Római tálat mennyi ideig kell beáztatni sütés előtt?
Na nem mindegy. Most akkor kinek hiszel? :)
Én nem tudom.
Köszönöm mindenkinek!
2:2 arányban van az 1 éjszaka és az 1 óra, és egy semleges. Ezért a következő válaszolónak hiszek. :)
Következő válaszoló szava dönt... ha lesz következő! :))
Félig vagy tele kell vizzel? (Félig, ha 1 éjszaka, tele, ha 1 óra?)
Már a sütőben van, így köszönöm, nem várok újabb választ.
Régebben vettem, és évek óta nem használtam. Azelőtt egy éjszakát+délelőttöt ázott, ami sok volt, mert mindig le kellett önteni a vizet sütés vége felé.
Utánaérdeklődtem, és csak azért írom le, mert hátha később is rákattintanak a kérdésre, akiket érdekel a válasz: nem azért kell beáztatni az agyagtálakat, mert elrepedne, hanem mert elvonja a vizet az ételből, kiszárad az étel. Normál módon nem repedhet el, hiszen égetéssel állítják elő! (A rugalmas agyagot biztos mindenki ismeri, gyerekkorunkból a földdel keverve találkozhattunk vele. Mint a gyurma, formázható, és edénnyé formázás után a konyhai sütésnél jóval nagyobb hőfokon kiégetik, így készül ez az edény.)
A mindmegette.hu -n több receptnél is 20 perc beáztatást írnak, úgy, hogy tetejébe vizet, beletéve az edény alját és abba is víz, így csináltam.
Azt olvastam én is, hogy csak sima vízzel tisztítható, és logikus is, ha azért kell beáztatni, mert az ételből elvonja a vizet az agyag. Sütés után azonnal kiszedtem, és vizet tettem bele, hogy kiázzon az odaégett helyeken. De több receptnél olvastam, hogy kiolajozzák használat előtt. Még évekkel ezelőtt egyébként tisztítottam egyszer-egyszer mosogatószeres ronggyal is, persze csak gyorsan, majd gyorsan kiöblítettem, végül napokig vízben áztattam, végső megoldásként, mert annyira koszos volt szerintem. De ezt nem olvastam sehol, csak gondolom, hogy ha éppen érintette csak a mosószeres rongy és az azonnali öblítéssel, sok áztatással minimális a veszélye. A mindmegette.hu-n még egy tejszínes receptnél is olvastam, hogy kiveszi az ételt azonnal sütés után a tálból, hogy ne szívja magába a tejszínt.
Visszatérve a kérdésre, most úgy látom, az, hogy mennyi ideig kell áztatni, teljesen attól függ, hogy mennyire akarod az étel alacsonyabb vagy magasabb víztartalmát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!