Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogy kell kovászos kenyeret...

Hogy kell kovászos kenyeret sütni házilag? A kovászom kész van, de akárhány receptet kipróbáltam soha nem kelt meg a tésztám!

Figyelt kérdés
(Élesztőt nem akarok használni!)
2012. okt. 24. 18:23
 1/8 mustafa33 ***** válasza:
hol vettél (hogy csináltál) kovászt, ha soha nem kelt meg a tésztád? Régen a gazdasszonyok kenyérsütésnél a kovászt eltették az előző sütésből, a nyers megkelt tésztából.
2012. okt. 25. 03:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Hát úgy csináltam, ahogy a neten olvastam, de nem sikerült! :( Liszt víz, majd 2-3napig állt, majd mindennap + víz liszt! talán túl sok lisztet rakok hozzá és nem hagyok neki időt? Kicsiny buborékokat látok rajta, de úgy ahogy írják, hogy még az edényből is kifuthat, hát ilyen nem fordúlt elő még, szinte alig jött fel, csak látom a masszán a buborékokat és a "kellemes" illatot érzem! :) És ezt raktam a leendő kenyérhez ami szintén nem jött fel, 2órán át volt kelesztve kenyérsütőben, de kenyér sütő gép nélkül is próbáltam! Az eredmény: egy tégla! :) Kérlek segíts! :))
2012. okt. 25. 09:53
 3/8 A kérdező kommentje:
A kovásszal lehet a gond! Ez biztos, a kenyér recept jó, mert a kenyérsütőhöz írt receptet használom!
2012. okt. 25. 10:02
 4/8 mustafa33 ***** válasza:
Az élesztő bacilus elengedhetetlen. Ha nem akarod élesztőből, akkor várhatod míg a muslincák (Drsophyla) "beoltják", vagy nem, a kovásznak valódat. Mert amíg nem indul be az erjedés, addig az nem kovász. Vagyis az első kovászhoz ajánlom az élesztőt, így biztos. Azután már csak el kell tenni a nyers megkelt tésztából egy keveset, régebben szárították, manapság hűtőbe teszik a tetejét megsózva egy tálkába (margarinos dobozba) lefedve. A k♫8vetkező kenyér sütésekor már elég ezt használni élesztő nélkül. Este kell elővenni és kevés langyos vízben feloldani, másnap lehet vele dagasztani. savanykás szagú. Ha penészes a széle nem szabad használni!
2012. okt. 25. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítséget!


Ha rakok hozzá az elején élesztőt akkor mindig élesztős lesz nem? Mivel az is szaporodik ugyanúgy! Vagy rosszul gondolom?


Úgy lehet, hogy ha ez kész van, akkor soha nem rakom hűtőbe, hanem mindig elveszem a felét, majd hozzá rakom lisztben amit elvettem és így tovább és így használom minden nap?

2012. okt. 25. 21:39
 6/8 mustafa33 ***** válasza:

Szerintem úgy kell ahogy az már nagyanyáinknál és az ő nagyanyáiknál bevált.

Az az élesztő baktérium meg ugyan az amit a muslica hozz isten tudja honnan. Nem terem az a semmiből.

2012. okt. 25. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 mustafa33 ***** válasza:
Egyébbként mi a baj az élesztővel? Egy erjesztő gomba faj. Vagyis van több fajta, de mindig baktérium. Nem vegyszer. Minden erjedés bakteriális. Akár tejes erjedés, akár ectes erjedés vagy más. Holt erjedés nincs, az erjedés ellenpólusa a rothadás, de azt is baktériumok csinálják, csak másfélék. Azok a bomlasztók, nem a "szaporítók". Az erjedés akkor ál le, ha a baktériumok elpusztulnak, vagy külső hatásra (hő) vagy belsőre - pH érték változás.
2012. okt. 25. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:

Szia!

Sikerült azóta megkeleszteni a kenyeret?? Én is hasonló cipőben járok, csak kovásszal próbálkozom, élesztő nélkül, de nekem sem akar megkelni. Próbáltam már úgy is, hogy állandó melegre raktam (20 - 26 fok) bebugyolálva és itt két nap alatt tudott megkelni valamelyest...Pedig a kovászom már kb. 2 hónapos és eleinte teljesen úgy viselkedett, mint ahogy a neten sok cikkben le van írva. Megkapta a maga kis lisztjét és kb. a duplájára dagadt, majd másnapra visszanyerte az eredeti méretét. Aztán már kb. 3 hete nem dagad fel...Pedig az üveg széle buborékos, amikor beletúrok, akkor is tele van buborékkal...A tiéd is így viselkedett??

2014. márc. 19. 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!