Két dolog érdekelne: 1. Egy hétig állhat kint a kovászos uborka az erkélyen? 2. Házi vegetát készítenék, ez is maradhat egy hétig az erkélyen letakarva száradni?
Jövő héten nyaralni megyünk és arra gondoltam, hogy hétvégén rakok el kovászos uborkát. Lesz valami baja, ha egy hétig kint hagyom és senki nem nyúl hozzá? Vagy várjak nyaralás végéig vele?
Illetve a ledarált zöldségek bírni fogják az ehy hetes kiképzést a vegetához? Köszönöm előre is.
A kovászos uborka túlforr, ha meleg marad, egy hét nagyon sok idö. A helyedben inkább akkor készíteném, ha visszajöttetek - 3 nap alatt megérik.
A szárított zöldségeknek nem lesz baja, ha nem kap vizet, nem porlódik be, illetve nem viszi el a szél - azaz garantáltan száraz, fedett helyed van és le tudod úgy takarni, hogy se ne koszolódjon, se a szél ne tegyen benne kárt.
#5 vagyok.
Az elkészítés egyszerű, 1 délután alatt le lehet tudni egy fél éves adagot. Szerintem sokkal több tápanyag és íz marad benne mert nem hőkezeled. Van aki nem üvegbe teszi el, hanem fagyasztóba, jégkocka tálcába, de nekem nincs annyi kapacitásom hogy sokat tároljak, sem kedvem hogy gyakran készítsem.
Az adagolásra hamar ráérzel, kicsit több kell mint a szárazból, de bármilyen ételbe mehet bundás kenyértől levesig, körethez, bármihez. Lehet variálni az arányokkal, attól függ mit szerettek, lehet pár üveg extra csípőst, fokhagymást, fűszerest készíteni.
Hozzávalók (kb 3 kg keverékhez):
3 nagy vöröshagyma
2 fej fokhagyma
1 brokkoli
1 karfiol
0,5 kg zeller
1 halványító zeller (szárzeller)
1 nagy karalábé
1-2 fehérrépa
ízlés szerint tv vagy kápia paprika 3-4 db
2 ek őrölt bors
ízlés szerint petrezselyem zöldje vagy más zöldfűszer
kilónként 25 dkg só
izlés szerint csípős paprika
oliva olaj
A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk és ledaráljuk (én robotgépben szoktam kis adagokban, hogy jó apró legyen). Egy nagy tálban összekeverjük a fűszerekkel és sóval. Legalább 1 órát állni hagyjuk, mialatt átjárja a só és jó sok levet ereszt. Előkészítjük a befőttes üvegeket. Én kisebbeket használok, mert csak 2 személyes a háztartás, egy-egy üveg kitart sokáig (3 L levesbe egy púpozott ek ételízesítő kell). Nagyobb üveget is használhatsz, mert felbontás után is jól eláll.
Mielőtt üvegbe kanalazzuk a keveréket, alaposan kinyomkodjuk a levét vagy kézzel, vagy szűrőn keresztül, mert amúgy ehetetlenül sós maradna. Így is annyi só lesz benne, hogy soha nem kell hozzá adni főzéskor, de ez tartósítja, szóval muszáj.
Mikor megteltek az üvegek, mindegyik tetejét 2-3 ek oliva olajjal zárjuk, így lesz benne zsiradék is és légmentesen tartja. Még egy sem romlott meg soha.
A lényeg, hogy csak egészséges, friss zöldséget használj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!