Hogyan lehet és meddig eltárolni a nyers, megkelt
tésztát, pl pizzatészta a hűtőben? Most nem a
fagyasztásra gondolok, hanem a sima hűtőre. Az előző
kérdésből már kiderült hogy fagyasztani is lehet.
Én sokszor csinálom úgy, hogy este 8 körül bedagasztom, aztán berakom a hűtőbe és ott kel meg. Dél körül előveszem, így szerintem 16 órát biztosan.
2013. nov. 15. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
2/7 anonim válasza:
Ha valamiért a hütöben akarod tartani, akkor kelesztés elött tedd a hütöbe (mert ott is megkel, csak lassabban, és ha megkelve teszed be, akkor túlkel), vagy dagaszd vissza. Így egy, maximum 2 napig lehet eltartani, de ha édes tészta, akkor azzal számolni kell, hogy 24 óra után már megváltozik az íze.
2013. nov. 15. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
3/7 anonim válasza:
3 napig. Fedeles edényben, vagy nedves ruhával letakarva. A pizzériákban is nagy mennyiséget dagasztanak és napokig áll a tészta a hűtőben. 3 nap után viszont már romlik a minősége.
2013. nov. 15. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?
4/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a válaszokat. Én egyszer megkelten légmnetesen záróedényben tettem a hűtőbe, akkor meghalt a tészta, vagyis a sütőben már nem kelt újra. Gondolom az élesztőgombáknak is kell oxigén, ez lehetett az oka. Most félig nyitott neylonba tettem a hűtőbe, az első nap még dagadt, de most elterült, mintha ez is kimúlt volna. Pedig oldalt kapott egy kis levegőt. De még beteszem a sütőbe hátha lesz vmi.
2013. nov. 16. 15:14
5/7 anonim válasza:
Na már ne is haragudjatok de szerintem ez most baromság.
1. Az élesztős tésztát nem véletlenül szoktál meleg helyen keleszteni tehát én nem értem hogy a bánatban tudna rendesen megkelni a hűtőben.
2. Kipróbáltam és nem lett az igazi. Nem azt mondom hogy ehetetlen de sokkal jobban megkel ha összegyúrás után meleg helyen kelesztjük.
2016. jún. 13. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
6/7 anonim válasza:
Már ne is haragudj, de lebaromságozni más véleményét nem utal túl nagy intelligenciára ... Persze nem mérvadó :) A kelt tésztát a gombák széndioxid termelése teszi levegőssé. Amikor melegben vannak sok tápanyaggal (cukor), gyorsan szaporodnak. Sok gomba=sok széndioxid. Ha hűtőbe teszed csak a szívós példányok élik túl és azok is ritkán osztódnak és lassabb az anyagcseréjük tehát sokkal több időbe telik, hogy ugyanazt a mennyiségű CO2t megtermeljék. Na ezért kel meg a hűtőben is a tészta.
És mielőtt lehülyézünk valakit, illik tájékozódni :)
2017. ápr. 25. 09:05
Hasznos számodra ez a válasz?
7/7 Szávai István válasza:
Hűvösben is kel (erjed), csak lassabban. Egy német recept szerint pl. a kovászos uborkát is pincében kell érlelni. Finomabb lesz.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!