Kovászos uborkába fokhagyma?
En mindig teszek bele boven fokhagymat.
Es igen, tormat is szoktak, es kapaszkodj meg, de meggylevelet is.
Nemhogy sárgarépa, de nagymamám mindig készített kovászolt zöldbabot is, amikor sok volt a bab a kertben.
Mondjuk tény, hogy abba nem tett uborkát.
Fokhagyma és langyos víz ;)
Utolsó a kovaszolt zöldbabot nem tudod, hogy csinalta nagynamad? Kipróbálnám
Dede, tudom, én is csináltam.
A legjobb hozzá a széles hüvelyű sárga zöldbab, ha itt megnézed, a legelső, amire írja is, hogy széles, lapos hüvelyű (Capitano fajta az oldal szerint, no, ezt a mama BIZTOS nem tudta)
De más fajta is jó, zöld színűből is lehet, sőt vegyesen is.
1. Megmossuk a zöldbabot, és levágjuk a két végét.
2. A kiszemelt üvegbe az aljára lerakunk pár babérlevelet meg egész borsot. Függőlegesen beleállogatjuk a zöldbabokat, minél szorosabban kitöltve.
3. Kézmeleg vízben feloldunk literenként egy nagy evőkanál sőt.
4. felöltjük az üveget úgy, hogy a babot ellepje. Lehet bele tenni más fűszereket, kaprot, csípős paprikát egészben, vagy akár fokhagymát :)
5. Mi egy pár szőlő- vagy meggyfalevelet is adtunk hozzá, de nem muszáj.
6. A tetejére kell tenni a szokásos kenyérszeletet, mi mindig a púpját tettük a kenyérnek, a héjával lefele, mert úgy könnyebb lesz kiszedni.
Melegre kell tenni, de nem a tűző napra. Nálunk a tornácon volt, árnyékban.
7. Mikor a leve más fehéres, ki lehet a kenyeret venni. kb. 4-6 nap alatt átkovászolódik, időtől és babtól függ. Meg kell kóstolni, ha elég puhának tartod, jó. Mi nem szeretjük nagyon puhán, inkább roppanósan.
Ekkor a levét leöntjük, a babot áttesszük tiszta üvegbe, s rászűrjük a levet, mert ha kenyérmorzsa marad benne, hamar megromlik. Így viszont a hűtőben eláll 2-3 hétig, bár nálunk erre soha nem volt szükség...
Savanyúságnak lehet enni, vagy húsokhoz köretnek, illetve feldarabolva nagyon finom tejfölös bablevesnek is jó, jellegzetes savanykás-kovászos íze lesz a levesnek.
Mindenkinek köszönöm, aki tegnap óta (is) írt.
Megkapaszkodtam a meggyfalevél olvasásakor, de így is majdnem elestem. :D
Komolyra fordítva, tényleg nem hallottam még ezekről. A meggylevél miért kell bele, vagy mitől jobb?
Felénk azt mondják, hogy azért jó bele a meggyfa- vagy szőlőlevél, mert később puhul meg a cucc (uborka, zöldbab stb.), tovább marad ropogós.
Mióta városon lakunk, nem teszek bele, mert csak a saját kertből szedettben bízom.
Az ízén én különbséget nem veszek észre. Az pedig, hogy az uborkám megpuhuljon, talán 1-2 alkalommal fordult elő, de szerintem nem a levelek hiánya miatt.
Nekem amúgy tetszik az üvegben a levél, jól néz ki. Még ha nincs is gyakorlati haszna, tennék bele, ha lenne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!