Van valakinek bevált kacsarecepjte?
Kacsát akarok ma sütni, almával megtöltve.A problémám az, hogy legutóbb is megégett, a felét dobhattam ki.Semmi nem szokott odaégni, de a kacsával nem boldogulok, pedig lassan 20 éve főzök.
Ha valakinek van jó ötlete és receptje, megköszönöm ha válaszol.
Bocs....
* recepetje





A kacsát kivül-belül füszerezed megtöltöd, a nyílást lezárod.
Utána egy nagyobb sütöedénybe - kacsasütö a legjobb, de más fedeles, sütbe tehetö edény is jó - öntesz kb 1-2 dl vizet, beleteszed a kacsát elöször mellével lefele, és 150-160 fokon (közepes fokozat) kb 1-1,5 óráig párolod, közben párszor megöntözöd a lével.
Utána megfordítod (óvatosan, hogy ne égesd meg magad!), ha van, akkor tegyél alá egy rácsot és mostmál a mellével fölfelé párold még kb fél óráig. (Ha sok levet engedett, akkor mielött visszateszed, a nagyját öntsd le egy edénybe)
Ekkor óvatosan megszúrva a combot ellenörzös, hogy nagyjából megpuhult-e.
Ha igen, akkor mostmár fedö nélkül, gyakran (kb 15 percenként) megöntözve, a höfokot megemelve süsd szép pirosra - ez kb megint fél óra.
A megadott idök csak kb értékek, mert na fiatal a kacsa, akkor kevesebb is elég neki, ha öreg, akkor esetleg tovább kell sütni.
Ami fontos, hoyg elöször fedö alatt kell megpráolni és csak utána sütni pirosra.





Konfitálás alacsony hőfokon való sütést jelent 80-100C között. Tulajdonképpen ez egy lassú párolás. Elég idő igényes mire a kacsa vagy libahúsunk így elkészül. 3-5 óra is lehet ez időtartam.
Libazsírt vagy kacsa zsírt használunk hozzá. leöntjükük az előre megolvasztott, de nem forró zsírral az előző nap lesózott húsunkat. Lepje el teljesen a hús darabokat a zsír többi munkát a sütőre bízzuk. Mielőtt kivennénk a sütőből (ehhez 1,5-3 óra is kellhet, függ a sütési idő a húsoktól), vékonyra szelt fokhagymát adhatunk hozzá. Ezután még 10 percig sütjük, és kész is a konfitált húsunk. A húsunkat a zsírban hagyjuk pihenni a sütő elzárása után a sütőben KB 20-30percig. Ha így készítjük a libát vagy kacsát omlós csontról leeső húst kapunk. Érdemes dupla adagot készíteni, így mint amennyit megennénk alapból. A maradék húsokat cafatokra tépjük és egy steril üvegbe tesszük, ráöntjük a zsírt, és hűtőben akár 1hónapig is tárolhatjuk.
Reggelire finom puha kenyérrel lehet enni..
Köszönöm a segítséget, sül a "madaram" mostmár.Kacsazsírral kikentem a tepsi alját,almát és mazsolát megforgattam mézben,azt tettem a belsejébe.Sóztam kìvül-belül,fóliát tettem rá,vizet öntöttem alá.
Remélem jó lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!