Lecsó készítésnél mit rontok el?
11.! És mennyire igazad van. Anyu úgy szereti a lecsót csinálni, hogy szinte teljesen szétfő, szinte mancsos. Ízre finom, de állagra nem.
Én pedig kétféleképpen is szoktam, mert mindkettőt szeretem(szeretjük).
Hagyma, jól megpirítva. Rá a karikákra vágott paradicsom, levet ereszt, azt is pirítom. Utána a paprika, bele a főzőkolbász, vagy virsli. Friss ropogós kenyérrel. Én is csak sózom.
Másik verzió: hagyma megpirít, együtt bele a paprika és paradicsom (jóval kevesebb, mint az előző verzióm), só. Fedő egy darabig, míg összerottyan, utána leveszem és tovább sütöm rövid ideig. Abban nincs se kolbász, se semmi. Csak a három fő kellék. :) Erre néha tojást szoktam ütni, de anélkül is szeretjük.
Tényleg úgy van, ahány ház, annyiféle lecsó. :D
"14" voltam.
Először lepirítom a hagymát, majd beleteszem a paradicsomot és kevergetés mellett azt is lepirítom, nekem így a finom. A végén teszem bele a paprikát és fedő alatt párolom egy kis vízzel. Nekem úgy finom, ha a hagyma-paradicsom szinte széjjel van pirítva, a paprika pedig ress.
A paradicsom sosem lesz roppanós, mert sok benne a víz, főleg nem lecsóban.
Mi nem szeretjük, ha a hagyma ropog a lecsóban, ezért a zsiradékon (rendszerint füstölt szalonna zsírján) megpirítom, teszek hozzá egy mokkáskanál pirospaprikát megsózom, megy rá kb. 1dl. víz, kis lángra teszem és fedő alatt előfőzöm. Míg ez zajlik, akkor kezdem vagdalni a paprikát és a paradicsomot. Mire ezzel végzek, a hagyma is félkész, jó zaftos, akkor először a feldarabolt paradicsomot teszem bele, összekeverem a hagymával és mehet rá a paprika.
Innentől már nem megy rá fedő, időnként megforgatom a fakanállal. Amikor már csak 1-2 perc van hátra, akkor teszem bele a kolbászt, vagy a virslit, mert hacsak nem jófajta füstölt házikolbász kerül bele, akkor ezek csak aromával vannak ízesítve és pocsékká válnak, ha lelket is kifőzzük belőlük.
És ahogy már előttem is írták, a saját forróságától is puhul a paprika, ezt bele kell kalkulálni, hogy ne csak egy főzelék legyen, kunkorodó héjakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!