Miért marad hideg a kisült nuggets belseje?
Vettem gyorsfagyasztott nugettset (a múltkor a velővel ugyanúgy jártam), ami prézlivel volt bevonva. Forró olajban kell átmelegíteni, de az előírt 3 perc melegítési idő (gondolom már félkész és nem nyers) alatt gyorsan megkérgesedik a morzsa, és belül nem langyos, hanem jéghideg marad a hús. Túl forró az olaj?
Végül kettévágtam és újra beraktam sülni, ekkor jó lett, csak a morzsa lett kissé égett, így részben le kellett faragnom. :(
Bocsánat, én azt gondolom, nem kell kiolvasztani, mert ugye rá is van írva, meg akkor megszottyad, tapasztalat. A kulcsa az egésznek, hogy vedd lejjebb a gázt, ne legyen túl forró az olaj. Ugyanis attól ég oda a kabátja, hogy forró az olaj, odakapja gyorsan, te meg azt hiszed, hogy kész, közben belül nyers.
Ha viszont visszaveszed a hőfokot, akkor szép egyenletesen sül át és a kabátja sem lesz fekete.
Hajrá!!!
(Ha nem vagy biztos benne, hogy jó, kapj ki egyet és vágd ketté, de így sikerülnie kell! Én a csirkecombnál tanultam meg ezt kezdő asszony koromban. )
Második vagyok: fizikaórát nem tartok neked, az biztos, mert csak egy háztartásbeli szőke vagyok... de gondolj bele: odapirítod a külsejét, kikapod, mert azt hiszed, készen van, közben ideje sem volt átmelegedni.
Amúgy ha csinálok sült banánt, jól átsütöm lassú tűzön, mert én azt szeretem, ha olyan folyós. Ellenben ha kínaiban kérek, gyors bedobják, kikapják: kemény a közepe, holott kívülről ugyanaz.
"Viszont nem értem, hogy miért nincs hőátadás? Ha megmelegszik a külseje, akkor át kéne utána adni a hőt a belsejének is, mert azért nem annyira vastag, hogy hőpajzs legyen!"
Majdnem kitaláltad: ugyanis VAN höátadás, csak mivel a fagyott akármi -18 fokos, ezért idöbe telik, mire az egész fel tud melegedni - éppen úgy, mint a sült fagyinál - és ha a forró olajba teszed, akkor elkezdi ugyan melegiteni, de az alatt az idö alatt, mire a külseje megpirul, nincs ideje az egészet (a belsejét is) felmelegiteni. Ha a meleget kicsit visszaveszed, akkor több idöbe telik, mire kivül megpirul, de idöközben a belseje is felmelegszik.
1. Vedd ki a fagyasztóból.
2. Vegyél elő egy mélyebb edényt, önts bele olajat, hogy elfedje a husit.
3. Kicsit melegedjen az olaj.
4. Dobj bele egy kenyérdarabot, hogy mennyire melegedett fel. Ha már serceg körülötte, dobd bele a husit.
5. Rá a fedő.
Bocs, most olvasom, hogy fözésben gyakorlatlan férfi vagy: a rántott dolgokat mindig sok olajban kell sütni a-amennyi ellepi, függetlenül attól, hogy milyen vastagok. Inkább kisebb átméröjü és magasabb edényben süsd, akkor kevesebb olaj is magasan áll benne. Ha ellepi, akkor egyenletesebben sül (mert körben mindenhol melegiti), ezenkivül a több olaj nem hül le a belerakott hideg(ebb) sütnivalótól és igy finomabb, ropogósabb (kivül) és szaftosabb (belül) lesz.
43 éve fözök rendszeresen, remélem segit amit tamácsoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!