Milyen dolgoktól lehet édes egy pörkölt?
Mit is teszek bele?
Étolaj, vörös hagyma, csirkehús , piros és csípős paprika , ételízesítő , fehér bors, burgonya , paradicsom és a víz ki ne maradjon, mert valaki kiabálni fog miatta. :)
Tehát kezdem a sort. Ha túl sokáig futtatom a hagymát az olajon akkor édes lesz, és még mitől lehet? A paradicsomot nyersen alapból utálom. Lehet az is édesíti a végterméket ?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A burgonyát nagyon szeretem a pörköltben, inkább a húst hagynám ki. Nekem a pörkölt a szaft, a burgonya, meg a nokedli.
Burgonyát egyébként kétszer teszek bele. Rögtön az elején ami szinte teljesen szétfő, ezzel sűrítve a szaftot, majd úgy félidőnél még vágok bele ami szintén megpuhul, de nem esik szét. Most először tettem bele sűrített paradicsomot. Jobban tetszik, mint a nyers paradicsom. Nem kell tökölni vele. 3 evőkanállal tettem bele, de egy kicsit soknak találom. Legközelebb 2 elég lesz. Többször csináltam már darált hússal, az is elég jól sűríti a kész kajcsit.
Ja, a borssal kapcsolatosan annyit, hogy szerintem emeli az íz hatást, nem csak a csípősség dominál, ezért nem gondolnám, hogy a csípős paprika miatt hanyagolni kellene.
Azért használok fehéret, mert a fekete nagyon rámászik a paprika piros színére, de ízben nem sok eltérést vélek felfedezni.
Azt a borókabogyót majd kipróbálom, bár amit eddig próbáltam mindenféle fűszert, egyik sem ízlett jobban mint nélküle.
10-estől kérdezném.
Van tudomásod kifejezetten édes fűszerpaprikáról ?
Azt hanyagolnám. Márkanév esetleg jól jönne.
"nyersen" sosem fogyasztok fűszerpaprikát. Talán gyerekkoromban a zsíroskenyérhez, de ennyi.
Volt aki mondta, hogy valami lecsópaprika félét is tegyek bele, de abszolút nem jött be. Elrontottam vele és még a szaga is irritált főzés közben.
Ja és egy apró ötlet, ha már itt vagytok.
Hagymaaprítás könnyek nélkül. Mindig teszek az asztalra egy apró ventilátort ami oldalról éri az arcot, vagy nyáron egy állót magam mellé. Télen meg egy ventilátoros hősugárzót.
Be is kapcsolom. :)))
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Biztos finom lehet amit készítesz, de az is biztos, hogy csak halvány köze van a pörköltköz.
A paradicsom eleve édes.stb.
Burgonyát nem szokás pörköltbe belefőzni.
A pörkölt főzés közben is besűrösödik, ahogy elfőtt a leve fele.
Amit Te csinálsz az nem pörkölt. 👷🍜
Az összes alapanyag és sorrend sem jó.
Nézd meg az interneten a pörkölt gasztronómiai fogalmát.
Mert (bocs) nincs kedvem részletezni.
17-esnek.
kb fél Kg húshoz raktam 4 nagy fej hagymát. Azt nem mértem, de több volt mint fél Kg.
De egyáltalán nem lett édes. Most jól eltaláltam. Egyszerűen nem szabad túl sokáig üvegesíteni. Nem is üvegesedett. Kb 2 percig hagytam az olajon és állandóan kevertem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ez nagyon rossza arány, ugyanannyi hagyma, mint hús.
Egy kilónyi húshoz bőven elég két közepes fej- kb 20 deka- hagyma, csak tudni kell, hogy, hogy kell jó alapot készíteni belőle.Megúsztatni olajon fél kiló hagymát, fél kiló húshoz az nem pörköltalap.Tényleg nem rosszindulatból mondom, mert a jó pörköltszaft mindig is a szívem csücske volt.Lehet, hogy most neked ízlett, de az a te ízlésed.
Szívesen megírom neked a "jó" pörköltszaft alapját, ha akarod.Azért tettem időzőjelbe, mert szerintem így finom, de az én véleményem, szokásom korántsem biztos, hogy releváns.
Eddig még bevált hosszú évek óta, kiváló tanítóim voltak, és a pörköltjeim eddig még mindig sikert arattak, és más pörköltalapú ételeim is.
Mindenkit kérek, hogy ne vegye dicsekvésnek, csak ősi tapasztalatnak, amit mindig szívesen megosztok másokkal is. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!