Pacal, vagy nem pacal? Szeretitek? Hogy készítitek?
Inkább ne próbálkozz vele, nem egyszerű történet.
Alapból nehéz a megfelelő nyers pacalt kiválasztani /nem a konyhakész-előfőzött gagyi kell hozzá/, tisztítás megint hosszadalmas, és nem mindegy hogy csinálod, aztán abálás, csíkozás, és csak utána a pörköltfőzés.
Én utálom, soha meg nem kóstolnám, de a párom imádja. Így aztán kb. 10 év után rávettem magam, hogy mégis főzzek neki, nehogymár csak az anyukája. :)
Szerintem tök egyszerű, bár hozzáteszem, hogy nem Ádámtól-Évától kezdtem, mert az nagyon durva művelet lenne. De a páromnak így is nagyon ízlett, abszolút elégedett volt vele.
Leírtam, hogy pontosan hogyan csináltam, de csak reggel tudom megnézni a receptet, mert a másik gépen van.
Nagyjából amúgy úgy készült, hogy a Lidl-ben megvettem az 1kg-os mirelit pacalcsíkokat. Ezt először abálni kell. Az valami olyasmi volt, hogy elő kell főzni (én jegesen tettem bele a forró vízbe, nem vártam meg, míg felenged)kicsit ecetes, egészborsos, hagymás vízben. Nem bő lében, de azért ellepje. Valaki 10 percet ír, valaki többet. Én fél órát biztos főztem így, mert addig a hagymát előkészítettem, elpakolásztam, szóval nem siettem. Aztán mikor ezekkel megvoltam, akkor le kell szűrni a pacalt. Beöntöd szűrőbe, alaposan le is öblíted és kiszeded belőle a borsokat, hagymákat, szóval csak a pacal maradjon a szűrőben. Érdemes teatojásba tenni a borsokat. Ja, közben a pörköltalapot feltettem főni, a hagymát dinszteltem, pirospaprikáztam, sóztam, felöntöttem vízzel. Ekkor még megkóstoltam. Mikor így finom volt, akkor a pacalt is beletettem és főztem 2 óra hosszat. Tényleg addig. Többször ránéztem, addig vasaltam, de tényleg kellett neki annyi idő. Közben ellenőriztem, hogy villával egy fanakálhoz nyomva mennyire könnyű elvágni. Mikor nem gumisan, erőltetetten kell nyeszetelni a villával, hanem elég szépen elvágja a villa is, akkor jó. Szóval az abálásnak nevezett előfőzéses kisebb macerán kívül egy sima pörköltalap kell hozzá. A pontos mennyiségeket leírtam. Holnap megírom, ha szeretnéd.
2.-nak:
az abálás alapból 4-5 óra, és utána a pörkölt-főzés még 2 óra, az a csíkozott gagyi, nem nyers pacal.
Kérdező-.
ha mindenáron neki akarsz esni, akkor keress itt:
mindmegette.hu
nosalty.hu
receptek.lap.hu
de csak nyers pacalosat, ne az előkotyvasztott csíkozottat.
Ha mégis úgy döntöl, hogy az előfőzött, mások által gagyi pacalból fogsz hozzá főzni, akkor:
Ha kiengedett, akkor fazékban sós vízben egy kis ideig forralj rajta egy kicsit. Kb. 15-20 percet, majd ha már kiszedted a léből és hűlt annyit, akkor válogasd át, amelyiket kell, pucolj még rajta, (amelyik tiszta fekete, dobd ki).
Valóban ugyanúgy szoktam főzni, mint a bográcsos pörköltet (és nem a síma csirkepörköltet)!!!!!
Nagylábast (bográcsot) alját és oldalát tiszta fehér zsírral körbe kikened, majd egy sor husi (pacal) bele, azt sózod, borsozod (szemes borssal) szemes köménymaggal. Rá egy sor szálára vágott vöröshagyma és karikára szelt zöldpaprika, karikára szelt csípőspaprika majd ismét a husi (pacal), ezt megint csak sózod, .... a legtetején husi legyen!
A csípős paprikát én csak a legtetejére szoktam kettévágva beletenni, és amikor már úgy érzem, akkor félfövésben kiszedem egy kistányérra. Majd onnét elveszi azt, aki szereti a nagyon csípőset. :)))
Önts rá egy kb. deci vizet, és mehet a lángra!
Ha felforrt, vedd alatta takarékra a lángot, és várd meg, hogy saját maga mennyi vizet enged még. Ha kell, önts még rá, de csak annyi legyen rajta, ami lé éppen ellepi!
Nem szabad fakanállal belekavarni, csak rázogasd körbe, mint a bográcsot is szokták!
Amikor már úgy érzékeled, hogy kb. 20 perc múlva teljesen puha, a törtpaprikát csak akkor tedd a tetejére, és azt is csak a fakanállal a fölső szaftrétegbe nyomogasd bele, ne kavard, majd összeforr.
Persze közben a savát és a csípősségét is kóstolgatni kell!
Jöhet a lepontozás, lehet hogy másoknak ez gagyi, nekem jó így is, talán a kérdezőnek is megfelel így!
Szeretem !!!!! De csak akkor eszem meg ha apu vagy a nagyapám főzte ... Igen kényes dolog és idő igényes...
Ha valaki tud segiteni doboszoli- irj neki privit ..
6-osnak 4-estől ment a zöld-pacsi!
Érdekes módon gagyi-kajának nevezik az előfőzött, fagyasztott pacalt, meglehet pontosan azok, akik egyébként naponta veszik-eszik a kész- és félkész főtt kajákat, szószokat stb. Ott nem zavarja őket, hogy gagyi-kaja?
Frissből is és mirelitből is szoktam. szerintem a konyhakész fagyasztott is teljesen megfelelő. egyet forralok rajta , majd leöblítem, és a szokásos módon pörköltszerűen teszem fel. hagymát dinsztelek, a kilóhoz két közepes fej, rá a pacal, és folyamatosan figyelve rövid lével puhára főzöm. félidőben teszem rá a pirospaprikát, borsot és majorannát szoktam.1-1 szem paprika, hámozott paradicsom is kerül bele, akárcsak a pörköltbe. legalábbis én teszek bele.sós vízben főtt krumplival fogyasztjuk.
mi nagyon szeretjük a párommal együtt.
tévhit, hogy nehéz, zsíros, mert maga a pacal semennyire sem. csak annyira lesz zsíros, amennyit aláteszünk. ez pedig ízlés kérdése.én nem szeretem, ha ujjnyi vastag zsír van a tetején, hanem jó sűrű ,testes szafja legyen,amit
lehet tunkolni.
valami finom ecetes savanyúsággal pl almapaprikával, vagy csalamádéval szeretjük.
Biztos, hogy minden fent leírt étel jó, de a pacalpörkölt az én olvasatomban:
Tudni kell, hogy a gyengém a pacal, a szőkék, meg a jó whisky...
Tehát a "konyhakész, előfőzött" pacal nálam is felejtős, két okból. Egyetlen perccel nem fő korábban mint a nyers, ezenkívül ha kienged, a kiló 60-70 dekává redukálódik a belefagyasztott víz miatt.
Alkoholtól véreres szemű hentest pálinkával motiválom, hogy adjon nekem friss, nem hypó szagú pacalt, lehetőleg bendő részt.A recés, és a százrétű is jó, de...
A fonákjáról minden faggyút leszedek, és a nyers pacalt felcsíkozom. Azért nyersen, mert ha az abárolt(főtt) pacal lehűl mielőtt a hagymás zsírra kerül úgy megedződik, mint a biciklibelső.
Forró vízzel átmosom, majd felteszem főni sós, hagymás vízben, olyan két-három órára. Kuktában az idő harmadolható!!
Közben, (miközben buzgón fogyasztom a Mátra által adott rizlinget), hagymát dinsztelek disznózsíron, visszafőzöm kétszer, ő. paprika, kis fokhagyma, bors, majoránna, és egy takaros paprikás alapot készítek.
A megpárolt pacalt forrón a hagymás alapra rakom, és készre főzöm, a főző lével pótolgatva az elfőtt lét.
A főzési idő egyfajta orosz rulett.(1-4 óra)
Igen szorgalmasan kell kevergetni, mert ragad mint a csiriz, szóval munkaigényes.
A végén beállítom a fűszereket. A szaftjának olyannak kell lennie mint a C-olaj.
Csípősség opció. Gyönyörű foszlós kenyérrel, csípős ecetes kisdinnyével(pl.) a nép elé adom.
Nekem köretet nem igényel.
Mostanában keverik minden félével, (köröm, csülök, velő)
nekem ez nem jön be, "szűzen" szeretem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!