Magason fekvő helyeken (alacsonyabb nyomáson) hogyan főzik a teát?
A fekete teának 90 fokos víz elég, szerintem hogy 90 vagy 86, az már mindegy.
Kuktában nem tudhatod, hány fok lesz.
Budapesten akkor forr 100 fokon a víz, ha magasnyomású anticiklon van felettünk. Ha esik az eső, akkor már csak 99 fokon forr a víz. Pláne a Kékestetőn. Ott már csak 96.
De mire a zubogó vizet beleöntöd a csészébe, a csésze és a teatojás lehűti úgyis 90 fokra. Ha lefeded akkor párolgással már nem, csak sugárzással ad le hőt, és hűl tovább folyamatosan.
Van aki 1 percig áztatja a fekete teát (mert nem bírja a csersavat a gyomra), és van aki 3-4 percig is benne tartja a teatojást a forró vízben.
Mivel az ember kezének a bőrfelszíne már a 60 fokos vizet sem bírja elviselni, ugyanúgy forró víznek mondjuk a 86 fokos vizet, mint a 96 fokosat.
A magasabban fekvő helyeken úgy főzik a fekete teát, hogy a poharat vagy a teáskannát átöblítik előbb a forró vízzel. És csak utána forrázzák a teát benne.
Éppen úgy 80 fok lesz az áztatás végén, mint a tengerszinten hideg pohárral kezdve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!