Mikor jövök ki olcsóbban otthoni főzésnél?
23 éves egyetemista srác vagyok, sokat gondolkodom azon, hogy tényleg megéri-e a főzni. Változó, hogy mennyit főzök, de sokszor van olyan, hogy túl sokat főzök valamiből, és a harmadik adagot már nem kívánom és kidobom, vagy olyan is van, hogy nem úgy sikerül, ahogy akartam és nem ízlik. Ilyenkor el szoktam gondolkodni azon, hogy tényleg megéri-e otthon főzni. Manapság 1500 forintért simán lehet normális kaját kapni: valami tészta, saláta, menü, stb.
Szerintetek mikor olcsóbb ténylegesen a főzés? Van valami tippetek a számomra?
Ha nem tudsz főzni, nem ismered az arányokat, nem ízlik és a kukában végzi, az tényleg pazarlás.
- vagy tanulj meg jól főzni és amit marad fagyaszd le, mert legközelebb jól fog jönni,
- vagy egyél 1500-ért valahol. Ez havi viszonylatban 45ezer, a nasikkal, reggelikel, vacsorákkal kijön 60-70-re.
(Jelzem, én ennyiből 4 tagú családot etetek egy hónapig)
Ha neked ez belefér a költségvetésedbe, akkor ne szenvedj!
Anyagilag meg.
1500 forintból sok adag kaját ki lehet hozni ha ügyes vagy, nem egyet.
1500 forintból 3 napig elélek, ha nagyon muszáj, bár azért tipikusan kicsit rövidebben megy ez.
Viszont én nem kapok fogamra valót s nekem jólesőt akárhol. Speckó diétában vagy igényekkel sokkal jobb lehet magunk főzni... De ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie, hisz van, aki csak drágán tud főzni vagy mint te, sokat kidob, esetleg van szuper kifőzde a környékén, ahol párszáz forintból is tud enni (mert ő képes olyan keveset enni, mint amit én nem, nekem párszáz forintos jóllakáshoz már saját étel kell)...
Lehet keveset is főzni, sok étel fagyasztható is... S ott van nagy kedvencem, a főtt tojás. Megfőzhetek ötvenet is (bár annyit nem szoktam), nem romlik rám, mert remekül eláll és számos jó kis étel alapanyaga.
Az, hogy nem sikerül... Nos, az ember általában belejön s akkor már nincs ilyen gond :)
Sokféle szempontból közelíthető meg a kérdés, szerintem ezen a témakörön mindenki átesik.
- Először is: ha megengedheted, akkor ne szenvedj a főzéssel.
- Igen, otthon főzni a legolcsóbb, de nem jelentősen olcsóbb, mintha nagyon tudatosan vennél félkész termékeket vagy az olcsó éttermi kajákra mozdulnál rá. A Mekiben pl. van 500 ft-os menü, ennyiért boltban a húst sem tudod megvenni.
- Vedd figyelembe azt is, mennyi idő megy el vele (és mekkora nyűg).
6. válaszoló vagyok. Egyébként vicces, hogy a szüleim annyira megszokták, hogy 4 főre főznek, hogy mikor már a tesóm és én is elköltöztünk, azért nekik is újra kellett tanulni az adagokat. Panelban élnek, szóval nem tudják a felesleget kiönteni disznónak, és kutya sincs. :-) Szóval több évtized után ez a mennyiség nekik is problémává vált az addigi megszokotthoz képest.
Aztán persze így is van, amiből nehéz egyszerre keveset készíteni (töltött káposzta pl.), de akár abból is le lehet fagyasztani, ami épp nem kell, és ez később meg nagyon jól jön. Sajnos nekem csak a hűtőm fagyasztórésze van, oda nem túl sok fér, de próbálom kihasználni, amennyire lehet, a szüleimnek van külön egy nagy fagyasztó, nálam az már nem férne el, legfeljebb ha nagyobb lakásba költözöm egyszer, akkor majd lesz, mert jó dolog az.
Még annyi, hogy egyébként én sem főzök mindig, szóval van, amikor én is veszek valamit, a munkahelyemhez közeli valamelyik kifőzdében. Persze a főzés hosszú távon olcsóbb, de nem mindig úgy jövök ki időben. Egyetemistaként ez mondjuk nem opció, de ha majd dolgozol, neked is lehet ilyen béren kívüli juttatás, azokat érdemes erre is használni, pl. SZÉP kártya, Erzsébet utalvány... ha adnak ilyeneket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!