1.5 százalékos laktózmentes hőkezelt tejből lehet túrót sajtot vagy vajat csinálni?
Ennyi tévedést egy rakáson!
Egy tej vagy tejtermék 2 dologtól lehet laktózmentes, vagy csökkentett laktóztartalmú.
Vagy laktáz enzimet raknak bele, mely felbontja a laktózt (tejcukor) két egyszerűbb molekulára. Glükózra és galaktózra. Rendesen is ebből állt, csak össze voltak kötve.
Vagy olyan baci kerül a tejbe, mely megeszi a laktózt. Rengeteg baci törzs van. Ezek nagyrésze alapból megtalálható a tejben. Ettől savanyodik meg a tej, lesz aludtej belőle. Külön kultúrák vannak a különböző sajtokhoz, joghurtokhoz. Ezek mindegyike laktóz evő.
Viszont teljesen mindegy nekik, hogy a tejcukrot szétválasztva, vagy egyben kapják meg.
Ebben az esetben az a lényeg, hogy minél savanyúbb, annál kevesebb benne a tejcukor. Az alap kiindulási pH 6,8. 5,2-4,8 egy átlag sajt, fajtától függően. 4,3 alatt élvezhetetlen. Vagyis csak az érlelés az, mely laktózmentessé tehet egy sajtot (hacsak nem kezelték elötte laktáz enzimmel). Érlelés nélkül egyébként is parakazeinből áll, mely emészthetetlen. Ezért az összes friss sajt fogyasztó nagy tévedésben van, hogy azt hiszi milyen jó friss házi sajtot evett.
Ecetes "sajt" sose lesz laktózmentes.
Uht-s tejből sose lesz se sajt, se túró. Egyszerűen azért, mert pasztörizálják és kiölik belőle az összes bacit, mely a savanyodáshoz kellene. Ezért keseredik meg egy ilyen tej savanyodás helyett. Szimplán megrohad. Ha ezeket valahogy visszapótolnád, akkor se lesz belőle semmi, a mikroszűrés miatt. A tejzsír itt nem játszik. De mivel szinte az sincs benne, házi körülmények között nem tudod leszedni, csak szeparátorral.
A backon rengeteg dolog múlik. Pl ezért nem ismerik Amerikában a túrót, mert a szükséges baci nálunk a levegőben van, ott meg nincs. Ezért csinálnak helyette tejfölszerű löttyben ázó mini sajtgolyókat.
Hogy válaszoljak is: Fogyaszd le és csinálj belőle valamikor valamit. Pl chia mag pudingot. (2 deci tej, 2 kanál chia mag, 8 óra hűtőben. Ízetlen, bármivel feldobható, nagyon egészséges. Aldiban kapsz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!