Konkretizálni nem olyan könnyű, mivel a testesség egy szubjektív érzet (bár mindig összefügg a mérhető beltartalommal). Ami a szájban nem vizes (illetve röviditaloknál nem is tisztaszeszes/vodkás) érzetű, hanem az ízétől függetlenül is érezhető, hogy vízen (és tiszta alkoholon, esetleg cukron) kívül bőven van benne más is, lényegében az a testes. A testesség az a gazdagság, amit nem az ital aromáiban-ízében, hanem az állagában, szájérzetében találsz.
A párlatoknál másképp alakul, mint a boroknál. Részben itt is olajosságban nyilvánul meg, de nem minden testes párlatot érezni olajosnak, mert párlatoknál ez általában a jól eltalált olajos-harapós ellentéten alapszik. A vodka pl. sosem testes (legfeljebb olyan értelemben, hogy egy másik vodkához képest), ettől (is) vodka.
Köszönöm a válaszokat!
Különösen az utolsónak!
Hát nem tudom, más italoknál hogy van, de sörnél elég könnyű konkretizálni. A kiindulópont pedig a balling fok. Ez tulajdonképpen a malátából kioldódó cukorfok, ha pedig ez magas, akkor feltételezhető, hogy sok maláta került a sörbe, így sűrűbb lesz. És minél sűrűbb a sör, annál testesebb.
Ha beleiszol egy Arany Ásszokba(balling ismeretlen, kb. olyan 6-7 lehet), egy Krusovice Imperialba(12 ballingos) egy Dreher Bakba(16 ballingos) és egy Trappistes Rochefort 10-esbe(24,5 ballingos) meg egy Eggenberg Samischlausba(32 ballingos) akkor érezni fogod köztük testességbe a különbséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!