Lehet csalni a receptet? Mi lesz ha nem úgy csinálom ahogy le van írva?
Mondjuk azt írja, hogy kockára vagott hagymát pirítunk.
Mi lesz ha csíkokra vágom? :D
Szóval a receptet mi lesz ha nem úgy követem, ahogy írja, hanem máshogy?
Semmi nem lesz, főleg a "fazonírozással ", ha megváltoztatod. vannak berögzött szokások, mint a levesekben a zöldség pl, hogy kocka, vagy karika, de semmi nem kötelező.
A hozzávalók mértékét inkább érdemes betartani a receptekben leírtak szerint, de tapasztalati úton ezeken is lehet változtatni.
Semmi nem lesz. Ezek nincsenek kőbe vésve.
Még az olyan hétköznapi kajákat, mint egy pörkölt, mindenki máshogy készíti.
Állandóan egy csomó ponton megváltoztatom a recepteket :D A cukrot élből felezem, hagymát jóformán minden ételbe teszek, ami nem édes... Ésatöbbi. Teljesen jó módszer, bár bizonyára nem mindenkinek lesz mindig ehető a végeredmény. Sosem volt gondom a főzéssel, ez ilyen szerencsés adottság, persze az elején még nem írtam át recepteket s nem csináltam sajátokat, ahhoz azért némi tapasztalat se árt.
Szóval nyugodtan, de nem lehet megmondani, mi lesz. Bizonyos változtatások nyilván elrontanak valamit, ízt, állagot... A palacsinta kibírta a tej elhagyását, olaj szerintem nem kell bele, ahogy cukor se, a tojás nálam alap (azért próbálkoztam, de nemcsak az íz, de az állag is tönkremegy nélküle, rejtély, hogyan csinálják a vegánok). A liszt kihagyása óta kihívás a dolog, de azért megoldom :D De nem volt könnyű nem szakadóst és tekerhetőt összehozni. Az segít, hogy roppant makacs vagyok s igen korlátozottan hiszek a lehetetlenben.
Érdemes több verziót kipróbálni, de az eredeti receptek érdekes kombókat sem kell elfelejteni, csak mert furán hangzanak. Többnyire nem tudom, konkrétan milyen lesz egy sosem próbált összetétel, sokszor nem is gondolná az ember, hogy ez és az milyen jó együtt...
#5: Bizonyára nem ilyen durvára gondoltál, de nekem egyes paleós ételek jutnak eszembe, amikor előadják, hogy a karfiol pont olyan, mint a rizs és a zellerfőzelék, mint a krumplifőzelék... Nem, brutálisan más a kettő, nekem vannak ízlelőbimbóim. Nem tudom, mi baj azzal, ha valami más, de finom (bár ez utóbbi ízlés dolga).
#6: Nem lenne azért pont ugyanolyan :) Az alapanyagok sem egyformák, a sütők sem, az emberek sem... De valóban nem lenne jó. Lehet, hogy lenne sokezer étel, de pl. csak hivatalos Új Étel Kitalálók hozhatnák létre az új recepteket... Normál embernek követnie kéne a receptet, feltétlenül sok paprikát kellene tenni a lecsóba, míg cukkinit semennyit... Sose ennék lecsót. Az enyém durván eltér a hivatalosabbaktól. A lényegben egyetértek, így lesznek új receptek, valakinek át kell írnia a meglevőket... Bár teljesen a semmiről kezdve is lehet építkezni, viszont sokszor könnyebb s biztonságosabb a módosítás. A változatosság jó dolog, nekem is van ételem, amit mindig máshogy csinálok, alapanyag és hangulat függvényében.
Én - majdnem 50 éves fözési múlttal - elsö alkalommal szigorúan a recept szerint készítek minden új ételt.
A következö alkalmakkor aztán vagy tartom magam továbbra is ehhez, amenyiben ízlett, vagy elkezdem módosítani, és sok esetben egész más lesz belöle, mint az eredeti (de ezt utána nem nevezem annak..)
A te példádból kiindulva :)
Resztelt máj, ettem kb 10 embernél abból 6 csíkokra vágja a hagymát 4 kockára. Attól függetlenül mindkét esetben resztelt májról beszélünk.
Pacal pörkölt: apukám tesz bele bort, jóformán abban főzi, párom nem vagy max 1dl-t tesz bele, de mind a kettő pacal pörkölt.
Viszont ha a frankfurti levesbe 2 dkg-mal több lisztet teszel, akkor az már nagy valószínűséggel kelkáposzta főzelék lesz és ugyan ez fordítva, főzelékbe kevesebb liszt akkor esélyes hogy inkább leves lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!