Gombával hogyan bántok?
Attól függ milyen gomba.
CSiperke a leggyakoribb. Én azt általában pucolom, ha szép friss, akkor a szárát (tönk) is használom.
Ha nagyon apró, akkor nem is pucolom meg csak jó alaposan átsikálom. A tönk aljából egy 3-4 mm-es részt akkor is levágok.
Én mosom, folyó, de nem bő vízben. Ha nedves lesz a lamella, fonnyadt lesz.
Tönk szintén ehető. De látszik, ha már nem friss, hanem punnyadt
Ha szép tiszta a csiperke (vagy a piaci egyéb gomba )akkor konyhai papírtörlővel átdörzsölöm, a tönkjéből levágok 2-3 mm-t. Ekkor nem is mosom ( a víz nem tesz jót a gombának ), de persze, ha muszáj akkor gyors permetező vízsugárral leöblítem. Konyharuhán pár percig szikkasztom ilyenkor, majd feldolgozom, aminek szántam.
Mondjuk a májusi szegfűgombát muszáj átválogatni a fűtől stb, és szintén permetes vízsugárral öblíteni, aztán mehet a fazékba :)
Remekül lehet fagyasztani is, szeletelve, bezacskózva, és amikor kell , le lehet törni belőle annyit, amennyi szükséges.
Barátkozz meg a gombával, mert nagyon egészséges, és nagyon sokféle módon felhasználható a konyhában.
Soha, semmilyen gombafélét nem szüksgséges megpucolni.
Vagy szárazan érdemes letörölni vagy folyó, hideg víz alatt lehet gyorsan átmosni, letörölni az esetleges földet, majd papírtörlővel felitatni a nedvességet. Áztatni nem szabad. Ha van tönkje (ugye a fagombáknak nincs), annak a végéből le lehet vágni nyugodtan (ami a földben volt).
A tönkje is fogyasztható minden gombának, nem szükséges kitörni. Én egyben szoktam fogyasztani. A legtöbb gomba nyersen is nagyon finom egyébként.
Ahogy írták, a szép friss, csiperke gombát nem kell hámozni!
Az erdei gombákat sem. Sokukat lehetetlen is lenne.
Azért azt megjegyezném, hogy átöblíteni nem árt! Nagyüzemi gombatermesztő pincékben bizony a gombát is vegyszerezhetik, például csigák, és rovarok (gombaszúnyog) elleni szerekkel. Nem hiszem hogy nagyon káros lenne e vegyszer az emberre, de mégis...
Az ugyan elvileg igaz, hogy a gombát nem kell megpucolni, viszont sok mindenkit erösen felfúj a gomba.
Nekik megéri lehúzni a kalap börét, anélkül sokkal jobban emészthetö - mégha így valamennyi ízanyag el is vész közben. Viszont ha a lehúzott kalapbört kevés vízben kifözik, és leszürve a levét felhasználják az ételhez, az ízbeli veszteség minimális.
Húúú, hát köszönöm ezt a sok választ!
Szeretem a gombás ételeket. Én leginkább a csiperkével találkoztam eddig, szerintem ezt próbálom először ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!