Honnal lehet megtudni hogy a bodza bogyó beérett? Hallottam hogy lehet csinálni belőle málnát és lekvárt. Ki szeretném próbálni. (nem mérgező a bogyója? )
Figyelt kérdés
2013. aug. 9. 14:35
12/12 anonim válasza:
Bodza lekvár: Hozzávalók:érett fekete bodza, cukor, (befőzőcukor 3:1) víz, kevéske citromsavElkészítés:Az érett, fekete bodzát vízzel alaposan leöblítjük és leszemezzük. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük és száraz gőzbe rakjuk. VAGY: az elturmixolt (magos) vagy lepaszírozott (mag nélküli) bodzát a befőzőcukorral alaposan elkeverjük, forrásig melegítjük, pár percre -3-5 összeforraljuk. Amikor kész: (1 kg-hoz 1 lapos mokkás kanálnyi citromsavval összekeverjük, és rögtön üvegekbe töltjük, kidunsztoljuk.Tanácsok:Mivel nagyon "fog" célszerű vékony gumikesztyűt használni, ill. krómozott edényben készíteni, azt nem színezi el. Aki nem szereti az apró magokat, le is passzírozhatja. Amikor kész, egy kevés citromsavat tegyünk rá, akkor még véletlenül sem lesz tőle hányingerünk, mert a bodza e nélkül -esetleg -hányingert okozhatna. Nagyon finom sütitölteléknek is. A szójalisztes linzerbe ez a kedvenc töltelékem - amíg el nem fogy -. Igazi gyógylekvár, tele vitaminnal....Elkészítési idő: 60 perc
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!