Kovászos uborkába fokhagyma?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
En mindig teszek bele boven fokhagymat.
Es igen, tormat is szoktak, es kapaszkodj meg, de meggylevelet is.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Nemhogy sárgarépa, de nagymamám mindig készített kovászolt zöldbabot is, amikor sok volt a bab a kertben.
Mondjuk tény, hogy abba nem tett uborkát.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Fokhagyma és langyos víz ;)
Utolsó a kovaszolt zöldbabot nem tudod, hogy csinalta nagynamad? Kipróbálnám
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Dede, tudom, én is csináltam.
A legjobb hozzá a széles hüvelyű sárga zöldbab, ha itt megnézed, a legelső, amire írja is, hogy széles, lapos hüvelyű (Capitano fajta az oldal szerint, no, ezt a mama BIZTOS nem tudta)
De más fajta is jó, zöld színűből is lehet, sőt vegyesen is.
1. Megmossuk a zöldbabot, és levágjuk a két végét.
2. A kiszemelt üvegbe az aljára lerakunk pár babérlevelet meg egész borsot. Függőlegesen beleállogatjuk a zöldbabokat, minél szorosabban kitöltve.
3. Kézmeleg vízben feloldunk literenként egy nagy evőkanál sőt.
4. felöltjük az üveget úgy, hogy a babot ellepje. Lehet bele tenni más fűszereket, kaprot, csípős paprikát egészben, vagy akár fokhagymát :)
5. Mi egy pár szőlő- vagy meggyfalevelet is adtunk hozzá, de nem muszáj.
6. A tetejére kell tenni a szokásos kenyérszeletet, mi mindig a púpját tettük a kenyérnek, a héjával lefele, mert úgy könnyebb lesz kiszedni.
Melegre kell tenni, de nem a tűző napra. Nálunk a tornácon volt, árnyékban.
7. Mikor a leve más fehéres, ki lehet a kenyeret venni. kb. 4-6 nap alatt átkovászolódik, időtől és babtól függ. Meg kell kóstolni, ha elég puhának tartod, jó. Mi nem szeretjük nagyon puhán, inkább roppanósan.
Ekkor a levét leöntjük, a babot áttesszük tiszta üvegbe, s rászűrjük a levet, mert ha kenyérmorzsa marad benne, hamar megromlik. Így viszont a hűtőben eláll 2-3 hétig, bár nálunk erre soha nem volt szükség...
Savanyúságnak lehet enni, vagy húsokhoz köretnek, illetve feldarabolva nagyon finom tejfölös bablevesnek is jó, jellegzetes savanykás-kovászos íze lesz a levesnek.
Mindenkinek köszönöm, aki tegnap óta (is) írt.
Megkapaszkodtam a meggyfalevél olvasásakor, de így is majdnem elestem. :D
Komolyra fordítva, tényleg nem hallottam még ezekről. A meggylevél miért kell bele, vagy mitől jobb?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Felénk azt mondják, hogy azért jó bele a meggyfa- vagy szőlőlevél, mert később puhul meg a cucc (uborka, zöldbab stb.), tovább marad ropogós.
Mióta városon lakunk, nem teszek bele, mert csak a saját kertből szedettben bízom.
Az ízén én különbséget nem veszek észre. Az pedig, hogy az uborkám megpuhuljon, talán 1-2 alkalommal fordult elő, de szerintem nem a levelek hiánya miatt.
Nekem amúgy tetszik az üvegben a levél, jól néz ki. Még ha nincs is gyakorlati haszna, tennék bele, ha lenne...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!