Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell jó halászlevet...

Norbertbacsi kérdése:

Hogyan kell jó halászlevet főzni? Soha nem főztem még halászlevet, de most szeretnék. Ha tudtok jó receptet azt nagyon megköszönném. Kérlek írjátok le az varányokat, valamint hogy bográcsban vagy tűzhellyen főzitek, milyen halból/halakból főzitek?

Figyelt kérdés

2018. júl. 2. 15:26
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
19%
Én sem főztem még soha, egy rohadt nagy macera az egész. Pontyból a legjobb. Vagy egész halat kell venni, vagy szeleteket és külön kisebb halakat. Kell hagyma, paprika, paradicsom, 1 db krumpli, fűszerpaprika, só, csípős paprika. Az apró halakat a zöldségekkel sós vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk, a trutymót visszatesszük a főzővízbe, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, felforraljuk és beletesszük a halszeleteket. Hamar megfőnek. Lehetőleg szabadban főzd, mert büdös tőle az egész lakás.
2018. júl. 2. 17:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
80%

Baromi macerás, ezért ajánlanék egy egyszerűbb változatot, aminek az eredménye ugyanaz lesz.

Vegyél készen halászlé sűrítményt (ezzel megspórolod az apró halak, halfejek és egyebek passzírozgatását, teljesen olyan mint a házi)

[link]

Készíts sok hagymával, piros paprikával egy jó pörköltalapot, az alaposan főzd el, hogy a hagyma ne legyen benne ropogós. Tedd bele a sűrítményt, engedd fel vízzel, de csak apránként, hogy jó tömény íze legyen és forrald fel. Ha szereted, akkor tegyél bele csöves erős paprikát, majd tedd bele a halszeleteket, de azokat csak forrástól számítva 10-12 percig kell főzni, vagy még addig sem, majd nézd meg menet közben, mert a halszelet vastagságától is függ és hamar megvan. Sózni ízlés szerint.

Kész!

2018. júl. 2. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
90%

2-es vagyok

Igen, tehetsz bele 1 zöldpaprikát és egy kisebb paradicsomot, de én nem teszek bele krumplit.

Ha te is úgy ismered mint az 1-es, hogy van benne krumpli, akkor tehetsz bele, nem tiltja a törvény.

2018. júl. 2. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
75%

... éééés hogy a kérdésed második felére is válaszoljak, főzheted bográcsban is, de tűzhelyen is (én már csináltam így is, úgy is)

Én jobban szeretem a tűzhelyen, mert utálom a bográcsot mosogatni, mert még a lelkem is kormos lesz, no meg a nagy nekikészülődés sem a kedvencem. Az eredmény ugyanaz, talán a hangulata más, ... buli, haverok, ...stb.

2018. júl. 2. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
23%
Google.
2018. júl. 2. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
50%
2018. júl. 2. 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
76%

Legtöbbször Bajai halászlét főzök bográcsban.

Ez a legegyszerűbb halászlé, mindössze öt dolog kell hozzá; hal (nálunk ponty), víz, vöröshagyma, őrölt kalocsai pirospaprika, só, + aki csípősen szereti 2-3 cseresznyepaprika


A hozzávalókat arányaiban adom meg

1 kg tisztított hal, 3 cm-es szeletekre (patkóra) vágva

2 fej vöröshagyma, kb.10 dkg-os darabonként

1 púpozott evőkanál paprika, + 1 evőkanál a főzés végén

1,5 liter víz

Só ízlés szerint


Gyufa tészta


A halat egy evőkanálnyi sóval alaposan besózom,1-2 órát állni hagyom a hűtőben. Nagyon fontos, hogy jól átjárja a só.


A bogrács aljára teszem a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a félbevágott fejet, a vágással lefelé és a farkat. Felöntöm a vízzel és felforralom. Amikor lobogva forr, zubog, a tetejére szórom a pirospaprikát, picit megsózom és 25 percig forralom.

Beleteszem a halszeleteket (ha szereted az erőset, most kell beletenni az egészben hagyott cseresznyepaprikát is) és még 18 percig forralom. Ha van ikra, vagy haltej,azt az utolsó 5 percben teszem bele és ilyenkor szórok a tetejére még 1 evőkanál őrölt paprikát. Kicsit feljebb húzom a bográcsot, hogy ne fordulj annyira. Megkóstolom, ha kell teszek bele még egy kis sót.

A halászlét sosem szabad megkavarni, csak a bogrács fülét jobbra balra forgatva megmozgatni, ezért én, (főleg ha vendégek is vannak) fakanalat sem viszek a közelbe.


Közben forró vízben kifőzöm a gyufatésztát is.


Tálaláskor, bajai módon először a halászlé levéből és a tésztából szedünk a tányérba , majd utána mikor az elfogyott, mintegy második fogásként a halból is szedünk, amit külön, nagy tálakon teszek az asztalra.

2018. júl. 2. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
70%

Legtöbbször Bajai halászlét főzök bográcsban.

Ez a legegyszerűbb halászlé, mindössze öt dolog kell hozzá; hal (nálunk ponty), víz, vöröshagyma, őrölt kalocsai pirospaprika, só, + aki csípősen szereti 2-3 cseresznyepaprika


A hozzávalókat arányaiban adom meg

1 kg tisztított hal, 3 cm-es szeletekre (patkóra) vágva

2 fej vöröshagyma, kb.10 dkg-os darabonként

1 púpozott evőkanál paprika, + 1 evőkanál a főzés végén

1,5 liter víz

Só ízlés szerint


Gyufa tészta


A halat egy evőkanálnyi sóval alaposan besózom,1-2 órát állni hagyom a hűtőben. Nagyon fontos, hogy jól átjárja a só.


A bogrács aljára teszem a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a félbevágott fejet, a vágással lefelé és a farkat. Felöntöm a vízzel és felforralom. Amikor lobogva forr, zubog, a tetejére szórom a pirospaprikát, picit megsózom és 25 percig forralom.

Beleteszem a halszeleteket (ha szereted az erőset, most kell beletenni az egészben hagyott cseresznyepaprikát is) és még 18 percig forralom. Ha van ikra, vagy haltej,azt az utolsó 5 percben teszem bele és ilyenkor szórok a tetejére még 1 evőkanál őrölt paprikát. Kicsit feljebb húzom a bográcsot, hogy ne forrjon annyira. Megkóstolom, ha kell teszek bele még egy kis sót.

A halászlét sosem szabad megkavarni, csak a bogrács fülét jobbra balra forgatva megmozgatni, ezért én, (főleg ha vendégek is vannak) fakanalat sem viszek a közelbe.


Közben forró vízben kifőzöm a gyufatésztát is.


Tálaláskor, bajai módon először a halászlé levéből és a tésztából szedünk a tányérba , majd utána mikor az elfogyott, mintegy második fogásként a halból is szedünk, amit külön, nagy tálakon teszek az asztalra.

2018. júl. 2. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
67%
Bocs most vettem észre ,hogy véletlenül kétszer küldtem el a receptet.
2018. júl. 3. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Én gyakran 2-3-4-es egyszerűsített változatát készítem, sűrítménnyel (ha nincs elég hal, vagy nem érek rá pancsolni) és pörköltalappal (nem szeretjük a csak megfőtt hagyma ízét, finomabb, zamatosabb kicsit megpirítva) mindig frenetikus hatása van, még "öreg halászoknál" is.

Igaz, nem árulom el a titkot (egyébként egy menő halvendéglőstől tanultam) aki szerint a halászlé a halpaprikás hígabb változata és igaza van, amit a kiterjedt vendégköre is igazol. Készséggel elhiszem, hogy a receptek 99%-a a nyers, pirítatlan hagymát írja, de érdemes lenne egyszer kipróbálnotok így, soha nem főzitek másképp!

2018. júl. 3. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!