Kevés pénzből hogy lehet megoldani hogy jól is lakjak, és ne zsíros, egészségtelen ételeket egyek?
Elöször is számold ki, mennyi pénzed jut havonta kajára a szükségse befizetések után.
Utána írd össze, mit akarsz egy héten át fözni, és csak hetente egyszer vásárolj a megtervezett érrendhez szükséges dolgakat.
Figyeld a heti menü összeállításakor az aktuális akciókat, illetve az idényzöldségeket részesítsd elönyben.
Sokat segít, ha a kaja nagyrészt az idényzöldségekre alapul - mert ezek aránylag olcsók, ha húst is akarsz, akkor olyan receptet válassz, ahol nem szeletben van, hanem kis darabokban - így ugyanis sokkal kevesebb is elég.
Ne nagy adagokat fözz, mert akkor többet eszel meg belöle, ha a fözéssel idöt akarsz spórolni, akkor olyasmiket fözz, amiböl másnap-harmadnap új ételt tudsz készíteni Pl pörkölt, átalakítva rizseshús, hortobágyi palacsinta, fötelékre feltét, pástétom) - egész rövid idö alatt megvan a változatosabb étrend.
Ha nem akarod álalakítani, akkor úgy fözz, hogy amit hétfön föztél, azt szerdán vagy csütörtökön edd újra, a keddit pénteken stb - így nem annyira unalmas.
De elsö lépés, hogy kideríted, mennyi jutna kajára, a második meg a heti étend ésegyszeri bevaásárlás - ezekkel rengereget lehet spórolni.
Ha
Rízs, köles, kukoricadara, tészta, répa, krupli, most a sütőtök elég.olcsó alapját.képezjetik az étkezésednek.
Mirelittből spenót, zöldborsó, zöldbab, kukorica ami ha nézegeted a kínálatot gyakran potom áron kapható. Én főleg ezekre építek.
Persze sok varazslas van, de szerintem sokkal egyszerubb ha nem a lehetosegeidhez igazitod a vagyaidat, hanem mersz nagyobbat almodni a korulmenyeidnel.
Szaz szonak is egy a vege: keress jobban jovedelmezo munkat.
Ne a szerencsetlensegeden gondolkodj hanem, hogy mikent lehetne jobb az eleted.
Amennyit megsporolsz a kajadon, azt majd gyogyszerre fogod kolteni. Ne sporolj a kajadon soha.
Ez tudod olyan: hiaba pisilsz az autodba ... a tank tele lesz, de az auto nem fog mukodni.
Etel-ital ... tapanyag es kenoanyag a szervezetunknek. Ha ezeket megvonod, besul a motor.
"Amennyit megsporolsz a kajadon, azt majd gyogyszerre fogod kolteni. Ne sporolj a kajadon soha. "
VAgy éppen fordítva! Aki nem spórol a kaján, az általában nem az egészséges alapanyagokra költ többet, hanem a mennyiségre meg a "Jó, kiadós" ételekre, aminek a vége tényleg betegség lesz.
Emellett értelmes ember nem ad ki fölöslegesn pénzt még kajára sem, ha kevesebböl is meg tudja oldani a normális étkezést.
Ahol nem spórolnak, ott a legtöbbszrö rengeteget kidobnak - mert pl. nem esznek meg másnapos, nem egésez frissen készült ételt, vagy mivel túlvásárolnak, egy csomó a nyakukra romlik.
Aki meg spórol, az odafigyel, hogy ne dobjon ki se nyersen, se elkészítve ételt, ami kimodottan értelmes dolog.
2. Vagyok. Kösz a lepontozást. Azt hittem olcsón akarsz egészségesen táplálkozni és jól is lakni, de látom, hogy csak a nyavajgás volt a cél. 🙈 havi 30 ezerből minden hétvégén rákot ennék kagylóval meg shusival. Lehet mindig azt nézni mi nincs vagy meg lehet oldani abból ami van.
Nem akatásnak nyilván nyögés a vége. Az ilyen embereknek komolyan nem érdemes segíteni mert úgy sem lehet.
7-es: szerintem NEM a kérdezö pontozott le, hanem a "lepontozók", akiknek ez az életük legnagyobb öröme.
(A kérdezö eddig nem írt vissza, szerintem nincs gépközelben, mert különben már válaszolt volna egyik-másik kérdésre)
De ami érdekelne töled, hogy hogyan néz ki két heti étrended, mert a 10ezer Ft borzasztó kevésnek tünik. (Ha nem akarod itt kiírni, privátban is szivesen veszem - és tényleg érdekel, nem kötözködni akarok!)
1. Legyen heti menüterved, tervezd meg mennyi alapanyag kell és mire használod majd fel
2. Vegyél szezonzöldségeket-és gyümölcsöket
3. A teljes kiőrlésű tészták, pékárúk olcsón kijönnek, ha otthon készíted őket
4. és a legfontosabb: fontold meg mi az, hogy egészséges. A sárgarépa alapvetően pl. az, de ha bepanírozod és kirántod, akkor már nem. Mi értelme ennek így? Válassz egészséges sütési és elkészítési módszereket: ne panírozz, ne sűríts liszttel, ne olajban süss, hanem párolj vagy süss sütőben, stb.
Olcsó, egészséges ételek pl. a krémlevesek, főzelékek, zöldségfasírtok, köretnek rizs, gersli, párolt zöldségek, köles, polenta (kukoricadara), zöldségpépek (krumplipüré, céklapüré, karfiolpüré, stb.), hajdina;
rakott zöldségek pl. kel, karfiol, karalábé, cékla, burgonya, stb.; töltött zöldségek pl. töltött káposzta, töltött karalábé, töltött paprika, töltött paradicsom. A töltelék lehet változatos, gabonás, zöldfűszeres tejfölös, paradicsomos, zöldséges, gombás, akármilyen, tehát nem kell mindenképpen a snassz, klasszikus verziót elképzelni.
Egytálételek pl. lencse gombával, gombapaprikás, chili sin carne, sült zöldségek rizzsel,
Olaszos tésztaételek pl. spenótos-gombás, paradicsomos, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!