Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hasznos a kukta egy háztartásb...

Hasznos a kukta egy háztartásban? Mit főztök benne? Ha veszek mire kell odafigyelni?

Figyelt kérdés
2013. dec. 9. 21:31
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Azért a tésztát nyilván, hogy nem főzném kuktában.

De csülök, bab, marhapörkölt, ezekhez lehet, hogy nagy segítség lenne.

2013. dec. 9. 22:43
 12/23 anonim ***** válasza:
Anyukám szinte mindent abba készít, főzelék, leves, bármit. Nekem nincs, csak néha hiányzik, pl. gulyás levesnél a marhahús főzésénél. Igazából engem zavar, hogy nem látom hol tart az étel, de kinek mi tetszik :)
2013. dec. 9. 22:46
 13/23 A kérdező kommentje:
De tényleg, a kuktát menetközben nemigen lehet nyitogatni, ugye? Akkor meg honnan lehet megállapítani, hogy megfőtt-e?
2013. dec. 9. 22:49
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Nagymamám mindent kuktában főzött,de tényleg.Varrónő volt,és nagyon kevés ideje volt a konyhai munkákra,hogy a saját munkája is jó ütemben készüljön,meg a háztartás is.Ripsz-ropsz,fél órán belül kaja volt az asztalon,(leves,köret,főétel,mivel nálunk vagy 5-6 db kukta volt a háztartásban)és én ezt a mai napig nem tudom csinálni.(nem használok kuktát,mert félek tőle)Azt tudom,hogy mit nem szabad kuktában főzni:sárgaborsó,lencse,mert ahogy szétfő,eltömíti a szelepet és robban.Nagyanyám a lecsót is ebben készítette,de már nagyon nagy gyakorlata volt abban,hogy mit mennyi ideig kell főzni.Én csak párszor próbáltam,de például egy öreg kakast,amit hagyományosan elfőzöcskéztem volna vagy 3 órán át, fél óra alatt annyira szétfőztem,hogy teljesen lejött a hús a csontról,rémesen nézett ki.Szóval,ki kell tapasztalni,és ha nem vagy nagyon aggódós,akkor,ha rájöttél a dolog csinjára,nagyon jól fogod tudni használni.
2013. dec. 9. 22:50
 15/23 anonim ***** válasza:

"Akkor meg honnan lehet megállapítani, hogy megfőtt-e?"

Pont ezt írtam az első hozzászólásomban. Sehogy. Kiereszted a gőzt, kinyitod, megnézed, ha nem jó, akkor kezdődik elölről az egész. Kuktában az ember órával főz, és ezért nem szeretem. :)

2013. dec. 9. 22:51
 16/23 anonim ***** válasza:
Egy idő múlva tudod,hogy mennyi kajával mennyi idő. Anyukám percre pontosan tudja. Igen ez a baj a kuktával, hogy lezárad alatta a gázt, és utána még 5-10 perc,amíg kimegy belőle a gőz, utána lehet megnézni hogy áll a kaja. Nekem mindig félelmem volt otthon, hogy leég:D
2013. dec. 9. 22:53
 17/23 anonim ***** válasza:

Én többnyire egyszerű zöldségételeket főzök, a főzés ideje pedig nem zavar, viszont szeretem ellenőrizni, hogy áll... Úgyhogy normál főzéshez nem használok kuktát, viszont befőzéshez igen. Amikor rengeteg birsalmasajtot készítettem, akkor jól jött :)

Rizst kuktában? Figyelemreméltó ötlet. Mi mikróban készítjük, mert csak berakjuk és nem kell foglalkozni vele többé és tuti nem ég le. Ugyanez kölessel.

2013. dec. 9. 23:14
 18/23 anonim ***** válasza:
rizs legegyszerűbben: 2 csésze rizs (kb. 1/2 liter), olajon kicsit felmelegítve/kifehéredésig sütve, utána leöntve 2x annyi (kb. 1 liter vízzel) + só, és egész kis lángon addig, amíg el nem fogy a víz. néha közben megkavarva. Nem igényel nagy odafigyelést, és ez vált be eddig a legjobban. Nem lesz túl puha, túl kemény stb...
2013. dec. 9. 23:21
 19/23 anonim ***** válasza:
Nincs kuktám és nem is tervezek venni. Anyukámnak van, de ő is csak a sokáig főzősöket (zúzapörkölt, pacal) készíti benne. Nekem a húsleves órákig gyöngyözve az igazi, a kuktás sose jött be (anyósom főzte mindig úgy, ő nagy kuktahasználó volt).
2013. dec. 10. 07:32
 20/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! Segítettek is eldönteni, hogy nem egy kezdőnek való a kukta. :) Mindenkinek ment a zöld kéz, ha ez fontos. :)

Biztos jó dolog, de ahogy leszűrtem az írottakból, azért kell némi tapasztalat a használatához.

Még odébb van, de Békés Ünnepeket mindenkinek! :)

2013. dec. 10. 12:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!