A tészta kelesztésekor csak a kiszáradás miatt kell esetleg fóliával letakarni, vagy a képződő gázokat is érdemes a kelesztő tálon belül tartani?
Néha azt veszem észre, hogy azonos összetétel, azonos módon történő kelesztésnél, közel azonos hőmérsékleten ,hol alig akar megkelni, hol meg elég gyorsan feljön a tészta.
A letakarás, viszont nem mindig légzáró.
A kelt tésztát nem kell fóliával letakarni, ez csak nemrég jött divatba, és fogalmam sincs, miért.
Az meg, hogy mennyire kel meg a tészta, nagyrészt az élesztötöl függ, ha régi, akkor nehezebben vagy egyáltalán nem keleszt. Ezért is érdemes elöre felfuttatni az elesztöt, mert ebben gyorsaságából lehet következtetni az éleszö milyenségére.
Én az esetleges kiszáradás és a legyek miatt takarom le egy tiszta konyharuhával a tálat. Csak néha marad el.
Akkor szokott lassan kelni a tésztám (mindig melegen kel), ha régi szárított élesztőt használok vagy nagyon sok a teljes kiőrlésű liszt a keverékben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!