Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miböl csinaljatok a zöldparadi...

Miböl csinaljatok a zöldparadicsom salatat? Ha a zöldparadicsom nem éretlen paradicsom, akkor mi a zöldparadicsom? Es mit lehet csinalni a be nem erett paradicsommal? Mennyi allas utan fogyaszthato az eretlen paradicsom szarazdunsztolas utan?

Figyelt kérdés

"...a zöldparadicsom nem egyenlő az éretlen paradicsommal – amely nem alkalmas friss fogyasztásra, mert szolanin mérgező vegyületet tartalmaz!"

[link]



#zöldparadicsom #éretlen paradicsom
2012. nov. 7. 18:43
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt létezik olyan paradicsom, ami éretten is zöld marad.


De ettöl függetlenül ez igy nem igaz:


"...a zöldparadicsom nem egyenlő az éretlen paradicsommal – amely nem alkalmas friss fogyasztásra, mert szolanin mérgező vegyületet tartalmaz!"


Ugyanis a zöld - éretlen paradicsom tényleg tartalmaz szolanint, de az csak igen enyhén mérgezö (maximum hasfájást okoz érzékenyebb embereknél), de ettöl függetlenül ha só vagy ecet kerül hozzá, vagy felmelegitik, akkor elbomlik.

Éppen ezért lehet az - éretlen - zöldparadicsomot savanyúságként, illetve salátaként fogyasztani, senkinek nem lesz töle semmi baja sem.

2012. nov. 7. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Kerdes, mit jelent az erzekeny gyomor: hogy majd elfogyasztas utan kiderül? :) Van par etelallergiam, es varandos vagyok, nem tudom, hogy igy kiserletezzek-e vele...
2012. nov. 7. 19:06
 3/5 anonim ***** válasza:

Ha van kedved egy kicsit babrálni vele, és van almád, meg hagymád is, akkor kitűnő dzsemet (csatnit) lehet belőle főzni.

a minap is megírtam egy kérdezőnek, nagyon meg volt vele elégedve.

húsok, szendvicsek, de akár zsíroskenyér mellé is nagyon finom.

Receptet szívesen írok, ha kéred.

2012. nov. 7. 19:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Az érzékeny arra vonatkozik CSAK, hogy ha a lleszedeett zöldparadicsomot úgy ahogy van elkezded enni, akkor LEHET esetleg hasfájása valakinek.


Ha már eltette savanyúságnak, vagy elkészitette salátának, akkor már senkinek nem okoz gondot, mert a szolanin só/ecet jelenlétében pár perc alatt elbomlik és utána már semmiféle panaszt nem okoz. (Kivéve annak, aki a paradicsomra allergiás, de akkor meg az érett paradicsom ugyannyira árt)

2012. nov. 7. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigieket.

Dzsemet semmikepp, de köszönöm a javaslatot. 1.Ahhoz keves mennyiseg, 2.Idö, 3.Paradicsomallergia is van a csaladban, ferjem nem nyitott ujdonsagokra, csak magamnak meg nem jatszok vele.


Pont ezen okok miatt egyszerüen csak frissen keszitett paradicsomsalata jönne szoba, különösebb dunsztolas nelkül. De ez a melanin elbomlasi idö elbizonytalanit...

A Wikipedia sem ir erröl pontosat a szolanin cimszo alatt.

A neten van olyan utalás, miszerint hő hatására a solanin lebomlik, masok szerint nem.

Balintgazda oldalan kialakult vitaban valaki azt irja: "hőhatásra a solanin tartalom csökken, de az nem bomlik el."

[link]

E tanulmany szerint fözesre bomlik, de sajnos nem szerepel, hogy mennyi idö utan:

[link]


Csak magamnak tenyleg nem hiszem, hogy ertelme van barmit dunsztolni, gyermekünk paradicsomot nem ehet, es en sem nagyon kivantam az iden varandosan az erett paradicsomot (ki tudja, miert, az allergias dolgok valtozhatnak terhesseg alatt), igy csak a ferjemnek keszülne. A ferjem szerint meg "dobjam ki az egeszet, mit keresgelek meg vacakolok vele" :))... Azert en szeretem megis felhasznalni, ami van, de emiatt tenyleg csak gyors megoldasok jönnek szoba.

2012. nov. 8. 10:51

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!