Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan tudom a kész tortát...

Hogyan tudom a kész tortát marcipánnak bevonni?

Figyelt kérdés
2009. okt. 24. 14:24
 1/6 A kérdező kommentje:
épp azt nézem hogy torta nem is marcipánnak van bevonva hanem valami fondannal...elmondaná vki h mi is ez és hogy kell elkészíteni?
2009. okt. 24. 14:33
 2/6 A kérdező kommentje:

http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

találtam ezt a videót. mi az a massza amit a fondant előtt ráken?...nagyon jól megkötött neki hűtőben...várom a segítségeteket :D

2009. okt. 24. 14:51
 3/6 anonim ***** válasza:
Ahogy nézem ( nem tudok angolul),tejszínhabot ken a tortára a fondant alá. ( esetleg főzőtt tojáshabot,bár ez nem valószínű)A tejszínnel bevont tortát jól lehűti,valószínűleg a fagyasztóban rövid ideig,így a fondant könnyen rátudja tenni.A fondant készítése elég bonyolult,de több leírást is találhatsz.
2009. okt. 24. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Üdv!

A fondant elkészítése nem bonyolult, de eszköz és tapasztalat igényes.

A készítéshez 1000 grammonként 350 ml víz kell, tehát

50 dkg cukrot (ebből is nagy adag lesz) kb. 1,5 dl vízzel felfőzünk lassú tűzön. Folyamatos kavargatás mellett lehabozzuk, vagyis egy ecsetet vízbe mártunk és a kicsapódott habot kenő mozdulatokkal leszedjük, ecsetet lemossuk, ezt sűrün ismételjük. A kikristályosodás megakadályozása végett ecetet adjunk hozzá, 1000 grammhoz kb. 3-5 dl szükséges - nem rontja az ízét, mivel kipárolog belőle az ecet.A fonandt besűrítése 115 celsius fokon történik, ha nincs mérőnk, akkor forrástól számítva a főzési idő néhány perc, illetve golyó próbáig főzzük:

Egy pohárba hideg vizet teszünk és vizes kanállal veszünk ki a főzetből és a hideg vízbe engedjük. Ha ujjunkkal golyót tudunk formálni belőle akkor már kész. Az ujjunkkal megnézzük a golyócskát ha nem túlságosan lágy de, könnyen formálható, a főzetet vízzel bepermetezett márványlapra öntjük ki és az oldatot is vízzel permetezzük be. Ezután következik az un. táblázás. Ez úgy történik, hogy miután langyosra lehűlt a cukoroldat, egy nyeles fémlapáttal újra és újra átforgatjuk (széléről befelé) a teljes kihűlésig. Fokozatosan tejszerűvé, majd teljesen fehérré és szilárddá válik. Utoljára kézzel is átgyúrjuk. Tiszta, zsírmentes tálba helyezzük, tetejét vízzel meghintjük, vagy letakarjuk egy megnedvesített konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Kb. 2 óra múlva visszapuhul (ha nem, nem kell kétségbe esni, várni kell még), kézzel gyúrhatjuk ill. folpak vagy sütőpapír között nyújthatjuk. Ha időközben újra megkeményedik újra lehet melegíteni, hogy ismét használható legyen, de vigyázni kell, mert egy idő után megfárad a cukor és szétesik mint egy homokvár.


A videóban utoljára pedig egy egyszerű fehér vajkrémet használ a hölgy, amit elkészítés után pár órára (míg a külső felület megszárad) félretesz egy páramentes, szobahőmérsékletű helyre, majd ezt vonja be.

2010. szept. 28. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

nagyon köszönöm a részletes leírást. :)

elmondanád még azt is hogyan kell a fehér vajkrémet elkészíteni?:)

2010. okt. 7. 20:48
 6/6 anonim ***** válasza:

" Egyszerű fehér vajkrém:

Főleg a torták külső bevonásához, vagy töltéséhez, habzsákba töltve virágdíszekhez díszítéshez bordurhoz. Jól lehet ételfestékkel színezni.


Hozzávalók:


- 250 ml puha margarin vagy vaj

- 1 vaníliás cukor vagy 1 teáskanál mandula, narancs, citrom stb., attól függően milyen tortát díszítünk.

- 3-5 evőkanál víz esetleg tej vagy tejszín

- 50 dkg porcukor

- esetleg csipet só ami megtöri az édes ízét a krémnek.


Elkészítése:


Az alapanyagokból mixerrel folyamatos keveréssel sűrű krémet keverünk, és ha szükséges adunk hozzá még folyadékot, hogy könnyebben lehessen kenni. A jó minőségű krémhez legalább 10 percig kell a mixerrel keverni.


Ebből a krémből 3 különféle szilárdságú krémet szoktak készíteni attól függően, hogy milyen mintát akarunk csinálni. A kemény sűrű állagú krémekből jól lehet nagyobb virágokat kinyomni, mert nem fog összeesni és van tartása.


Torta bevonásához a közepes sűrűségű krémet használom inkább és a töltelékhez is ez a jobb vagy lágy krém. Nyilván ha több folyadékot adunk hozzá, akkor lágyabb krémet kapunk. Sokan vízzel csinálják, mert akkor nem romlandó a torta és nem kell hűtőben tartani, de én nem szeretem vízzel, mert azzal nem olyan finom, tehát én tejszínnel szabályozom a szilárdságát.


Ha a tortát bevontuk és néhány órát szobahőmérsékleten hagyjuk, akkor a külső felülete megszilárdul. Ha tökéletesen sima bevonatot akarunk, akkor miután a torta megszáradt egy kicsit kívülről, ...kb. 1 óra, egy sima szalvéta nagyságú zsírpapírt vagy mintázat nélküli papírtörölközőt fektetünk rá és egy késsel tükör fényesre lehet simítani a zsírpapíron keresztül. "

2010. okt. 23. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!