HA cukor helyett datolyával szeretnék édesíteni, akkor 100 g cukor 100 g datolyának felel meg? Vagy hogy kell ezt nézni?
Ezt így nem lehet megmondani, mert részint ízlés dolga, részint a különböző datolyák sem egyformán édesek...
Szerintem csak az a járható út, ha kitapasztalod.
Támpontnak annyit tudok mondani, hátha ez segít, hogy én nem szeretem a túl édes ízeket, így a kilós dobozban kapható friss iráni datolyából (amit könnyebb pürésíteni, mint pl. az aszalt/szárított datolyát) nekem 100 gr cukor helyettesítésére sok a 100 gr,
Kb. kéharmadát teszem bele a cukornak, s így nekem elég édes. Húgomnak, aki édesszájúbb, viszont nem az :)
Biztosan nem, mivel a cukor 100% cukor, az aszalt datolya pedig 75% szénhidrát (meg nem mondom, ebből mennyi cukor, de gondolom, a zöme s a többi 25-öt is beleteszed s azt is fel kell hozni a megfelelő szintre).
DE teljesen más ízeket kapsz, ami lehet, hogy bekavar. Én sok aromával vagyok úgy, hogy édesebb hatásúvá teszi mondjuk az italomat, pedig semmi édesítő nincs benne.
Mi sokszor mazsolával édesítünk, az persze savanykásabb (ez mazsolafüggő is) és kevésbé cukros, mint a datolya, de azért eléggé édes az is. A cukornál lényegesen kevesebb édesítő hatása van, nem meglepő módon. Sokkal többet teszek az ételbe, mint cukorból, édesítőből tennék.
Szerintem ki kell tapasztalni, kinek mi jön be, de kiindulópontnak a cukortartalom jó támpont lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!