Aki otthon van a konyhában, az segítene?
Sziasztok!
Sajnos rákényszerültem, hogy magamra főzzek, de bevallom őszintén, nagyon béna vagyok a konyhában.
Előre is bocsánat mindenkitől, hogy ilyen hülyeségeket kérdezek :))
szóval
- a boltban a húspultnál hogy kérjek pl csirkemellet? mekkora adagokban van? szóval kb 1 csirkemell mekkora?
- ha megvettem és sütni akarom, akkor előtte megkell mosni? vagy valahogy megkell tisztítani?
kérlek mindent mondjatok el, amit fontosnak tartotok. Anyumék jönnek és ezt szeretném megcsinálni nekik, pirított tésztával: [link]
Előre is köszönöm :D
Jónapok kívánok 1 db csirkemell filét szeretnék!
Egyébként kb 30 dkg 1 db.
Szoktak árulni előre fóliázva fél kilósat, és 1 kilósat. A fél kilósban felezve szokott lenni és két nagyobb és 1-2 kisebb szokott lenni.
Van aki meg szokta mosni, a franciák szerint tilos mosni. Ahogy neked jó. sózd meg a bundázás előtt :D
És hajrá! Csak kövesd az utasításokat és ne félj.
Szia, hát az a helyzet, hogy nagyon szívesen segítenék,de most per pillanat a szobában vagyok... :-)
Igen, meg kell mosni :-) de nem mosogatószerrel, csak langyos/hideg vizzel kell leöblíteni :-). Általában a csirkemell akkora, mint egy tenyér. Legtöbbször előrecsomagoltan lehet kapni, ilyenkor többnyire 4 db-os csomagolásban van.
1.) "Jó napot kívánok, kérnék szépen egy csirkemellet". Mivel a csirkének páros a melle, tehát 2 darabból áll, így többnyire párban árulják. Ha nincs szükséged mind a kettőre, akkor mondd meg nyugodtan, hogy csak egy fél csirkemellet kérsz. De van olyan is, hogy felenként árulják, akkor értelemszerűen 1-et, vagy 2-őt kérsz, attól függően, hogy mennyire van szükséged. Tehát ez változó, hogy mekkora mennyiségben van kirakva a pultokban. Van ilyen és olyan is, és attól függően kérhetsz, hogy mennyit akarsz belőle vásárolni.
2.) Igen, meg kell mosni. Minden húst előtte folyó hideg vízben meg kell mosni, le kell előtte mosni róla a vért. Egy öblítés, ennyi. Nem sikálni! És nem "fehéredésig" mosogatni a folyó víz alatt meleg vízben. Gyors öblítés, de hatékonyan a vért le róla.
Amikor ez megvan akkor még a mosogatóban kicsit megrázod, hogy a lehető legtöbb víz lejöjjön róla, majd pedig minden megmosott húsról le kell a vizet itatnod. Ezt egy jobb minőségű papírtörlővel tedd meg, tehát ne olyannal lehetőleg amelyik foszlik és mállik. Ha mégis, akkor pedig leszeded róla a papírmaradványokat.
Ha nem csirkemellet veszel, hanem mondjuk bőrös csirkehúst, akkor pedig az összes maradék tollazatot, kisebb pihét, tokot távolítsd el róla.
Csirkemellnek ahogy már mondtam, ennyi a tisztítása. Több idő volt leírni, mint a gyakorlatban megcsinálni :)
Remélem tudtam hasznos tanácsokat adni.
Azért a csirkemellfilét sem sütésre készen szokták árulni a hentesnél. Kivéve, ha valaki úgy szereti enni, hogy a zsírmócsingok, az erek meg az inak rajta/benne vannak.
Leöblítés után, mikor szeletekre vágod a húst, a nyálkás fehér részeket, és a véres részeket érdemes levágni/kivágni. Általában az emberek nem szeretik a porcogót meg a zsírt rágni. :D
Ezt már én is megcsináltam :) Nagyon finom lett.
A többiek már leírták a válaszokat a kérdéseidre.
Én annyit tennék hozzá, hogy nagyon figyelj oda, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor megég a bunda, de belül nyers lesz.
És ami nagyon fontos, hogy a kis csirkemell kockákat, miután beleforgattad a bundába, utána csak egyenként kiskanállal tudod az olajba tenni. Ha egyben beleöntöd, akkor az egész összesül és nem lesznek kockáid. Egyszerre nem fogod tudni kisütni az egészet. Nekem általában 3 adagban sül ki.
A kérést már elmondták :) A mell nagysága elég változó, általában egy pár 40-50 dkg körül van, de lehet jóval nagyobb is. Mi ketten vagyunk, sok húst eszünk, és napi fél kiló környékén eszünk meg csirkéből (két részletben). Ez szerintem három-négy főre simán elég.
A húst megmoshatod, ha nagyon hártyás - olyan, mintha zselés átlátszó rétegek lennének rajta -, de nem létszükséglet. Arra vigyázz (és ez a húsmosogatás legnagyobb csapdája és ellenérve), hogy ne fröcskölj mindent össze a húslével, tehát mosogatóban, kis sugárral, lefolyó felett.
Én nagyon finnyás vagyok, és a fehér zsírokat, illetve hártyákat lefejtem, de alapvetően a csirkemell nagyon tiszta hús, nincs sok munka vele. A kezedre azért vigyázz :) Amit még talán érdemes, hogy sütésnél ne hideg olajba tett a bundás husikat, mert úgy ázik, de ha túl forró, szinte ég, akkor a külseje nagyon megég, a közepe pedig nyers maradhat. Akkor jó, ha belerakod, akkor sziszeg az olaj.
A szezámmagos csirke nagyon finom, jó választás :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!