Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell tejföldben felfutt...

Hogyan kell tejföldben felfuttatni az élesztőt?

Figyelt kérdés
Pogácsát szeretnék sütni, ahol azt írja, hogy a tejfölben és a margarinban futtassam fel az élesztőt. Ugyan úgy csak beleteszem, és várok? Vagy beleteszem, kevergetem, nem fog felhabzani, majd csak kelés közben?

2013. márc. 29. 12:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Az élesztőt nem lehet egyikben se felfuttatni!Vagy kevés tejben vagy langyos cukrosvízben lehet!
2013. márc. 29. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:

Maximum ugy tudod felfuttatni,hogy a tejföl kis részét felhigito vizzel,meglangyositod,kis cukor bele és abba az élesztő felfut

de igya ahogy te irod,sose fut fel

2013. márc. 29. 12:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
Fura egy recept lehet. Jó ha tudod, hogy az élesztő működéséhez két dolog kell.. a meleg, és cukor. Ettől tud elszaporodni (felfutni). A zsiradék, tehát a margarin is, csak gátolják, lelassítják a folyamatot.
2013. márc. 29. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:

Dehogynem lehet tejfölben, az én receptem is ilyen. Beteszed egy tálba és kicsit megmelegíted, így folyékonyabbá is válik. Teszel hozzá cukrot, majd az élesztőt. Tulajdonképpen ugyanaz a folyamata, mintha tejben futtatnád. Ne hidd el, hogy nem lehet, ezt csak az mondja, aki még nem próbálta, hanem csak elképzelte.

Margarinban nem tudom, mit csinál az élesztő, azt nem próbáltam. Tejfölben felfut, ahogy langyos vízben is, mert ugye nem a közeg a fontos, hanem a hőmérséklete, és az, hogy legyen az élesztőgombák számára szénhidrátforrás, cukor. Szóval, most, hogy így körberagoztam, nyugodtan futtasd élesztőben, ahogy tejben szoktad.

2013. márc. 29. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
ne élesztőben, hanem tejfölben futtasd, már bolondságokat írtam a végére :)
2013. márc. 29. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
Azt a receptet valószínű elírták vagy nem helyesen értelmezted. Langyos cukros tejben pici lisztel . A margarintól mivel zsiradék soha nem fog felfutni,mert meg gátolja az élesztő gombékat a növekedésben.
2013. márc. 29. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
4-es! Az volna a szeretetteljes kérdésem mi akadálya van bármely tésztánál kevés vízben v. tejben való felfuttatásnak?A tejföl savas mindenhogyan akadályozza a felfutást akkor mire jó?
2013. márc. 29. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Nézd, nem tudom biokémiailag megmagyarázni a dolgot, csak a tapasztalatomat tudom megosztani veletek: megmelegítettem a tejfölt, tettem bele kis cukrot és az élesztőt. Felfutott. De miért nem próbálod meg a gyakorlatban azt, amiről csak elméletben hallottál? Komolyan.

Nem egyszeri alkalommal készítettem így pogácsát, tehát nem "véletlenül" felfutott, hanem rendszeresen. De tényeken nem vitatkozom.

A másik verzió, hogy nyilván különleges lény vagyok, hogy nekem sikerül tejfölben is futtatni.

2013. márc. 29. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 mustafa33 ***** válasza:
cukrozot tejben futtasd, esetleg édes tejszínben. A lisztből (a liszt legyen legalább szobahőmérsékletű, vagy kicsit langyos, a radiátorra szoktam tenni amíg az élesztő felfut) csinálj egy kupacot a dagasztó tálban, abban egy mélyedést és abba tedd a felfutott élesztőt, a tejfölt, a margarint, a tojást, kevés sót. Fokozatosan add hozzá a tejfölt, miközben eldolgozod. Jó kelt tésztát úgy kell, hogy 250x kell kézel dagasztani. Ja, ez már a kelt tészta csinálása. Nem tudom milyen pogácsát csinálsz, a továbbit aszerint csináld.
2013. márc. 30. 03:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
az élesztő akk elvégzi a dolgát ha csak simán a liszthez kevered mert pl nincs időd futtatni! és akk is meg fog kelni a tészta ha hűtőbe rakod.
2013. ápr. 16. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!