Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A megfőtt tésztát miért...

A megfőtt tésztát miért szokták hideg vízzel leöblíteni?

Figyelt kérdés

2017. júl. 28. 10:50
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
93%
Édes istenem. Mennyien próbálnak jó választ adni,de egyedül az utolsó jár közel hozzá! Szóval azért kell lehűteni, mert az igazi Olasz konyhán csak is Al Dente fózik a tésztát. Azaz picit roppanós marad a főzés végén! Amennyiben nem hűtöd le, még simán tovább fő saját magában. Utólag szoktunk hozzá keverni egy kis oliva olajat,(de csak nagyon keveset), és nem fog összeragadni. Ha szeretnéd kipróbálni az Al Dente fózést, akkor tegyél jó minőségű spagettit forrásban lévő vízbe, és pont 4 percig főzd! Na ezt szeretik sokan(sajnos). Én nem. De mivel egy Olasz étteremben vagyok szakács, így nekem ezt kell készítenem. Nem értem miért vannak megveszve érte, nekem egyáltalán nem jön be, de Olaszba megköveznek érte, ha megfött tésztát küldesz ki! :)
2017. aug. 2. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 Emi86 válasza:
61%
Szia. A tészta vizébe 1 kanál sót kell rakni és miután megfőtt (nem túlfőtt) összekeverni a meleg szósszal. Csak akkor kell hideg vízzel lemosni és olivaolajban átforgatnia a tésztát (rövid) ha hidegen szeretnéd fogyasztani, ezt tésztasalátának hívják.
2017. aug. 5. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:
87%
Az Al Dente nekem se jön be, de a tésztát régen azért öblítették le hideg vízzel, hogy hűljön. Mellékesen a főzővízbe tett olajtól ugyanúgy összeragad, anyukám is mindig szűrés után tett rá egy kicsit, úgy tényleg nem ragad össze! A kifőzött tésztát leszűröd és azonnal kevered melegen egy picike olajjal és mehet rá a szósz! Ha szaftosabb a szósz én nem is teszek rá olajat, csak frissiben keverem a szósszal! Azt szokták mondani: " A vendég várjon a tésztára és ne a tészta a vendégre!"
2017. aug. 27. 00:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 anonim ***** válasza:
68%

Jó régi kérdés, de talán segít a válaszom.

Sajnos mindenki rossz választ adott.

A valódi ok, amiért hűtjük a tésztát, az az, hogy főzés után azonnal megszüntessük a párolgást.

Az olajjal való meglocsolás is részben ezt csinálja. Eltömíti a kipárolgó víz útját.


A főtt kukoricánál még jobban tetten érhető ez a probléma.

Nyugodtan ki lehet próbálni, hogy az egyik felét lehűtöd, a másikat nem, aztán jöhet a kóstolás. Tök egyértelmű lesz a különbség.


A hűtés nélküli párolgás a segítségünkre is lehet.

Ha az edények mosogatásakor az öblítést is meleg/forró vízben végezzük, akkor gyorsabban száradnak az edények. Ha sokat kell egyszerre mosogatnunk, akkor jó dolog, hogy mire tele lesz a szárító, addigra az elsők már szárazon kivehetők.

2018. okt. 18. 00:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 Tomi 83 válasza:
Na akkor most mi van ezzel az átkozott tészta szűréssel? Hideg vízzel, vagy meleg vízzel kell? Mert itt nincs egyértelmű válasz!
2019. dec. 4. 23:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!