Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mit kezdjek 7-8 kg zöld, még...

Mit kezdjek 7-8 kg zöld, még éretlen kápia és pritaminpaprikával? Mindkettő pirosra ért volna egyébként, ha nem jött volna a fagy. Ehető egyáltalán?

Figyelt kérdés
A fagy miatt le kellett szüreteljem a paprikákat. Valami tipp kellene, hogyan használhatnám fel.
2016. okt. 17. 15:12
 1/2 anonim ***** válasza:
78%

paprika krémet. daráld le húsdarálón 1kg/paprikához adj 20dkg sót és steril üvegekbe tedd el. Pörköltekbe ragukba, gulyásba jó lesz..

De olajban elrakott sült paprika lehet belőle..

2016. okt. 17. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

A paprika utóérő, leszüretelés után még pirosodik.


A paprika rendkívül alakgazdag faj, sokféle típust ismerünk és termesztünk belőle hazánkban

is. Ezek közül néhány kifejezetten hungarikum jellegű. A típusok táplálkozási értékeiben is és

fogyasztói megítélésében is nagy különbségek vannak, de ezekről nincsenek megfelelő

adataink. A paprika utóérő termés, ami azt jelenti, hogy a termés betakarítása után,

amennyiben megfelelőek a körülmények, az érés tovább folytatódik. Az utóérés során a

paprika színeződik, a narancs és piros színű karotinoid típusú festékek mennyisége nő, idővel

arányuk is változik, és a piros festékanyagok lesznek többségben. A paprika C-vitamin

tartalma is nő. Az érés folyamatához intenzív légzés szükséges. Amennyiben a légzés

akadályozott, az utóérés nem tud végbe menni. Az utóérés magasabb hőmérsékleten

gyorsabb, hűtéssel lassítható. Az utóérés nem a klimaktérikus görbe szerint zajlik, hanem

lassú telítődési jellegű. Ha a paprika megsérül, gyorsan romlani kezd, az utóérés leáll. A Cvitamin

taralma rohamosan csökken.

Az utóérés jellege és sebessége fajtatípusonként és fajtánként is változó. Az utóérés folyamata

attól is függ, hogy milyen érettségi szinten szedtük a termést. Ha a termés nem jut el az érés

egy meghatározott szakaszáig, nem képes utóérni, ha már a teljes biológiai érettség közelében

van, már nem tud tovább javulni. A tárolás során az utóérés egy darabig zajlik, de közben a

lebontó folyamatok is megkezdődnek, és egy idő után a lebontás kerül túlsúlyba, a cukor

elfogy, a termés íze üresedik, a C vitamin tartalom csökken. A tárolás során a hőmérséklettől

és a páratartalomtól függő mértékben a termés víztartalma fogy, ezzel a tömege csökken, ez

az apadási veszteség, amit a termés felületének ráncosodása kísérhet.

A paprika optimálisnak tartott tárolási hőmérséklete 8o

C. Ezen a hőmérsékleten a színeződés

lassú, ami kedvező abból a szempontból, hogy megőrizhető az a színárnyalat, amit a

kereskedelem elvár. Ennél alacsonyabb hőmérséklet kedvezőtlen, ugyanis a paprika érzékeny

a tárolás alatti meghűlésre, ez a jelenség az úgynevezett chilling injury. A paprika belső

szöveteiben a hideg hatására üveges elváltozás, később a szövetek elfolyósodása követezik be,

az íze is leromlik.

2016. okt. 17. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!