Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Kovászos uborkába fokhagyma?

Kovászos uborkába fokhagyma?

Figyelt kérdés
Ti szoktatok beletenni, vagy maradtok a hagyományos módszernél? (Egy kis vita kerekedett itthon a családban). Nekem az a véleményem, aki fokhagymásan szereti az uborkát, az készítsen salátát, abba kell is. De ez nekem fura.

2018. jún. 26. 19:48
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

En mindig teszek bele boven fokhagymat.

Es igen, tormat is szoktak, es kapaszkodj meg, de meggylevelet is.

2018. jún. 26. 23:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Meleg sós víz, kapor, fokhagyma. Ráadásul krumplival (sváb módra) kovászolom, sokkal tisztább marad a lé. Egy-két nappal tovább kell így érnie, de finom lesz!
2018. jún. 27. 05:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Én is meleg vízzel öntöm fel először! Nem forróval, mert nem megfőzni akarom, de meleggel, így hamarabb beindul az erjedés. Nem hiába kell neki a meleg /nem feltétlenül nap, konyhában, nap nélkül is lehet koviubit csinálni, ha pl. az üveget lábasba, vízbe állítod és néha alágyújtasz, hogy meleg legyen a víz/!
2018. jún. 27. 07:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Nemhogy sárgarépa, de nagymamám mindig készített kovászolt zöldbabot is, amikor sok volt a bab a kertben.

Mondjuk tény, hogy abba nem tett uborkát.

2018. jún. 27. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Fokhagyma és langyos víz ;)


Utolsó a kovaszolt zöldbabot nem tudod, hogy csinalta nagynamad? Kipróbálnám

2018. jún. 27. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Dede, tudom, én is csináltam.

A legjobb hozzá a széles hüvelyű sárga zöldbab, ha itt megnézed, a legelső, amire írja is, hogy széles, lapos hüvelyű (Capitano fajta az oldal szerint, no, ezt a mama BIZTOS nem tudta)

[link]


De más fajta is jó, zöld színűből is lehet, sőt vegyesen is.

1. Megmossuk a zöldbabot, és levágjuk a két végét.

2. A kiszemelt üvegbe az aljára lerakunk pár babérlevelet meg egész borsot. Függőlegesen beleállogatjuk a zöldbabokat, minél szorosabban kitöltve.

3. Kézmeleg vízben feloldunk literenként egy nagy evőkanál sőt.

4. felöltjük az üveget úgy, hogy a babot ellepje. Lehet bele tenni más fűszereket, kaprot, csípős paprikát egészben, vagy akár fokhagymát :)

5. Mi egy pár szőlő- vagy meggyfalevelet is adtunk hozzá, de nem muszáj.

6. A tetejére kell tenni a szokásos kenyérszeletet, mi mindig a púpját tettük a kenyérnek, a héjával lefele, mert úgy könnyebb lesz kiszedni.

Melegre kell tenni, de nem a tűző napra. Nálunk a tornácon volt, árnyékban.

7. Mikor a leve más fehéres, ki lehet a kenyeret venni. kb. 4-6 nap alatt átkovászolódik, időtől és babtól függ. Meg kell kóstolni, ha elég puhának tartod, jó. Mi nem szeretjük nagyon puhán, inkább roppanósan.

Ekkor a levét leöntjük, a babot áttesszük tiszta üvegbe, s rászűrjük a levet, mert ha kenyérmorzsa marad benne, hamar megromlik. Így viszont a hűtőben eláll 2-3 hétig, bár nálunk erre soha nem volt szükség...

Savanyúságnak lehet enni, vagy húsokhoz köretnek, illetve feldarabolva nagyon finom tejfölös bablevesnek is jó, jellegzetes savanykás-kovászos íze lesz a levesnek.

2018. jún. 27. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/21 anonim ***** válasza:
Koszonom, kiprobalom
2018. jún. 27. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/21 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm, aki tegnap óta (is) írt.

Megkapaszkodtam a meggyfalevél olvasásakor, de így is majdnem elestem. :D

Komolyra fordítva, tényleg nem hallottam még ezekről. A meggylevél miért kell bele, vagy mitől jobb?

2018. jún. 27. 13:43
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Felénk azt mondják, hogy azért jó bele a meggyfa- vagy szőlőlevél, mert később puhul meg a cucc (uborka, zöldbab stb.), tovább marad ropogós.

Mióta városon lakunk, nem teszek bele, mert csak a saját kertből szedettben bízom.

Az ízén én különbséget nem veszek észre. Az pedig, hogy az uborkám megpuhuljon, talán 1-2 alkalommal fordult elő, de szerintem nem a levelek hiánya miatt.

Nekem amúgy tetszik az üvegben a levél, jól néz ki. Még ha nincs is gyakorlati haszna, tennék bele, ha lenne...

2018. jún. 27. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 anonim ***** válasza:
Valakik a friss, fiatal, szőlőkacs-t is beleteszik.
2018. jún. 28. 23:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!