Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Két dolog érdekelne: 1. Egy...

Két dolog érdekelne: 1. Egy hétig állhat kint a kovászos uborka az erkélyen? 2. Házi vegetát készítenék, ez is maradhat egy hétig az erkélyen letakarva száradni?

Figyelt kérdés

Jövő héten nyaralni megyünk és arra gondoltam, hogy hétvégén rakok el kovászos uborkát. Lesz valami baja, ha egy hétig kint hagyom és senki nem nyúl hozzá? Vagy várjak nyaralás végéig vele?

Illetve a ledarált zöldségek bírni fogják az ehy hetes kiképzést a vegetához? Köszönöm előre is.



#kovászos uborka #házi vegeta
2015. júl. 9. 09:24
 1/8 anonim ***** válasza:

A kovászos uborka túlforr, ha meleg marad, egy hét nagyon sok idö. A helyedben inkább akkor készíteném, ha visszajöttetek - 3 nap alatt megérik.


A szárított zöldségeknek nem lesz baja, ha nem kap vizet, nem porlódik be, illetve nem viszi el a szél - azaz garantáltan száraz, fedett helyed van és le tudod úgy takarni, hogy se ne koszolódjon, se a szél ne tegyen benne kárt.

2015. júl. 9. 09:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Egyetértek az előző hozzászólással. Valóban ez a helyzet!
2015. júl. 9. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Persze a zöldséget ettől függetlenül bent a lakásban nyugodtan szét terítheted, az ott is száraz valamennyit.
2015. júl. 9. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget. Akkor csak a vegetát készítem elő.
2015. júl. 9. 11:38
 5/8 anonim ***** válasza:
Szerintem a szárított helyett csinálj nedves vegetát, az azonnal kész van. A ledarált zöldségeket kilónként 15-20 dkg sóval összeforgatod, állni hagyod egy jó órát. Aztán kinyomkodod a levét (különben istentelen sós lesz) és befőttes üvegekbe töltöd, a tetejét oliva olajjal szigeteled. Garantáltan eláll egy évig felbontás nélkül, felbontva pedig hűtőben hetekig.
2015. júl. 10. 00:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! A nedveset ugyanúgy kell adagolni, mint a szárítottat? Szoktam tenni levesbe, rizshez, néha a panírozáshoz a tojásba is. Ki fogom próbálni, esetleg arányokat tudnál írni? Milyen zöldségekből készíted? Köszönöm a válaszodat.
2015. júl. 10. 08:18
 7/8 GoatSheepDog válasza:
Szerintem rossz kategóriában tetted fel a kérdésedet. :)
2015. júl. 11. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

#5 vagyok.

Az elkészítés egyszerű, 1 délután alatt le lehet tudni egy fél éves adagot. Szerintem sokkal több tápanyag és íz marad benne mert nem hőkezeled. Van aki nem üvegbe teszi el, hanem fagyasztóba, jégkocka tálcába, de nekem nincs annyi kapacitásom hogy sokat tároljak, sem kedvem hogy gyakran készítsem.

Az adagolásra hamar ráérzel, kicsit több kell mint a szárazból, de bármilyen ételbe mehet bundás kenyértől levesig, körethez, bármihez. Lehet variálni az arányokkal, attól függ mit szerettek, lehet pár üveg extra csípőst, fokhagymást, fűszerest készíteni.


Hozzávalók (kb 3 kg keverékhez):

3 nagy vöröshagyma

2 fej fokhagyma

1 brokkoli

1 karfiol

0,5 kg zeller

1 halványító zeller (szárzeller)

1 nagy karalábé

1-2 fehérrépa

ízlés szerint tv vagy kápia paprika 3-4 db

2 ek őrölt bors

ízlés szerint petrezselyem zöldje vagy más zöldfűszer

kilónként 25 dkg só

izlés szerint csípős paprika

oliva olaj


A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk és ledaráljuk (én robotgépben szoktam kis adagokban, hogy jó apró legyen). Egy nagy tálban összekeverjük a fűszerekkel és sóval. Legalább 1 órát állni hagyjuk, mialatt átjárja a só és jó sok levet ereszt. Előkészítjük a befőttes üvegeket. Én kisebbeket használok, mert csak 2 személyes a háztartás, egy-egy üveg kitart sokáig (3 L levesbe egy púpozott ek ételízesítő kell). Nagyobb üveget is használhatsz, mert felbontás után is jól eláll.

Mielőtt üvegbe kanalazzuk a keveréket, alaposan kinyomkodjuk a levét vagy kézzel, vagy szűrőn keresztül, mert amúgy ehetetlenül sós maradna. Így is annyi só lesz benne, hogy soha nem kell hozzá adni főzéskor, de ez tartósítja, szóval muszáj.

Mikor megteltek az üvegek, mindegyik tetejét 2-3 ek oliva olajjal zárjuk, így lesz benne zsiradék is és légmentesen tartja. Még egy sem romlott meg soha.

A lényeg, hogy csak egészséges, friss zöldséget használj.

2015. júl. 12. 01:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!