Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért kell a káposztába cukor?

Miért kell a káposztába cukor?

Figyelt kérdés

Nagyon kedvelem a káposztás rétest, káposztás tésztát..stb.

A receptkönyveket olvasva, mindenhol azt írják, hogy kell hozzá egy kis karamellizált cukor is. Én enélkül csinálom mióta világ a világ.

Valahogy nem érzem azt, hogy egy alapvetően sós ételbe miért tesznek cukrot?

Csinált már valaki cukorral és cukor nélkül is ?

Mi a különbség ?

Nem merem kipróbálni cukorral, mert a nehezen reszelt és hosszan dinsztelt káposztát nem akarom elcseszni, ha mégsem ízlene.



#káposzta #káposztás rétes
2018. jún. 2. 16:10
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A vadasmártásba is kell egy kis karamellizált cukor, pedig alapvetően sós.


A káposztával kapcsolatban azért nem foglalok állást, mert én a káposztás cvekedlit (ahogy felénk hívják) cukorral meghintve eszem.:-) Így aztán nem teszek magába a káposztába cukrot (frissen őrölt borsot viszont igen), de nem rossz ötlet. Ízlésekről meg nem érdemes vitázni, ha te a saját módszereddel szereted, csináld úgy, senkinek nincs beleszólása.

2018. jún. 2. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

A sós ételek többségébe lehet (és sokak szerint ajánlitt) kicsi!!! cukrot tenni, mert az kiemeli az ízeket és intenzívebb lesz az étel. (NEM, nem lesz édes!)

Ez különösen igaz a zöldségfélékre, egyszerüen tapasztalat. Az viszont tényleg nem a jó út, ha sok cukrot tesznek hozzá, mert az nagyon elviszí az összhatást.

Ha egy fej káposztához max egy csapott evökanál cukrot teszel, az nem rontja el - söt szerintem kimondottan feldobja -, ha kiprótálod, akkor el tudod dönteni, hoyg nektek hogy tetszik jobban. Emiatt biztos nem lesz ehetetlen, legfeljebb kicsit másabb, mint a megszokott.

2018. jún. 2. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Bizonyára ízlés dolga is, mindenesetre én sós ételbe soha, semmiképpen nem tezzek cukrot. Igaz, másba sem, mert évekkel ezelőtt elhagytam, de ez más kérdés. Kenyérbe se kell cukor, káposztába sem és semmi másba sem, ami nem édes és én eszem.
2018. jún. 2. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Ha már így összejöttünk, beszélgessünk egy kicsit a káposztás dolgokról.

Borsot én is szoktam hozzátenni , de mást nem. Most olvasom épp, hogy a köménymag is nagyon passzol hozzá...


Nem tudom szoktátok e úgy csinálni a dinsztelést, hogy a reszelésnél beleteszitek a sót, de nem vártok vele fél órát, hogy levet eresszen és kifacsarjátok, hanem mindjárt bele a fazékba és én indukcióson csinálom 500 W-os fokozaton , üvegfedővel és hagyom a saját gőzében párolódni, szinte alig kell hozzányúlni. A vége felé leveszem a fedőt és még egy 10 percet anélkül megy. Aztán van, hogy tömmöre lenyomkodom a káposztát és jó nagy fokozaton 1 percig hagyom. Egy kicsit füstös íze lesz. Lehet kapni fűst ízű ételízesítő kockát, talán egyszer azt is ki kellene próbálni.


Amit még észrevettem, hogy a sárga alapszínű , feltehetően öregebb káposztából, mintha jobb lenne a végeredmény, mint az új , zöld káposztából.


Egyéb tapasztalatok , ízesítésben, praktikákban ?

2018. jún. 2. 19:48
 5/5 anonim ***** válasza:
Párolt vöröskáposztát szoktam inkább készíteni, sültek, főleg liba-, kacsa mellé. Az egy kicsit más.:-) Nem reszelem, hanem éles késsel felszeletelem. Ahhoz valóban nagyon jó a köménymag, én egy karamellizált cukros, üvegesre párolt, szeletelt hagymás, köménymagos alapra teszem, az edényben sózom, nagy lángon keverem, és amikor kicsit összeesett, egy nagyobb almát még meghámozva, nagyon vékonyra szeletelve beledobok, és meglocsolom egy kis ecettel. Ettől bőven lesz annyi saját leve, amiben teljesen megpárolódik fedő alatt, kis lángon. A végén, ha már puha, elforralom alóla a fölösleget, szeretem egy kicsit zsírjára sütve még megkapatni.
2018. jún. 2. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!