Kigyóuborkából milyen ételeket lehet készíteni?
Joghurtos uborkaleves
Hozzávalók: Kb. 3 db közepes saláta uborka (de jó a kígyó uborka is, kb. 40-50 dkg), 6 dl natúr joghurt, 1 dl zöldségleves (vagy húsleves), 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: Az uborkákat meghámozzuk, keresztbe félbevágjuk, majd hosszában négybe vágjuk és a magos részt kivágjuk. Ezt követően 0,5 cm-es darabokra felszeleteljük az uborkacsíkokat. 3-4 evőkanálnyi felszeletelt uborkát 5-8 percig főzzük a levesben és 2-3 kanál joghurttal összekeverve botmixerrel összeturmixolunk. (Ez a művelet el is hagyható, én ezzel csak egy levesalapízt adtam az uborkalevesnek.) A felszeletelt uborkát, az összeturmixolt alaplét, a joghurtot, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és végül az apróra vágott kaprot egy leveses tálban jól összekeverjük és behűtve tálaljuk.
Tzatziki recept
Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj
só
bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé
Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az ubit, sót, borsot.
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.
Krémes mártogatós:
* 10 dkg kígyóuborka
* 1 kis csokor petrezselyem
* 8-10 citromfűlevél
* 1 nagy csokor snidling
* 4 gerezd fokhagyma
* 80 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, sörretek, kígyóuborka, cikória, édeskömény, szárzeller, kaliforniai paprika stb.)
* 25 dkg érett camembert sajt
* 25 dkg túró
* 25 dkg natúr vajkrém
* 1 dl tejföl
Elkészítés:
A kígyóuborkát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn megreszeljük, szitakanálban lecsepegtetjük, kinyomkodjuk belőle a levét. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, és finomra vágjuk, 1 kiskanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A fokhagymát meghámozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, azonos nagyságú, karcsú hasábokra vágjuk.
A camembert sajtot felaprózzuk vagy villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a túrót, a vajkrémet és a tejfölt, aztán botmixerrel, hogy teljesen egyneművé váljon, habos krémmé-péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk az uborkát, a zöldfűszereket és az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, (frissen) őrölt borssal illatosítjuk. Üvegtálkába szedjük, tetejét megszórjuk a félretett zöldfűszerkeverékkel, és egy nagyobb, lapos tál közepére helyezzük, végül virágsziromszerűen körberakjuk a zöldséghasábokkal. További mártogatnivalóként kiflikarikákat, fogvájóra tűzött kenyérkockákat kínálhatunk hozzá.
* 2 nagy paradicsom,
* 1 kis kígyóuborka,
* 1 kis hagyma,
* 5 dkg kimagozott olajbogyó,
* 8 szardella,
* 12 dkg juhsajt (feta)
* A mártáshoz:
* 3 evőkanál olívaolaj,
* 1 evőkanál citromlé,
* só,
* bors,
* csipetnyi szárított majoránna
Elkészítés:
A héjatlanított paradicsomot négybe vágjuk, az uborkát felszeleteljük, a meghámozott hagymát karikára, a juhsajtot kockára vágjuk. Minden hozzávalót tálba teszünk, és két részre osztunk. A mártáshoz elkeverjük az olajat, a citromlét ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával. Ráöntjük a salátára, jól elvegyítjük, fél órára behűtjük, utána tálaljuk.
Görög saláta:
Uborkasaláta:
Ubit meghámozod, majd karikákra vágod, lehetőleg gyaluval és nagyon vékonyra. Egy kevéske ecet, néhány gerezd fogyhagyma, cukor, csipet só. Hagyod néhány órát állni.. én egy éjszakára szoktam. Másnap nincsen más dolgod, mint némi tejfölt és fűszerpaprikát rátenni izlés szerint.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!