Meddig all el a vett gomba? (Champignon)
Hüvös helyen (nem hütöben) taroltam, mult heten csütörtök vagy szerdan vettem, nincs rairva lejarati datum. Ahogy volt, müanyag tartoban es neylonnal lefedve.
Persze hetvegen terveztem megcsinalni, csak mashogy alakult a hetvege, raadasul közben ezt-azt (maradekot is) kaptunk, igy ma tudnam.
Bocs, de a barnaság még nem ok a kidobásra.többféle
csiperke van, még az egészen frissen leszedett is lehet barna lemezű.
Nyilván egy hetes nem olyan roppanós, mint frissen szedve, de hűvös helyen tartva semmi baja nem lehet.
A gombát legközelebb amint megveszed, tedd nyitott tetejű fa/kerámia/egyéb kosárban hűtőbe. A műanyag és a nejlon a lehető legrosszabb környezet számára, gyakorlatilag serkenti a gombásodást, rothadást a zárt környezet. A gombaszedés egyik alapszabálya, hogy gombát csak kosárba vagy maximum kötött, természetes anyagú zsákba, de semmi esetre sem zacskóba gyűjtjük! Nem véletlen. A boltit is érdemes így tárolni, sokkal tovább lesz jó.
Na ezt félretéve, a gomba akkor rossz, ha barnul, ÉS belevágva is túl vizenyős, összeesett, barnás. Ha megtisztítva, kicsit lefaragva belőle még szép fehér, akkor azt a részt nyugodtan fel lehet használni. Egyébként a gombát nem szoktuk mosni, mivel megtisztítjuk (lehúzzuk a külső rétegét, mint a hagymának). Maximum a tönkjét moshatod meg egy kicsit, bár annak is le kell vágni a végét. Tisztításkor a spóratokokat is kapard ki, így felhasználás után akár 3 napig is ehető marad, ellenkező esetben gyorsabban romlik.
Ha termesztett gomba FELESLEGES megmosni. Ha saját szedésű vagy piacos, akkor lehet gyorsan, folyóvíz alatt átmosni, de áztatgatni tilos.
Köszönöm a valaszokat, jotanacsokat! :)
Ma elkeszült. A felületen barnas dolgokat kivagtam nagyjabol.
Még véletlen sem áll el tovább, honnan veszed ezt a hülyeséget?
Ha zöldséges vagy, nyilván hozzátok is érkezik faládás szállítmány, amiből szabadon lehet válogatni. Na ezt rohadt egyszerű letesztelni a boltban is. A csomagolt 3-4 nap után elkezd barnulni, 1 hét után már szabályosan csúnya. A normális, faládás gomba hűvös levegőn és fénytelen helyen tárolva, ahogy a másik, kb. kétszer annyi idő után kezd barnulni.
Nem lehet, hogy ez nem a tarolassal függ össze, hanem a termesztessel? Önmagaban logikus lenne, hogy a termeszetes anyagu dolgokban tarolt tovabb elall. Gyerekkoromban a csaladom szedett gombat, azt mindig aznap+masnap elfogyasztottuk. Azt mondtak, hogy a tovabb tartolt gombaban mergek szabadulhatnak fel(?), emiatt tettem fel a kerdest. Fogalmam sincs, hogy nezett volna ki több nap mulva.
Talan az erdöben termesztett több bakteriummal...stb talalkozott, helyenkent nyirkos, ha ez a gombat "kiserö" környezet erintkezik a mar nem "elö" gombaval, elöbb tönkreteszi? Viszont a "vett" mesterseges körülmenyek között nincsen ennyi minden, csupan kis földdarabok rajta, es ki tudja mivel talan meg le is kezelt, ami az eltarthatosagat fokozza?
Vagy esetleg ahogy a zöldsegeket spec. hömersekleten gyorsan melyhütik, igy több a vitamin a boltban vett melyhütött zöldsegköretben, mint amit otthon hosszadalmasabb munkaval csinalsz, ehhez hasonlo modon lehet valami a gombaval is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!