Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell jól elkészíteni a...

Hogyan kell jól elkészíteni a marha steak-et?

Figyelt kérdés
Mi az elkészítési folyamat? (pác,sütés)
2008. aug. 27. 16:16
 1/2 anonim ***** válasza:
93%

A marhahús lényege az ÉRLELÉS.

Nem pácolás, nem olajozás-mustározás és hasonlók.

Az érlelés azt jelenti hogy hűtőkamrában fellógatva tartják egy-két-négy stb. hétig (ez nincs nálunk)


Az otthoni hűtőben reprodukálhatod pl. így:

"Egyszer érleltem sztéket két hétig hűtőben, egy kb másfélkilós hátszin volt, a hűtőszekrény üveglapján állt rácson, papírtörlőbe csomagolva, a papírtörlőt naponta cserlétem, a húst meg forgattam, elég jó eredményt értem el, a közepes alapanyag dacára."

vagy így:

"kemény zsírral bekeni a hátszínt, rácsra, majd ezzel együtt kilyuggatott kemény kartondobozba helyezve beteszi a hűtőbe. Ahogy a nagymamájától látta. Így lehet ugyanis kisebb mennyiséget házilag érlelni."

Aztán sütni lehet pl. így:

[link]


Meg kell mondjam, nem egyszerű a kérdés.

Jelenleg Magyarországon csodával határos módon lehet minőségi marhahúshoz jutni. Amit többnyire árulnak, leselejtezett holsten-frízek (tejelőmarha) húsa, ami inkább csak csalódást okoz.

Velünk megtörtént a csoda: egy tejtermelő barátunknál kényszervágásra került tavaly egy magyar tarka, ez a fajta tej és hús szempontjából is remek.

Sütöttünk frissen és a Bűvös szakács blog fent idézett tanácsai szerint érlelve. Ég és föld a különbség.

Az érlelt, angolosan rózsaszínre, szaftosra sütött steak mennyei volt!

Ne félj, hogy büdös lesz a hús: tejillatot fog kapni. De fontos, hogy rácson legyen, mert a tálcán-tálon befülledhet, és akkor meg kell mosni.


Azért áradozok ilyen hosszan, mert amióta megízleltem, különösen tragikusnak érzem, hogy pont Magyarországon, ahol a legjobb természeti adottságok és remek fajta van, romjaiba dőlt a húsmarha-tenyésztés, és ezzel párhuzamosan, az elkészítés kultúrája is.

Arról álmodom, hogy ha fogyasztói igény eléri a kritikus tömeget, talán megváltozhat ez a helyzet.

Ajánlom még az alábbiakat:

[link]

[link]

[link]

Nagyon sokat lehet tanulni belőlük, és a saját tapasztalatomból azt mondhatom, megéri.

2008. aug. 27. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a fáradságot, hogy ezeket az infókat megosztottad velem. Azt hiszem egyelőre, csak a gondolataimban érlelődik majd a marhasteak.
2008. aug. 27. 21:12

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!