Hogyan kell jól elkészíteni a marha steak-et?
A marhahús lényege az ÉRLELÉS.
Nem pácolás, nem olajozás-mustározás és hasonlók.
Az érlelés azt jelenti hogy hűtőkamrában fellógatva tartják egy-két-négy stb. hétig (ez nincs nálunk)
Az otthoni hűtőben reprodukálhatod pl. így:
"Egyszer érleltem sztéket két hétig hűtőben, egy kb másfélkilós hátszin volt, a hűtőszekrény üveglapján állt rácson, papírtörlőbe csomagolva, a papírtörlőt naponta cserlétem, a húst meg forgattam, elég jó eredményt értem el, a közepes alapanyag dacára."
vagy így:
"kemény zsírral bekeni a hátszínt, rácsra, majd ezzel együtt kilyuggatott kemény kartondobozba helyezve beteszi a hűtőbe. Ahogy a nagymamájától látta. Így lehet ugyanis kisebb mennyiséget házilag érlelni."
Aztán sütni lehet pl. így:
Meg kell mondjam, nem egyszerű a kérdés.
Jelenleg Magyarországon csodával határos módon lehet minőségi marhahúshoz jutni. Amit többnyire árulnak, leselejtezett holsten-frízek (tejelőmarha) húsa, ami inkább csak csalódást okoz.
Velünk megtörtént a csoda: egy tejtermelő barátunknál kényszervágásra került tavaly egy magyar tarka, ez a fajta tej és hús szempontjából is remek.
Sütöttünk frissen és a Bűvös szakács blog fent idézett tanácsai szerint érlelve. Ég és föld a különbség.
Az érlelt, angolosan rózsaszínre, szaftosra sütött steak mennyei volt!
Ne félj, hogy büdös lesz a hús: tejillatot fog kapni. De fontos, hogy rácson legyen, mert a tálcán-tálon befülledhet, és akkor meg kell mosni.
Azért áradozok ilyen hosszan, mert amióta megízleltem, különösen tragikusnak érzem, hogy pont Magyarországon, ahol a legjobb természeti adottságok és remek fajta van, romjaiba dőlt a húsmarha-tenyésztés, és ezzel párhuzamosan, az elkészítés kultúrája is.
Arról álmodom, hogy ha fogyasztói igény eléri a kritikus tömeget, talán megváltozhat ez a helyzet.
Ajánlom még az alábbiakat:
Nagyon sokat lehet tanulni belőlük, és a saját tapasztalatomból azt mondhatom, megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!