Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Római tálat mennyi ideig kell...

Római tálat mennyi ideig kell beáztatni sütés előtt?

Figyelt kérdés
2010. jan. 29. 22:26
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
1 éjszaka
2010. jan. 29. 22:30
 2/15 anonim ***** válasza:
67%
1 óra, hideg víz.
2010. jan. 29. 22:53
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Na nem mindegy. Most akkor kinek hiszel? :)

Én nem tudom.

2010. jan. 29. 23:28
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha túl rövid ideig van beáztatva, akkor megrepedhet. Ha egy egész éjszakát áll a vízben, abból nem lehet baj.
2010. jan. 29. 23:33
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Én egy órát szoktam.Nekem máz nélküli agyag tálam van, kb 8 éve!Még nem repedt meg.Sőt a párom is sütött már benne, és fogalma sem volt hogy be kell áztatni, úgy sütött benne, és semmi baja nem lett!
2010. jan. 30. 00:20
 6/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek!

2:2 arányban van az 1 éjszaka és az 1 óra, és egy semleges. Ezért a következő válaszolónak hiszek. :)

2010. jan. 30. 18:35
 7/15 A kérdező kommentje:

Következő válaszoló szava dönt... ha lesz következő! :))

Félig vagy tele kell vizzel? (Félig, ha 1 éjszaka, tele, ha 1 óra?)

2010. jan. 30. 20:08
 8/15 A kérdező kommentje:

Már a sütőben van, így köszönöm, nem várok újabb választ.

Régebben vettem, és évek óta nem használtam. Azelőtt egy éjszakát+délelőttöt ázott, ami sok volt, mert mindig le kellett önteni a vizet sütés vége felé.

Utánaérdeklődtem, és csak azért írom le, mert hátha később is rákattintanak a kérdésre, akiket érdekel a válasz: nem azért kell beáztatni az agyagtálakat, mert elrepedne, hanem mert elvonja a vizet az ételből, kiszárad az étel. Normál módon nem repedhet el, hiszen égetéssel állítják elő! (A rugalmas agyagot biztos mindenki ismeri, gyerekkorunkból a földdel keverve találkozhattunk vele. Mint a gyurma, formázható, és edénnyé formázás után a konyhai sütésnél jóval nagyobb hőfokon kiégetik, így készül ez az edény.)

A mindmegette.hu -n több receptnél is 20 perc beáztatást írnak, úgy, hogy tetejébe vizet, beletéve az edény alját és abba is víz, így csináltam.

2010. jan. 31. 12:16
 9/15 anonim ***** válasza:
De jó hogy utána néztél!Akkor nem kell addig szutykolnom vele többet!Én 1-2 órát hagytam mindig! Azt nem olvastad sehol hogy mivel lehet elmosni??Azt hallottam róla valahol hogy mosogatószerrel nem szabad, mert beszívja, és a köv sütésnél kiadja a vegyszeres vizet! !Tudsz erről valamit?
2010. febr. 1. 22:38
 10/15 A kérdező kommentje:

Azt olvastam én is, hogy csak sima vízzel tisztítható, és logikus is, ha azért kell beáztatni, mert az ételből elvonja a vizet az agyag. Sütés után azonnal kiszedtem, és vizet tettem bele, hogy kiázzon az odaégett helyeken. De több receptnél olvastam, hogy kiolajozzák használat előtt. Még évekkel ezelőtt egyébként tisztítottam egyszer-egyszer mosogatószeres ronggyal is, persze csak gyorsan, majd gyorsan kiöblítettem, végül napokig vízben áztattam, végső megoldásként, mert annyira koszos volt szerintem. De ezt nem olvastam sehol, csak gondolom, hogy ha éppen érintette csak a mosószeres rongy és az azonnali öblítéssel, sok áztatással minimális a veszélye. A mindmegette.hu-n még egy tejszínes receptnél is olvastam, hogy kiveszi az ételt azonnal sütés után a tálból, hogy ne szívja magába a tejszínt.

Visszatérve a kérdésre, most úgy látom, az, hogy mennyi ideig kell áztatni, teljesen attól függ, hogy mennyire akarod az étel alacsonyabb vagy magasabb víztartalmát.

2010. febr. 2. 09:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!