Meddig áll el az itthon elkészített bolognai szószt amit befőttesüvegbe teszek?
Szerintem sokkal tovább, ráadásul szobahőmérsékleten.
A lényeg, hogy csíramentes legyen és tejet, tejfölt egyáltalán tartalmazzon.
Az üvegbe kell tölteni, majd fedő nélkül be a mikróba és alaposan felforralni, hogy a bacik kinyeffenjenek.
Nagy tétel esetén nagy vizesfazézban fel kell főzni a belerakott és celofánnal lezárt üvegeket.
Utána steril, nedves celofánt neki és legumizni, egy ruhás ládában kidunsztolni, azaz minél lassabban kell neki
kihűlni. A befőttek, konzervek is hasonlóan készülnek és nemigen szoktak tönkremenni évekig. Pedig hús van azokban is...
Ha biztosra akarsz menni, sózd erősebben a szószt, a só is fertőtlenít és lassítja a bacik szaporodását.
Plusz a cellofán felrakása előtt egy negy fekete kávéskanál szalicilt is dobhatsz a tetejére óvatosan, hogy ne keveredjen bele a szószba. (felbontás után ezt egy kis kanál segítségével le kell dobni róla, majd összekeverni, hogy a maradék szalicilsav is felhíguljon.)
Nekem vannak 3 éves húsos önteteim, szószaim is és csak ritkán megy tönkre, ha valami technológiai bibi volt a készítéskor! (pl. ereszt a cellofán, elszakad, megnyúlik a gumi, rossz a dunsztolás, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!