Komolyan lehet-e venni azt a hírportált, amelyik azt írja, hogy ne mossuk meg a csirkehúst főzés előtt (mert terjednek a baktériumok)? Ti megmossátok továbbra is?
Mondjuk, nem bánnám, ha nem kéne mosogatni a húst...
De (szerintem) komolytalan tanács.(Szabad ilyen buta tanácsot adni? - Ja, miért pont azt ne....?
Komolyan gondolják. A húson lévő baktérium attól nem megy le, hogy lemosod (gondolom senki sem fertőtleníti a húst), viszonyt a vízzel szétfröcskölöd a mosogatóban és környezetében. A húson, ha kellően hőkezelve van, elpusztulnak a baktériumok.
(Az orvos azért mos fertőtlenítővel kezet a műtét előtt, mert nem főzi ki a kezét :)
Nem kell mindent elhinni.
Én tartok idehaza tyúkokat, nyulakat saját magunknak, persze gyakran veszek boltban is húst többnyire a közeli mozgó hentesnél veszem mert ott minden van ami kelleni szokott és árban is elfogadható meg eddig mindig friss árút kaptam, ha meg rendeltem tőlük, csülköt, oldalast meg kolbászt azt mindig frissen kaptam meg szinte harmadnaposan feldolgozás után.
Azokat nem szoktam megmosni, mert steril helyen tárolják őket, meg ha főzöm vagy sütöm a magas hő úgy is kinyírja a baktériumokat. Ha magam vágok állatot vágás után a tyúkot, nyulat jó alaposan megmosom, majd amikor feldolgoztam még egyszer jól átmosom aztán vagy a fagyasztóba megy ahol a bacik szintén elhalnak, vagy 1 napig áll maximum a hűtőben és megy a fazékba akkor meg a hő miatt pusztulnak el a baktériumok. Én jól tartom az állataimat hetente takarítom ki az ólat meg próbálom nem zsúfoltan tartani őket. Tyúkjaim szabadtartásúak, kint vannak a szabadba, de van külön fedett részük is, és csak éjszakára zárom be őket egy külön melléképületbe ahol a nyúl ólak vannak, és ha sok tyúkom van akkor az öregebbeket amik már nem tojnak úgy azokat vágom le. Nyulaknál szintén vágok ha már nagyobbak és alig férnek el. Vágás után mindig alaposan megtisztítom őket.
Zöldséget, gyümölcsöt mindig megmosom fogyasztás előtt szigorúan. Hiába veszem megbízató helyről, mindig megmosom, ha csomagoltan veszek valamit azt is megszoktam.
Egyszer egy tv-s főzős műsorban is azt mondta a szakács, hogy nem kell megmosni. Sőt, inkább nem is szabad, hisz kimossa/áztatja az íze nagy részét az ember, főzéskor pedig úgyis elpusztul aminek el kell.
Másrészt a darált húst sem mossa meg az ember. Márpedig az is ugyanolyan húsdarab volt, mint amit szorgalmasan mosogatnak sokan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!