Kenyérsütő gépet szeretnék venni, de milyet? Nem tudom, hogy mit figyeljek rajta, mit tudjon, esetleg milyen buktatókat kell nézni?
minden sütőgépnek lelke van, ezért mindegyik másképp működik. számítanod kell arra, hgoy a gyárilag megadott receptek nem lesznek jók, és a mások által tutinak modnottak sem mindig válnak be. magyarul: lesz egy tanulási fázis, de ne csüggedj, az a kenyér jó lesz bundáskenyérnek.
minél több keverőlapát van benne, annál jobb. a fém azért is drágább, mint a műanyag, mert a hőt jobban tartja, de lehet a műanyagon is segíteni (nekem műanyag van, és kiválóan teljesít).
a család méretétől függően érdemes vásárolni. a nagyban lehet kis kenyeret sütni, de a kicsiben nagyot nem. mivel a házi kenyér (tartósítószerek, adalékok híján) gyorsabban szárad, sztem elég egy kisebb háztartás részére a max. 0,75-1 kg-os kenyeres verzió is (mi ketten vagyunk, elég ennyi).
nálam a forgatógumi (alul) ment tönkre, de gariban kicserélték, illetve eléggé meg van kopva a sütőforma (ezt is lehet vagy cseréltetni, vagy venni újat). egyszer elektromos késsel belefutottam a lapátba, így venni kellett másikat. sajnos, a cserélt lapát kisebb, de így is szép lesz a kenyér.
nekem moulinex homebreadem van, és nagyon finom graham-kenyereket sütök, kedvencem az olaszos zöldfűszeres és a köményes.
Ez a lopós sztori nagyon kedves :=).
Valóban, ahogy az előttem szóló írta, a nagyobb kapacitású sütőt érdemes választani, abban is lehet kis kenyeret sütni, viszont bármikor szükséged lehet a nagyobb kapacitásra. Nekem 1 kg-os sütőm van, már 6 éves és nagyon jól, megbízhatóan dolgozik. DE: amikor bedobtam egy kakaós csiga hozzávalóit dagasztás+kelesztés programra, kikelt a tészta a tartályból és mindent kapirgathattam. Barátnőmnek másfél kilós kapacitású gépe van, és minden kelttésztát (sütemények, pizza, kalács stb.) abban keleszt. Ez a legfontosabb különbség. Amúgy az olcsóbb márka is jó, de nézd meg, hogy lehetőleg fémalkatrászei legyenek (sógórnőmé műanyag keverőlapátos és eltört két év után. Lapátot pedig mint feljebb olvashattad, igen kalandosan lehet csak szerezni :=) ). És a recepteket illetően is igaza van az előttem írónak: bárkitől, bármilyen szuper receptet kapsz, kicsi az esélye, hogy a te gépedben is tökéletes lesz, biztos, hogy kell itt-ott kicsit módosítani az arányokon. Emiatt ne csüggedj, csak mindig írd fel gondosan, miből mennyit raktál be, így ha elkészül a tökéletes cipó, nem fogod a falba verni a fejed, mert azonnal el is felejtetted a receptet :=). Jó dolog a kenyérsütő, igaz, a sok tartósítószer és állagjavító hiánya miatt hamarabb szárad és tömörebb az állaga, de az íze utolérhetetlen! Mi 2 felnőtt + 1 gyerekre kétnaponta sütünk egy 1 kilós cipót. Nálunk a hagymás, a sajtos és a baconos/sajtos a sláger!
Az enyém hauser, de csak 1 kilós, mint írtam. Mindenképpen a nagyobbat válaszd. Receptet minden géphez mellékelnek, rengeteget.
Hagymás kenyér: 1 fej vöröshagymát apróra vágva, sózva, 1 evőkanálnyi étolajon barnásra fonnyasztok (vigyázz, hogy ne égjen meg, csak épp piruljon!). A sütőedényt - a keverőkanalat is -jól kikenem kockamargarinnal és mehet bele ebben a sorrendben: 320 ml langyos víz, 3,5 dkg kockamargarin (szobahőmérsékletű), a hagyma az olajjal együtt, 65 dkg sima (BL55) liszt, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál só és vagy 1 zacskó porélesztő, vagy fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő elmorzsolva. Rácsukod a fedelét és elindítod a normál programot, ami megint csak gépenként változó, de kb. 3 órás.
tessék még néhány recept az induláshoz:
Csak ne feledd, ne ijedj meg, ha nem lesz a tiéd is tökéletes! Minden gép más, minden liszt is más (az én bevált kenyérreceptem sem mindig jó, ha éppen egy másik márkájú finomlisztet veszünk), kísérletezni kell!
Nekem a legolcsóbb tescós gépem van.
Én már csak ilyet veszek. Igaz 3 évente kidobok egyet, mert a tengelye kikopik.
Én esküszöm az egy lapátosra és a legolcsóbbra /6.900 ft/ mert az ha tönkremegy nem sajnálod kicserélni.
Ha többet szánsz rá, vegyél nagyon drágát, azéert az biztos jó minőségű és nem kell 3 évente cserélni.
én voltam a becsületes tolvaj és az első hozzászóló :)
nekem moulinex homebreadem van. van egy kétkötetes könyv, vicky smallwood írta, 100 legjobb kenyérrecept vagy mi a címe. abból akármit megcsináltam, jó lett. én általában graham-kenyeret sütök (van egy alapreceptem), és azt variálom mindenfelé.
mindjárt belinkelek neked vmit, csak ne írd le a gyártót, mert nem akarom, hogy izéljenek, amiért felraktam az anyagukat az oldalamra.
ezen az oldalon találsz egy anyagot, ha kinyitod, látni fogod, mi az. lesznek ott receptek is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!