Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Van itt olyan, aki tartósító...

Van itt olyan, aki tartósító és zsiradék nélkül tesz el lecsó alapot üvegbe?

Figyelt kérdés

Meddig áll el?

Tuti nem romlik meg tartósítószer nélkül?

Színültig kell tenni az üveget, vagy maradhat 1-2 centi?

Meddig kell a dunsztban pihenniük?


2016. aug. 27. 12:24
 1/9 anonim ***** válasza:
10 kg paprika, 3kg hagyma , 4kg paradicsomhoz szoktam egy mokkáskanál nátrium-benzoátot tenni. Lehet, ha nem tennék úgy is elállna.Félig megfőtt lecsót forró üvegekbe teszem, rátekerem a tetőt és fejjel lefelé ruhák közé rakom. Másnapra kihül és mehet a helyére.
2016. aug. 27. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Elfelejtettem, nem teszek hozzá zsiradékot, hogy ne avasodjon meg. 3 év mulva is fogyasztható. Ha nagyon finom lecsót akarsz akkor, almapaprikából csináld!
2016. aug. 27. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha az uveg steril, akkor nem romlik meg. Mosd ki mosogatogepben magas hofokon, es vegyel ra vadi uj fedoket. Zsiradek nelkul sem kene megromlania, a zsiradek nem tartosit, az mas kerdes, hogy szerintem a lecso sokkal jobb vele.
2016. aug. 27. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

Ez lecsó alap, hagyma nélkül, félig megfőzve.

Mert a hagyma télen is olcsó, és mindig kapható, tehát amikor kibontod és felhasználod, akkor eleve úgy kezded, hogy zsiradék + hagyma, aztán összerottyantod az egészet.

A zsiradékot egyesek azért teszik a tetjére, hogy a forró anyagon azonnal szétterüljön, és légmentesen lezárja a lecsót.

2016. aug. 27. 18:37
 5/9 anonim ***** válasza:

Hát én mindent teszek bele csak tartósítót nem. Nem volt még semmi probléma vele.

Hagymát piritok olajon, rá a paprika majd a paradicsom, só. Forrón az üvegbe, pici olaj a tetejére. Folpack-kal leborítom, erre teszek egy fél késhegynyi natrium benzonátot, majd az üveg tetejét rácsavarom.

Hűtőtáskába szoktam dunsztolni, a táskát alul és felül törölközővel bélelem még, betakarom a lezárt táskát egy pléddel - kb.2 napig van így.

2016. aug. 27. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Azért teszek el télre lecsót, hogy legyen "vésztartalék" egy gyors vacsorához. Ne kelljen még előtte hagymát tisztitani, piritgatni...stb., aztán sokat szellőztetni. Tojásos lecsó, debrecenis lecsó mikróban főzött krumplival és még sok minden...
2016. aug. 27. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Kuktás módszerrel teszem el, ami már sokaknál bevált, a Netről tanultam én is. A nyers paprikát, paradicsomot üvegekbe töltöm, a kuktába víz és a jól lezárt csavaros tetejű üvegek, forrás után 15 perc, a kuktában hűl ki.

Ezzel a módszerrel teszek el mindent, illetve idén már főztem lekvárt is, előtte nem. Még csak 3. éve megy a dolog, de a 2 évesekkel semmi baj nem volt (egyedül cukkinit nem tudok eltenni biztosan, az speciális, úgy látszik. de amikor lecsó alapban volt, akkor nem romlott meg).


Szerintem oly mindegy, meddig van az üveg, mivel én nyersen teszem bele a dolgokat, úgyis hatalmas rés lesz a végén. A múltkori körtebefőtteknek csak a fele gyümölcs, a többi levegő. Nem lesz bajuk, viszont igen finom, hogy nem cukros-vizes, hanem csak maga a gyümölcs van benne.

Minden kuktás eltevésnél kizárólag a növényi részeket helyezem az üvegbe, semmi mást.

2016. aug. 27. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:

Ha a celofánra teszed a nátriumot, annak mi értelme van? Nem tudja az ételt tartósítani, ha nem is érintkeznek,nem?


Nálunk a lecsó sosem számított gyors kajának, én nem ezért teszem el. Ha sietni akarok, akkor sült krumpli, vagy melegszendvics.

Egy jó lecsóra hajlandó vagyok majd télen is rászánni az időt, a hagyma pucolása kb 2 perc lesz egyébként, nem a világ vége.

2016. aug. 28. 01:11
 9/9 A kérdező kommentje:

A kuktás módszernél akkor nyers paradicsom van az üvegben? Az üveg már le van zárva? Ellepi a víz?

Kuktám nincs, gondolom egy nagy edény is megfelel.

Nem tudom elképzelni, hogy ebből lecsóra hasonlító végeredmény lesz. Biztos így van, csak én még nem találkoztam ezzel, egyelőre úgy képzelem, hogy a zöldség összecsoffad, de nem ereszt levet.

2016. aug. 28. 01:13

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!