Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért tároljuk az ételt sötét...

Miért tároljuk az ételt sötét helyen? Miért nem romlik meg olyan gyorsan az étel ha sötétben tároljuk?

Figyelt kérdés

2015. jan. 14. 15:33
 1/7 anonim ***** válasza:
55%
Azért tároljuk az ételt sötét helyen, mert fölöslegesnek tartjuk a spájzban felkapcsolva hagyni a villanyt, amikor éppen nem vagyunk ott. A konzervek árát is jelentősen emelné, ha a bádogdobozokra üvegablakot raknának, vagy éppen világítást helyeznének el bennük.
2015. jan. 14. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Bár jót nevettem, a helyzeten nem sokat segített. Fizika házi.
2015. jan. 14. 16:00
 3/7 anonim ***** válasza:
48%
Ha ez kérés..szuper kérdés...mit ne mondjak... akkor azért,mert a napfény felmelegítené. Biológiai folyamatokat indítana el benne.
2015. jan. 14. 16:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
*kérdés
2015. jan. 14. 16:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
Nemcsak a felmelegedés miatt, hanem vannak vitaminok, meg néhány élelmiszer, ami fény hatására jobban bomlik. A bomlástól meg rossz lesz az ennivaló.
2015. jan. 14. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Pedig az első jót mondott, ugyanis a szerintem a kérdés nem jó.

Valószínűleg az UV-ra gondolhatott a kérdés feltevője, csak rosszul fogalmazta meg.


Sötétített anyagban , vagy helyen célszerű olyan élelmiszereket tárolni, amiknek árt a nap uv sugárzása.

Ezért van barna/zöld üvegben a sör, sötétített műanyagban a kávé (instant), átlátszatlan csomagolásban a pirospaprika.


A nap ultra rövid hullámai még a dns-t is képesek szétszedni, molekulárisan változtatják meg az anyag összetételét, emiatt nagy mértékben változhat az erre érzékeny élelmiszerek minősége.


Viszont ez az extra rövid hullám könnyen megtörik, és elnyelődik, egy sima üvegnek még a saját ásványai is adnak egy árnyalatnyi zöldes színt, elég nagy üvegvastagság önmagában is jelentős uv-t képes kiszűrni.

A sötétített meg szinte az összeset.


Úgyhogy nem kifejezetten ételekről van szó, nem klasszikus értelemben megromlik, mert az egy biológiai folyamat, hanem fizikailag roncsolódik a szerkezetük, és nem a sötét a lényeg, hanem hogy a fény, ne tartalmazzon uv-t.

Pl egy 4000 Kelvines kompakt fénycső nem igen lenne képes semmi efféle rombolásra, mert kb annyi uv-t bocsát ki, mint én.


Úgyhogy ne pontozzátok le az elsőt, mert a hűtőszekrényben tényleg azért nincs világítás, ha be van zárva az ajtaja, mert ritkán ül be az ember a habart bab mellé nézegetni, hogy milyen szép. :)

2015. jan. 14. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Nem tudom mióta foglalkozik a fizika biológiával?

Amúgy nem sötét helyen tároljuk az ételt, hogy ne romoljon meg, hanem hideg helyen.

Teljesen mindegy, hogy te otthon a saját hűtődbe teszed, amiben lealszik a villany ha becsukod az ajtót, vagy a cukrászda vitrines hűtőjébe teszed, amiben állandóan megy a világítás. A hőfok a fontos és nem a sötét!

2015. jan. 17. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!