Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell jól sózni? Ne...

Hogyan kell jól sózni? Ne légyen se sótlan se sos az étel

Figyelt kérdés
2014. nov. 21. 21:46
 1/5 anonim ***** válasza:
71%
Főzés közben csak keveset beleenni és a végső, pontos adagolásra csak az elkészült étel ízlelésekor kerülhet sor.
2014. nov. 21. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Mivel az emberek ízlése eléggé eltérö, ezért nehéz megmondani.

De mindenképpen elöször csak keveset kell beletenni, mert utánsózni még lehet, kivenni belöle nem igazán.

Ha többször megkóstolod egymás után az ételt, közben ajánlott pár korty tiszat vizet inni, mert különben elállítódhat az izérzékelésed.


Az viszont nem jó ötlet (amit sokan szoktak mondani), hogy a kész ételt sózd csak, mert az a legtöbb esetben nem lesz jó, nem fö bele.

2014. nov. 21. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan fordítva, ahogy az első mondja.

Ha valahogy nem lehet jól sózni, akkor az úgy, ahogy leírta.


Nyugodtan ki lehet próbálni bármilyen kajával, lehet az egy tartalmas leves, vagy bármilyen ragu, tokány, stb.

Ha a végén rakjuk bele a sót, a leves, a tokány szaftja, a mártás, stb... sós lesz, vagy pont jó.

A benne lévő jelleget adó anyag, (levesbetét, zöldségek, húsok, tészta, stb) viszont sótlan marad.

Ha idővel felveszi a környezete sótartalmát, (nyilván idővel kiegyenlítődik) akkor az egész étel sótlan lesz, ha előzőleg pont jóra volt beállítva.


Lásd hideg kevert saláták, másnapra sokat veszítenek az ízükből, ha a zöldségek nem voltak elég sósak. (hidegen akár egy teljes nap is kell neki, amíg kiegyenlítődik a sótartalom).


Szóval a sóval főzni kell az ételt, hogy teljesen homogén legyen, mint minden fűszerrel, és ízesítővel.

Ehhez minél hamarabb bele kell tenni a kívánt sómennyiséget, az étel jellegétől függően. (Pl marhahúst érdemes legalább 1 óráig só nélkül főzni)


Mindenképpen többször kell kis adagokban sózni, időt adni, míg teljesen eloldódik a só, és az adott étel alapanyagai felveszik a sót.

Ezt húsoknál nehezebb megítélni, mert amíg kemény a hús, szinte alig vesz fel sót.

Pl egy pörkölt szaftja viszonylag sokáig sós, a hús pedig sótlan, de ahogy elkezd felpuhulni a hús, egyre gyorsabban veszi fel a sót.


A só után jön az összes többi fűszer. Egy alap ízt lehet adni az ételnek, minden fűszerből lehet belerakni egy kicsit, de a többi fűszer végleges mennyiségét csak a sózás befejezése után érdemes beletenni. A sónak ugyanis íz kiemelő hatása van, egy sótlan ételben a többi fűszer sem érződik olyan intenzíven.

Ha tehát egy sótlan ételt fűszerezünk megfelelő erősségűre, akkor ha utólag sózzuk, túl intenzíven fogjuk érezni a fűszereket, túlízesített lesz az étel. Újabb érv amellett, hogy minél előbb össze kell főzni az étellel a sót.

2014. nov. 21. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 zolidobos ***** válasza:
100%
Egyetértek a 3. hozzászólóval. Pl, egy pörköltnél, ha nem kap a hús rögtön sót a felrakáskor, rápirítjuk a "kérget", onnantól nem veszi be a sót, ha meg üdvözülünk sem, eredmény egy a szafttól "külön életet élő" hús.
2014. nov. 22. 05:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Úgy, hogy kóstolgatod...
2014. nov. 26. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!