Mi a szerepe a Na-benzoátnak konkrétan?
Figyelt kérdés
Tudom, hogy tartósítószer, de eddig azt hittem, hogy bele kell tenni a befőttbe, de ma olvastam olyat, hogy elég megkenni az üveg tetejét, vagy a kupakot. Mi ez tulajdonképpen funkciója szerint? Nem engedi be a baktériumokat, vagy mi? Bocsi, ha nagyon buta a kérdés...2013. okt. 12. 18:40
1/3 anonim válasza:
Ez az, ami teljesen felesleges, ha tisztán dolgozik valaki, akkor mindenféle tartósízószer nélkül is eláll az eltett dolog, ha meg nem, akkor a tartósítószer ellenére is könnyen elromlik.
2/3 A kérdező kommentje:
igyekszem elkerülni, nem is tettem eddig semmibe, de most almalekvárt csinálnék, és mindenhol írják, hogy kell... és nekem kamrám sincs, csak szekrény teteje vagy hűtő... :/
2013. okt. 12. 21:42
3/3 anonim válasza:
Wiki:
A nátrium-benzoátot élelmiszerek tartósítására széles körben használják. Nem öli meg a baktériumokat és a gombákat, „csak” a szaporodásukat teszi szinte lehetetlenné (bacteriostaticum).
Hatását csak erősen savas pH esetén (<3,6) tudja kifejteni (benzoesav szabadul fel), ezért leginkább salátákban (ecet miatt), gyümölcslevekben (citromsav-tartalom miatt), üdítőitalokban (foszforsav-tartalom miatt), savanyúságokban (ecet miatt), és szószokban, valamint alkohol alapú szájvizekben (antisepticum), és ezüst-tisztító szerekben alkalmazzák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!