Apukám sok évvel ezelőtt említett egy referencia könyvet, amit a hivatásos szakácsok használnak, amelyben pl. az áll, hogy egy hússzeletnek hivatalosan hány dekásnak kell lennie stb. Vmi idegen hangzású cim volt. Esetleg ismeri valaki ezt a könyvet?
Étel készítési ismeretek.
Venesz -étel készitési technologiák és ismeretek
Az #1-es említette az Ételkészítési ismereteket
Az itt van:
Ebben a receptek 10 személyre szólnak.
Amire a kérdező gondol, az a rendszerváltás előtti időben a fogyasztóvédelem (akkor még népi ellenőrzés) előírása volt, döntően a közétkeztetésben, állami éttermekben a lopás ellen alkalmazták.
#2-es vagyok
Megpróbálom vázolni:
A rendszerváltás előtt a vendéglátó egységek osztályba voltak sorolva. Minden osztálynál meg volt adva, hogy mennyi a haszonkulcs. Minden ételnek volt gyártáskészítési(?) lapja. Ezen rajta volt, hogy egy adagban ennyi dkg a marhahús, annyi a dkg a só stb. Mivel egész évben mindennek ugyanannyi fix ára volt, ki lehetett számolni, hogy mennyiből jön ki az adag. Erre jött a megszabott haszonkulcs. Az ellenőr bement az étterembe és összevetette a gyártáslapot a felszolgált adaggal. Ha kevesebb volt, akkor a fogyasztók megkárosítása miatt megütötte a bokáját valaki.
Az, hogy mekkora adaggal kalkuláltak, a fent linkelt könyv szerint volt, ebből (vagy hasonlóból tanult minden szakács). Ha valaki nagyobb adagot vállalt be, akkor drágábban adta, de a több húsnak benne is kellett lenni!
A közétkeztetésben a kalóriatartalom alapján állították össze a menüt, annak kikalkulálták az anyagát, az ár fix volt. Itt sem lehetett eltérni a kalkulált mennyiségtől.
Összefoglalva: ha az "átkosban" valaki kisebb húst adott, azt olcsóbban kellett adnia. Ma már szabad az árverseny, semmi nem korlátoz semmit. Kivéve, ha a 30 cm-esként hirdetett pizza 28 cm stb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!