?
Mivel mindig kicentiztük eddig a pénzt akár 50 ezer akár 200 ezer volt költeni, így arra gondoltam, ha hetente összeírom mi legyen az ebéd talán 10 ezer forint/hét alatt maradhatunk (ketten vagyunk).
Csinált már ilyet valaki? Szívesen olvasnám mit tervezett egy-egy hétre. Esetleg tanácsot hogy kezdjek neki?
Minden a kreativitás kérdése, és ha igazán spórolni akarsz, akkor egyáltalán nem kell midennap mást enni, nyugodtan lehet 2 naponta főzni...
Jön az ősz, a tél, elmennek a forró napok, bejön a hideg, a tejes-tejfölös-tejszínes dolgok is simán elállnak a hűtőben, november-decembertől egészen márciusig meg akár az erkélyen is...
Most kezdek belefáradni, és kezdem feladni, mert hiába tervezem el, hogy ezt-azt fogok főzni, valahogy mindig vannak napok, amikor teljesen más lesz.
Mert vagy kapok valahonnét valami zöldségfélét, amit el kell használni, vagy előző napról egy kis maradék, amit már nem igazán éri meg fagyasztóba tenni, tehát valami felturbózással új kaját készíteni. Vagy éppen hiába terveztem valamit, ha nem kaptam hozzávalót, vagy van ugyan, de az ára-minősége nem passzol... kezdem úgy érezni, hogy jó a lista, de elég neki egy cetli is, mert a végén a 7 napból lehet, hogy csak 2-3 nap lesz igaz, a többi totál más.
Persze, én évek óta.
Úgy kezdj neki, hogy írjátokössze az összes olyan ételt, amit hétköznapokon, általában megfőztök.
Hogy ne legyen egyhangú, vezessétek be az alábbi rendszert:
-egy nap egytálétel
-egy nap tészta
-egy nap vörös hús
-egy nap fehér hús
-egy nap főzelék
-egy nap tartalmas leves könnyű másodikkal
-egy nap hal
Persze, ez módosítható kedvetek szerint. Így már csak be kell helyettesítenetek az összeírt listából, amit szeretnétek.
Ha ezt heti egyszer megcsináljátok és csak heti egyszer mentek közértbe, meg fogtok lepődni, mennyi pénzetek marad.
Van egy listám, amin vezetem, milyen ételeket készítettem eddig, miket szoktunk. Aztán ez alapján egyszerre megveszek minden alapanyagot, bár én azért is csinálom így, mert meguntam a minden napos boltba járkálást és sorban állást. Így mindig van a mélyhűtőben, hűtőben és a konyhai polcokon minden hozzávaló.
Ha végképp nincs ötlet, akkor vannak heti kaja ajánlók a neten, pl.
Természetesen nem kell minden nap megcsinálni azt, amit ők írnak, én is csak válogatni szoktam.
4-es vagyok!
Nálam azért borul, mert vagy marad valami egy tányérkával, ami még elég a következő napra is, és akkor már csúszik az egész. Vagy kapok a szomszédoktól valamit, amit már el kell fogyasztani, hogy ne menjen tönkre. Vagy valami akciósba futottam bele az üzletbe...
Az nem árt, ha van egy terv, van egy elképzelés, de ne legyen "kőbe vésett", mert azt úgy nehéz betartani. Légy rugalmas, ha az élet másként alakítja, akkor tudj rögtönözni, tudj váltani!
Én mindig megtervezem aheti étrendet.
Azzal nem spórolsz, ha - ahogy valaki írta - két napig ugyanazt eszitek, csak kevésbé esik jól napokig ugyanazt enni.
Nekem az a spóroláso módszerem, hogy többszörös adagokat fözök, de a fölösleget (meg az esetleg megmaradt egy-egy adagot) egy személyes adagokban lefagyasztom. Ennek több elönye van:
Egyrészt minden nap mást lehet enni ,ezért jobban esik.
Másrészt, ha valamiért kifutok a pénzböl (ahogy sokan hónap vége felé), vagy az idöböl, akkor ezekböl gyorsan elö tudok venni bármit is. (Vagy ha valaki rákíván egy bizonyos ételre, akkor is könnyebb teljesíteni a kívánságát)
Harmadszor sok olyan étel van, amiböl kis munkával sok mást lehet készíteni - pl. pörköltet fel lehet használni rizseshúsba, fözelékekhez feltétnek, hortobágyi palacsintába, stb, és ezzek sok idöt meg lehet spórolni.
A heti étrendhez megéri valamiféle rendszert kialakítani, és ennek alapján, illetve a különbözö akciók szerint állítani össze tervet, mert ezzel is sokat meg lehet takarítani.
Ahhoz meg, hogy milyen ételeket készíts, sokat segít, ha felírod magadnak, hogy miket szerettek, miket szoktatok enni, mert akkor már van egy listád, hogy mik jöhetnek szóba.
Itt ezen az oldalon is sok olyan kérdés volt már, hogy "mit föztök ma", "mi lesz a mai/heti menü", de ha a google-ba beadod a "heti menü" címszót, akkor is rengeteg ötletet találsz.
Ezeket kiírogatva igen sok fogást találsz, ami nektek szóba jöhet és sokkal könnyebb lesz válogatni.
Itt van pár szisztéma, ami szerint meg lehet a heti étrendet tervezni, valamelyik biztos neked is meg fog felelni, esetleg kombinálni is lehet:
H: a vasárnapi maradékot variálom át kicsit.
K: vagy tésztaféle vagy krumplis étel van, hús nélkül
Sz: vagy sürü leves vagy valami egytálétel, kevés vagy semennyi hússal.
Cs: fözelékféle kevés húsfeltéttel.
P: valamilyen rakott zöldség, vagy rizses étel.
Szo: egytálétel, vagy pizza, zöldséges pite vagy hasonló, esetleg egy kevés hússal.
V: leves, utána húsétel körítéssel, zöldségekkel meg sok salátával, illetve valami édesség utána.
H: vasárnapi maradék
K: rakott valami
Sz: krémleves,
Cs: tészta
P: hal/hús körítéssel
Szo: sürü leves, tésztaféle
V: Húsleves, húsétel, körítés, saláta
H: valami húsos, esetleg vasárnapi maradékból
K: valami édes, palacsinta, császármorzsa, stb
Sz: Húsos étel kevés hússal és több zöldséggel
Cs: Húsmentes, legtöbbször rakott valami pici sajttal
P: Halas étel
Szo: Sürü leves, vagy egytál sok zöldséggel és kevés vagy semennyi hússal
V: Leves, sült vagy rántott hús vagy egyéb egész vagy szelet húsos étel
H: Tészta
K: idényzöldség
Sz: rizses vagy krumplis étel
Cs: felfújt
P: "kivánságmüsor"
Szo: gyors étel (virsli, rántotta, stb)
V: Húsétel
H: Maradékok
K: krumplis valami
Sz: egytál vagy leves
Cs: Tészta mártással
P: Halas étel
Szo: felfújt
V:sült körítéssel
6
A menütervnek megfelelően, heti egy bevásárlás. Előre megveszel mindet, és nincs ilyen gondod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!