Sütni szerető háziasszonyok:Az élesztő vagy a szódabikarbóna jobb?
itt egy sütőpor+szódabikarbónás recept:
Csokoládéba mártott meggyes csemege
Hozzávalók 40 darabhoz:
20 dkg vaj
40 dkg cukor
2 tojás
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2 teáskanál vaníliaaroma
15 dkg kakaópor
45 dkg liszt (nem kell átszitálni)
½ üveg magozott meggybefőtt
0,5 dl tej
2 dkg vaj
7 dkg keserű csokoládé
csipetnyi só
15 dkg átszitált porcukor
Olvaszd fel a vajat és keverd bele a cukrot. Hagyd kihűlni, majd add hozzá a tojásokat. Alaposan keverd össze, add hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a vaníliaaromát és a kakaót, és minden adag után keverd meg a masszát. Tedd bele a lisztet, és alaposan keverd össze. (A tészta legyen merev és egy kicsit morzsálódó.)
Csepegtesd le a meggyszemeket, a levet gyűjtsd össze. Ujjaiddal nyomkodj össze diónyi golyókat. Helyezd kikent sütőlapra, egymástól 7–8 cm távolságra. Hüvelykujjaddal nyomkodj a golyók közepére mélyedést. (Ha jelen van valaki a közegészségügytől, egy kiskanál fejét használd erre a célra!) Mindegyik mélyedésbe helyezz egy meggyszemet.
Vízfürdő felett egy tálkában olvaszd sűrű masszává a tejet, a vajat, a csokoládét és a sót. Vedd le a vízről és keverd bele a cukrot. Ha túl sűrű lenne, lazítsd fel a meggy levével.
Mindegyik süti közepére csurrants annyi csokoládészószt, hogy éppen befedje a meggyet. Vigyázz, hogy ne csurogjon le a sütőlapra.
Süsd 200 ºC-on 10–12 percig. Hagy hűlni a sütőlapon 2 percig, majd tedd át tortarácsra, hogy teljesen kihűljön.
A meggyet helyettesítheted jól lecsurgatott ananászdarabkákkal – ennek a levét is használhatod a csokoládémassza lazítására. De használhatsz fél pekán-, makadámia vagy rendes dióbeleket is, ekkor a hígítást végezheted hideg kávéval vagy vízzel. De ha éppen semmid sincs, amit a sütik mélyedésbe tehetnél, egyszerűen csurgasd bele a csokoládémasszát. Úgy is finom.
Tulajdonképpen minden pszichiátriai rendelőben el kellene helyezni egy tálcányit ebből a sütiből – két darab Csokoládéba mártott meggyes csemege bárkit képes kihúzni depressziós hangulatából.
még egy:
Mandulás csók
Hozzávalók 40 darabhoz:
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg kristálycukor
5 dkg barnacukor
1 teáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál mandulaaroma
1 ½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só (ha sós mandulát használsz, a sót csökkentsd fél teáskanálnyira)
10 dkg finomra őrölt mandula
2 tojás (csak villával verd fel)
30 dkg liszt (nem kell átszitálni)
10 dkg csoki chips (vagy darabkákra tördelt csokoládé)
Mikrohullámú készülékben használható keverőtálban olvaszd meg a vajat. Add hozzá a kétféle cukrot, a vaníliát és a mandulaaromát. Keverd alaposan össze, majd szórd bele a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Jól keverd össze.
Őröld meg a mandulát (őrlés után mérd ki). Alaposan keverd hozzá a tálban lévő masszához. Öntsd bele a felvert tojásokat, és ismét keverd össze. Majd add hozzá a lisztet, és addig keverd, ameddig sima tésztát kapsz.
Pár percig hagyd megszilárdulni a tésztát. Azután dió nagyságú golyókat formálj belőle, és kizsírozott sütőlapra helyezd el egymástól 7–8 cm távolságra.
Előmelegített sütőben 175 °C-on 10 percig kell sütni, vagy amíg a tészta szélei éppen aranybarnák lesznek. 2 percig hagyd hűlni a sütőlapon, majd rakd át tortarácsra, hogy teljesen kihűljön.
(Norman azt mondja, mindig is azt szerette volna, hogy a marcipánnak olyan íze legyen, mint ennek a süteménynek.)
és még egy :
Mogyoróvajas nyalánkság
Hozzávalók 40 darabhoz:
20 dkg vaj
40 dkg barna kristálycukor
2 teáskanál vanília aroma
1½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
2,5 dl mogyoróvaj (tetszés szerint sima vagy darabos)
2 tojás (csak villával verd fel)
30 dkg liszt (nem kell átszitálni)
Mikrohullámú készülékben olvaszd meg a vajat. Add hozzá a cukrot és a vaníliát. Keverd össze, majd alaposan keverd bele a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
Mérd ki a mogyoróvajat. (Én Pam olajspray-vel fújom be a mérőbögrém belsejét, hogy ne ragadjon bele). Keverd összea többi hozzávalóval. Öntsd hozzá a felvert tojásokat.
Szórd bele a lisztet, majd alaposan dolgozd össze az egészet.
Formálj a tésztából dió nagyságú golyókat, és rakd őket kikent sütőlapra: egymástól 7–8 cm távolságra. (Ha túlságosan ragadna, néhány percre tedd be a tésztát a hűtőbe, és próbáld meg újra.)
Villával cikk-cakk mintát nyomva rájuk, lapítsd le a golyókat.
(Ha a villa ragadna, fújj rá Pamet vagy mártsd lisztbe).
Előmelegített sütőben 190 °C-on 8–10 percig süsd, amíg a szélei éppen csak aranysárgák lesznek. 2 percig hagyd hűlni a sütőlapon, majd tedd át tortarácsra, hogy teljesen kihűljön.
(Tracy unokahúgom kedvenc mogyoróvajas-dzsemes csemegéje: kenj dzsemet az egyik sütire, és rakj a tetejére egy másikat. Anya jobban szereti, ha a sütemények köze csokikrémet teszek.)
Sütikbe mindig szódabikarbónát használok, kelt tésztákba pedig élesztőt. Nekem sokáig puha marad a tésztája, nem szárad meg. Najó, egy hét után már nem kell csodákat várni:p De néhány napig jó puha marad szódával. Úgy tudom, van aki tesz egy kis olajat is a süti masszájába, de attól keményebb lesz, így én inkább kihagyom:)
Azt hiszem egy olyan receptet ismerek, ami kifejezetten sütőport kér.
10:10-es: Sok muffinreceptbe kell sütöpor ÉS szódabikarbóna is EGYÜTT, föként, ha aludttej, joghurt vagy kefir is kell bele. Attól, hogy te nem ismersz ilyen receptet, még létezik.
Az, hogy egy tésztába élesztö, sütöpor, szódabikarbóna, szalalkáli kell, nem mindegy, mindegyik másként hat, a végeredmény más-más lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!