Hogyan kell jó halászlevet főzni? Soha nem főztem még halászlevet, de most szeretnék. Ha tudtok jó receptet azt nagyon megköszönném. Kérlek írjátok le az varányokat, valamint hogy bográcsban vagy tűzhellyen főzitek, milyen halból/halakból főzitek?
Baromi macerás, ezért ajánlanék egy egyszerűbb változatot, aminek az eredménye ugyanaz lesz.
Vegyél készen halászlé sűrítményt (ezzel megspórolod az apró halak, halfejek és egyebek passzírozgatását, teljesen olyan mint a házi)
Készíts sok hagymával, piros paprikával egy jó pörköltalapot, az alaposan főzd el, hogy a hagyma ne legyen benne ropogós. Tedd bele a sűrítményt, engedd fel vízzel, de csak apránként, hogy jó tömény íze legyen és forrald fel. Ha szereted, akkor tegyél bele csöves erős paprikát, majd tedd bele a halszeleteket, de azokat csak forrástól számítva 10-12 percig kell főzni, vagy még addig sem, majd nézd meg menet közben, mert a halszelet vastagságától is függ és hamar megvan. Sózni ízlés szerint.
Kész!
2-es vagyok
Igen, tehetsz bele 1 zöldpaprikát és egy kisebb paradicsomot, de én nem teszek bele krumplit.
Ha te is úgy ismered mint az 1-es, hogy van benne krumpli, akkor tehetsz bele, nem tiltja a törvény.
... éééés hogy a kérdésed második felére is válaszoljak, főzheted bográcsban is, de tűzhelyen is (én már csináltam így is, úgy is)
Én jobban szeretem a tűzhelyen, mert utálom a bográcsot mosogatni, mert még a lelkem is kormos lesz, no meg a nagy nekikészülődés sem a kedvencem. Az eredmény ugyanaz, talán a hangulata más, ... buli, haverok, ...stb.
Legtöbbször Bajai halászlét főzök bográcsban.
Ez a legegyszerűbb halászlé, mindössze öt dolog kell hozzá; hal (nálunk ponty), víz, vöröshagyma, őrölt kalocsai pirospaprika, só, + aki csípősen szereti 2-3 cseresznyepaprika
A hozzávalókat arányaiban adom meg
1 kg tisztított hal, 3 cm-es szeletekre (patkóra) vágva
2 fej vöröshagyma, kb.10 dkg-os darabonként
1 púpozott evőkanál paprika, + 1 evőkanál a főzés végén
1,5 liter víz
Só ízlés szerint
Gyufa tészta
A halat egy evőkanálnyi sóval alaposan besózom,1-2 órát állni hagyom a hűtőben. Nagyon fontos, hogy jól átjárja a só.
A bogrács aljára teszem a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a félbevágott fejet, a vágással lefelé és a farkat. Felöntöm a vízzel és felforralom. Amikor lobogva forr, zubog, a tetejére szórom a pirospaprikát, picit megsózom és 25 percig forralom.
Beleteszem a halszeleteket (ha szereted az erőset, most kell beletenni az egészben hagyott cseresznyepaprikát is) és még 18 percig forralom. Ha van ikra, vagy haltej,azt az utolsó 5 percben teszem bele és ilyenkor szórok a tetejére még 1 evőkanál őrölt paprikát. Kicsit feljebb húzom a bográcsot, hogy ne fordulj annyira. Megkóstolom, ha kell teszek bele még egy kis sót.
A halászlét sosem szabad megkavarni, csak a bogrács fülét jobbra balra forgatva megmozgatni, ezért én, (főleg ha vendégek is vannak) fakanalat sem viszek a közelbe.
Közben forró vízben kifőzöm a gyufatésztát is.
Tálaláskor, bajai módon először a halászlé levéből és a tésztából szedünk a tányérba , majd utána mikor az elfogyott, mintegy második fogásként a halból is szedünk, amit külön, nagy tálakon teszek az asztalra.
Legtöbbször Bajai halászlét főzök bográcsban.
Ez a legegyszerűbb halászlé, mindössze öt dolog kell hozzá; hal (nálunk ponty), víz, vöröshagyma, őrölt kalocsai pirospaprika, só, + aki csípősen szereti 2-3 cseresznyepaprika
A hozzávalókat arányaiban adom meg
1 kg tisztított hal, 3 cm-es szeletekre (patkóra) vágva
2 fej vöröshagyma, kb.10 dkg-os darabonként
1 púpozott evőkanál paprika, + 1 evőkanál a főzés végén
1,5 liter víz
Só ízlés szerint
Gyufa tészta
A halat egy evőkanálnyi sóval alaposan besózom,1-2 órát állni hagyom a hűtőben. Nagyon fontos, hogy jól átjárja a só.
A bogrács aljára teszem a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a félbevágott fejet, a vágással lefelé és a farkat. Felöntöm a vízzel és felforralom. Amikor lobogva forr, zubog, a tetejére szórom a pirospaprikát, picit megsózom és 25 percig forralom.
Beleteszem a halszeleteket (ha szereted az erőset, most kell beletenni az egészben hagyott cseresznyepaprikát is) és még 18 percig forralom. Ha van ikra, vagy haltej,azt az utolsó 5 percben teszem bele és ilyenkor szórok a tetejére még 1 evőkanál őrölt paprikát. Kicsit feljebb húzom a bográcsot, hogy ne forrjon annyira. Megkóstolom, ha kell teszek bele még egy kis sót.
A halászlét sosem szabad megkavarni, csak a bogrács fülét jobbra balra forgatva megmozgatni, ezért én, (főleg ha vendégek is vannak) fakanalat sem viszek a közelbe.
Közben forró vízben kifőzöm a gyufatésztát is.
Tálaláskor, bajai módon először a halászlé levéből és a tésztából szedünk a tányérba , majd utána mikor az elfogyott, mintegy második fogásként a halból is szedünk, amit külön, nagy tálakon teszek az asztalra.
Én gyakran 2-3-4-es egyszerűsített változatát készítem, sűrítménnyel (ha nincs elég hal, vagy nem érek rá pancsolni) és pörköltalappal (nem szeretjük a csak megfőtt hagyma ízét, finomabb, zamatosabb kicsit megpirítva) mindig frenetikus hatása van, még "öreg halászoknál" is.
Igaz, nem árulom el a titkot (egyébként egy menő halvendéglőstől tanultam) aki szerint a halászlé a halpaprikás hígabb változata és igaza van, amit a kiterjedt vendégköre is igazol. Készséggel elhiszem, hogy a receptek 99%-a a nyers, pirítatlan hagymát írja, de érdemes lenne egyszer kipróbálnotok így, soha nem főzitek másképp!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!