Hogyan lehetne hasznosítani? Tanácsok? Ötletek?
Két dolog jutott eszembe.Mivel kìvülről befélé avasodik, a külsejét leszeded, lekanalazod.Kiporciózva beteszed a fagyasztóba....
A másik. Ha már menthetetlen háziszappant készíttetsz belőle. Folteltávolításhoz kitűnő.
Sajnos, ha már avasodni kezdett, nehéz megállítani még fagyasztással is, esetleg pár hétig lassítani a folyamatot.
Nehéz otthon hasznosítani, lehet, hogy a szappanfőzés jó ölet, de én nem értek hozzá.
Esetleg, akitől a disznót vettétek anno, vagy más , hízókat nevelő illetőnek fel lehet ajánlani, ők lassan adagolva feletethetik az állataikkal.
Ez a mennyiség kb 6-7 ezer ft, nagyon sajnálom, hogy kárbavész, nagyon meleg volt a nyár, érdemes lett volna korábban adagokban fagyasztani, úgy kitartott volna még egy darabig.
Háziszappant készíttetni?
Próbálkozzunk a kézműveseknél?
Járatlanok vagyunk ebben....Segítenél?
Avas zsírt a kézműves sem fog felvásárolni, mert a szappanon is érezni lehet az avas szagot.
Aki ajánlotta, gondolom a régen házilag készített jókora mosószappanokra gondolt, ami tényleg a kosz kidörzsölésére jó volt, ezekkel szappanozták le a ruhákat , majd forró vízben mosófazekakban kifőzték.
A mai , vásárokban kapható kézműves szappanok finom illatosak.
Az avas zsír megmentése Horváth Ilona szerint:
„Az avas zsírt háromszor annyi vízzel és minden liter folyadékra egy kávéskanál szódabikarbónával egy óra hosszat főzzük.
Másnap leszedjük a víz tetejéről a megfagyott zsírt, egy szeletekre vágott hagymát kisütünk benne, azután leszűrjük."
Avas zsír megmentése Túrós Emil szerint:
„ A megavasodott zsírt — hacsak nem járta át teljesen az avasság — megjavíthatjuk a következő módokon: a zsírban egy fej vöröshagymát vagy kenyér héját, esetleg 2-3 nyers, hámozott burgonyát teszünk és jól átsütjük. A hagymát, kenyérhéjat vagy burgonyát ezután eldobjuk. A zsír eztán sem lesz tökéletes, de felhasználható."
A madarak télen imádnák.
Sajnos én nem bízom már ilyenkor semmilyen praktikában, csak még nagyobb lesz a kár.
Szappant még nem főztem.
Az avas zsírok, olajok nagyon károsak az egészségre, tele vannak szabad gyökökkel, pajzsmirigy alulműködést okoznak és erős sejtmembrán roncsoló hatásuk is van. A lipidek (zsírok) oxidációja ugyanis láncreakciószerűen történik elektronelvonàssal, és ha egyszer beindult, akkor a testben is folytatja „áldásos" tevékenységét, csak immáron a testben levő zsírokkal. Mellékhatásként a zsírban oldódó vitaminokat is elpusztítja.
Legjobb megszabadulni tőle!
Volt a nyolcvanas évek elején egy tüdőgyulladás járvány Spanyolországban, amiről utóbb kiderült, hogy avas olaj okozta....
Ha mindenképpen sajnálod kidobni, marad a szappanfőzés, mint az egyetlen ártalmatlan megoldás.
Madaraknak sem kéne adni.
Keverd össze fűrészporral, faforgáccsal, tömködd bele vécé papírhengerekbe és a világ legjobb alágyújtósát kapod.
Ha nem tüzelős módszerrel fűtesz, ajándékozd el olyannak aki igen, de hangsúlyozd, hogy tüzelési célra adod, mert avas.
Mindenkinek köszönöm a jó tanácsait!
:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!