Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mire való konkrétan a sűrített...

Mire való konkrétan a sűrített tej?

Figyelt kérdés
2018. márc. 31. 22:35
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Én nem szoktam lepontozni. Zöldet nyomtam mindenkinek.
2018. ápr. 1. 00:11
 12/16 anonim ***** válasza:
57%
Nem is rád gondoltam. Mindig jönnek a notóriusok...
2018. ápr. 1. 00:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 anonim ***** válasza:
15%
Konkréten felnőttfilmes kellék.
2018. ápr. 1. 01:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 anonim ***** válasza:
47%

A tej víztartalmának részleges vagy teljes elvonásával régóta állítanak elő különféle tejtermékeket azzal a szándékkal, hogy a tejellátás a termelés helyétől és idejétől távol is megoldható legyen. A tej alkotórészeinek koncentrálásával kisebb térfogatú és tömegű, könnyebben szállítható, romlás nélkül hosszabb ideig tárolható, vízzel újra tejjé alakítható termékek sorát fejlesztették ki.

Japánban már a VII. században készítettek sűrített tejet. Marko Polo 1295-ben lejegyzett útleírásából ismert, hogy a mongol Kublai Khan katonáinak élelmezésére szárított tejet is használtak. A tejet a zsír egy részének eltávolítása után napon szárították.

A sűrített tej és tejpor gyártásának fejlesztése az 1800-as évek elején kezdődött. Nikolas APPERT francia származású feltaláló 1809-ben bejelentett felfedezése szerint a tejet nyitott tartályban harmadára koncentrálta, amelyet légmentesen zárt dobozban hosszú ideig lehetett tárolni. Sűrített tejből forró levegővel szárítva tésztaszerű állományú szárított tejet is előállított. Az amerikai Gail BORDEN 1856-ban először alkalmazta a vákuumbesűrítést, megalapozva ezzel a sűrített tejtermékek ipari előállítását. Cukrozott sűrített tejet és kondenztejet gyártó üzemeiből az amerikai polgárháború alatt lett sikeres vállalkozás. A sűrített tej eltarthatóságának növelésére a svájci származású Meyenberg 1884-ben az USA-ban szabadalmaztatta a sterilezés alkalmazását és 1887-ben kezdte gyártani a dobozban sterilezett sűrített tejet.



A sűrített tej a szobahőmérsékleten is hosszú minőségmegőrzési idejét a végtermék hőkezelése (UHT-kezelés és aszeptikus letöltés vagy dobozban, ill. üvegben sterilezés) teszi lehetővé. E célból az alapanyag fehérjéit a pasztőrözésénél magasabb hőmérsékleten hőstabilizálni kell. A cukrozott sűrített tej a szobahőmérsékleten is hosszú minőségmegőrzési időtartamát a vízaktivitás (szabad víz) csökkenése biztosítja.


[link]


[link]

2018. ápr. 1. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 Noblesse Oblige ***** válasza:
68%
Anyukám krémlikőrökhöz használja előszeretettel. Pl. Baylies szerű alkoholos ital kikeveréséhez.
2018. ápr. 6. 23:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 anonim ***** válasza:
47%

"A tej víztartalmának részleges vagy teljes elvonásával régóta állítanak elő különféle tejtermékeket"


Tehát nem kap a tehén vizet?

2018. ápr. 7. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!