Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Van olyan étel amit mindig...

Van olyan étel amit mindig elrontotok?

Figyelt kérdés
tapasztalat csere miatt irtam ki a kérdést.. én szinte mindent föztök, minden finom is, de az egyetlen a cukorborso fözelék, amit hiába habarok vagy rántok be mindig hig marad. a többi fözi nem..
2010. máj. 13. 20:59
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
82%

"nekem a grízgaluska az örökös kudarc"


Évekig nekem is csak elvétve sikerült, aztán kaptam egy tippet, és azóta olyan a grizgaluskám, mint a "könnyű álom"!

Három tojásfejérjét keményre verek, és a habot lassan a tésztához keverem, mint már előtte is mondtqm, vigyázva és lassan, hogy ne törjön!

Aztán félórai (lehet több is!) állás után leveseskanállal, amelyet minden alkalommal belemártok a forró levesbe, kiszaggatom a grízgaluskát.

Remélem, tudtam segíteni, és legközelebb sikerülni fog!

(Van, aki ebbe is tesz egy csipetnyi szódabikarbónát, ez általában jó "hatással" van néhány tésztafajtára...)

2010. máj. 15. 13:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/26 anonim ***** válasza:

A palacsintás vagyok. Nincs bevállt receptem, mivel még egyikkel sem voltam elégedett. De kb. így csinálom:

20-30dkg lisz, kb. fél liter tej, két tojás, kb. fél dl olaj, kis cukor, só. Először csinálok egy sűrű nokedli tésztát, majd ez hígítom és a végén bele az olaj. Ezektől az arányoktól sokszor eltérek, hátha eltalálom azt, ami ízlene nekem. Van, hogy hagyom állni, van, hogy nem. Sehogy sem jó. Sütésnél is rakok alá egy teáskanálnyi olajat, ha nem tenném, még szárazabb lenne. Próbáltam sűrűbb tésztát, hígabbat, nem az igazi. Szódával, úgyse olyan. Max lángon, közepesen, takarékon, nem olyan.

Az én palacsintám ha kihült, még rosszabb. Nem olyan finom puha. Ha sütöm, néha felhólyagosodik, olyan, mintha két réteg képződne. A közepe meg olyan nyesnek tűnik, pedig vékony. Lehet, túl sokáig sütöm, de ha nem teszem, akkor meg semmi színe, de ha ezt nem nézem, akkor sem olyan az íze. Miért lesz egyeseknek olyan szép barnás pöttyös, finoman omlós?! Az enyém egy gumifrizbi :-( Most megint kaptam egy receptet, azt mondják az a tuti. Hát nem tudom. Anyósom összeborogatja a hozzávalókat és olyan finom, vastag, omlós, édes palacsintákat csinál, hogy meg sem kenem, csak úgy eszem magába és nagyon finom!

De nem tudom, hogy pl. számít-e, hogy milyen hőfokú a serpenyő, amikor rakom a következő adagot vagy pl. ugyanannyi ideig kell-e sütni a két oldalát...Vagy a receptemmel van baj vagy a sütési technikámmal vagy mindkettővel...Majd rájövök egyszer!

Azért köszi a segítséget!

2010. máj. 15. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/26 A kérdező kommentje:

Én a palacdsintát ugy csinálom hogy 2 vagy 3 tojás, kicsi cukor kevés mert leég, kicsi so, viz csapi, tej kb 1 dl, liszt amennyit felvesz bele kis étolaj, összekeverem és ennyi, nem szoiktam méregetni..a krumplis proszának is ez a receptje de abba nem kell cukor és sürübbre kell.


a dara galauskába és végok aprora foghagymát és zellert, és pici szalicilt rakok bele, és hagyom állnmi, mielött szaggatom.

nem tudtok valamit a cukorborso fözelék problémámra?:)))))

2010. máj. 15. 16:58
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

szia! próbáld meg a leszórásos módszert, szóval mikor zsiradékon megpárolod a borsót, lehinted 2-3 fakanál lissztel, átforgatod és közben adagolod hozzá a hidegvizet, vagy hidegtejet. ahogy forgatod a liszt egyenletesen eloszlik a borsókon szósz szerűen, és te magad látod, hogy mennyi folyadék kell még.én a legtöbb levest így csinálom, és mikor már egyenletes liszt-víz

kombó, utána eresztem föl a kívánt leves mennyiségére.

szerintem a borsófőzeléknél is működik.

üdv.

köszönöm a grízgaluskás választ is.

pussz

2010. máj. 17. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/26 anonim ***** válasza:
100%

A tejfölös habarás nálam nem meleg, hanem hideg vízzel jött be. Az alap étel levét kissé elfőzöd, utána bele: doboz tejföl, hozzá a liszt, jól elkeverem, aztán 2-3 tejfölös doboz hideg víz. Ezzel is alaposan elkeverem, és amikor már sima, akkor öntöm/csurgatom a levesbe/főzelékbe. Régebben én is meleg vízzel csináltam, és mindig összeugrott kis bogyókká. Brrr. De ha hideg a víz, akkor egyszerre forr fel a lé és benne a habarás.

Ma is alkalmaztam: tökfőzeléket főztem. Nincs benne egy "habarás-golyó" sem.

2010. máj. 25. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/26 anonim ***** válasza:
100%

Palacsinta: sok függ a liszten. Sokáig használtam ugyanazt a terméket, és egyszercsak nem tudtam palacsintát sütni. Mindent ugyanúgy csináltam, két oldalon megsült, középen vékony nyers réteg maradt. Ajánlották (sokadszorra) váltsak lisztet. Azóta gyönyörű a palacsintám, és finom. Nálunk nagy mennyiségben készül: 1 kg liszt (Spáros Budget, nagyon jó) 5 tojás, teáskanál só, cukor 3 evőkanállal, 2 dl olaj, 1 l tej. Én a kikeverés után szódavízzel, vagy bubis ásványvízzel botmixerrel keverve higítom, míg az állaga jó nem lesz. Így nincsenek csomók benne. Csak az első palacsinta előtt kenem vékonyan ki a sütőt, a többi a tésztában va. Az első oldalon addig sütöm, míg a nyers rész el nem tűnik, a másik oldala érzésre, de annak kevesebb idő kell. Közepesen erős lángon sütöm. Jó sokáig tart a kisütés, de mindig elfogy.

A grízgaluskát a volt anyósomtól tanultam. Legalább fél órát hagyja állni kiszaggatás előtt a bekevert alapanyagot, és ha még lágyabb is a galuska, ez alatt az idő alatt a dara szívja magába a tojást, és nem fő szét, viszont könnyű, szinte habos. A rendes nokedlinél lágyabb az alap, és mikor már megfő, fedő alatt hagyom még min. 15 percig állni a levesben. Isteni. Ennyi hasznom volt a házasságomból:-)

2010. máj. 26. 18:31
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!