Miért kell a káposztába cukor?
Nagyon kedvelem a káposztás rétest, káposztás tésztát..stb.
A receptkönyveket olvasva, mindenhol azt írják, hogy kell hozzá egy kis karamellizált cukor is. Én enélkül csinálom mióta világ a világ.
Valahogy nem érzem azt, hogy egy alapvetően sós ételbe miért tesznek cukrot?
Csinált már valaki cukorral és cukor nélkül is ?
Mi a különbség ?
Nem merem kipróbálni cukorral, mert a nehezen reszelt és hosszan dinsztelt káposztát nem akarom elcseszni, ha mégsem ízlene.
A vadasmártásba is kell egy kis karamellizált cukor, pedig alapvetően sós.
A káposztával kapcsolatban azért nem foglalok állást, mert én a káposztás cvekedlit (ahogy felénk hívják) cukorral meghintve eszem.:-) Így aztán nem teszek magába a káposztába cukrot (frissen őrölt borsot viszont igen), de nem rossz ötlet. Ízlésekről meg nem érdemes vitázni, ha te a saját módszereddel szereted, csináld úgy, senkinek nincs beleszólása.
A sós ételek többségébe lehet (és sokak szerint ajánlitt) kicsi!!! cukrot tenni, mert az kiemeli az ízeket és intenzívebb lesz az étel. (NEM, nem lesz édes!)
Ez különösen igaz a zöldségfélékre, egyszerüen tapasztalat. Az viszont tényleg nem a jó út, ha sok cukrot tesznek hozzá, mert az nagyon elviszí az összhatást.
Ha egy fej káposztához max egy csapott evökanál cukrot teszel, az nem rontja el - söt szerintem kimondottan feldobja -, ha kiprótálod, akkor el tudod dönteni, hoyg nektek hogy tetszik jobban. Emiatt biztos nem lesz ehetetlen, legfeljebb kicsit másabb, mint a megszokott.
Ha már így összejöttünk, beszélgessünk egy kicsit a káposztás dolgokról.
Borsot én is szoktam hozzátenni , de mást nem. Most olvasom épp, hogy a köménymag is nagyon passzol hozzá...
Nem tudom szoktátok e úgy csinálni a dinsztelést, hogy a reszelésnél beleteszitek a sót, de nem vártok vele fél órát, hogy levet eresszen és kifacsarjátok, hanem mindjárt bele a fazékba és én indukcióson csinálom 500 W-os fokozaton , üvegfedővel és hagyom a saját gőzében párolódni, szinte alig kell hozzányúlni. A vége felé leveszem a fedőt és még egy 10 percet anélkül megy. Aztán van, hogy tömmöre lenyomkodom a káposztát és jó nagy fokozaton 1 percig hagyom. Egy kicsit füstös íze lesz. Lehet kapni fűst ízű ételízesítő kockát, talán egyszer azt is ki kellene próbálni.
Amit még észrevettem, hogy a sárga alapszínű , feltehetően öregebb káposztából, mintha jobb lenne a végeredmény, mint az új , zöld káposztából.
Egyéb tapasztalatok , ízesítésben, praktikákban ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!